Geometri
-
Kübik Denklemin Ömer Hayyam’a Göre Geometrik Çözümü
Pek çoğumuzun rubaileri ile anımsadığı Ömer Hayyam’ı (1048-1131), Bertrand Russell, History of Western Philosophy kitabında “hem şair hem de matematikçi…
-
Arılar Bal Peteklerini Neden Altıgen Biçiminde Yaparlar?
Bal arıları, altıgen petek hücrelerini ustaca inşa etmek için zamanla gelişti. Peki ama neden altıgen? Kısa cevap: Altıgenlerin kullanılması, arıların…
-
Öklid’in Asal Sayıların Sonsuzluğuna Dair İspatı
Öklid, sonsuz sayıda asal sayı olduğunu kanıtlayan ilk kişi olarak bilinir. 2000 yıl sonra bile kullandığı yöntem etkileyicidir. Öklid’e göre…
-
Origami Yardımı İle Geometri Öğrenelim
Kağıt katlayarak matematik yapılabileceğini biliyor muydunuz? Evet, bildiğimiz geometrinin bir çok kavramı yalnızca kağıt katlayarak anlatılabilir. Origami ile daha çok kağıttan turnalar…
-
Aristoteles’in Çember Paradoksu Nedir?
Platon’un öğrencisi ve Büyük İskender’in öğretmeni olan Aristoteles (MÖ 384–322) zamanının en etkili düşünürlerinden biridir. Çalışmaları felsefe, ahlak, matematik, mantık,…
-
Yeni Başlayanlar İçin Topoloji: Nedir Ve Neden Önemlidir?
Süreklilik dünyamızın temel özelliklerinden biridir ve süreklilik derinlemesine incelendiğinde bizi topolojiye götürür. Topoloji, matematiksel uzayları, özellikle de bir uzayın şeklinden…
-
Adı Gibi İlginç Bir Teorem: Hairy Ball Yani Saçlı Top Teoremi
Herhangi bir topun tüm yüzeyinin tüylerle kapladığınızı düşünün. Şimdi elinize bir tarak alarak bu topun üzerindeki tüyleri taramaya çalışın. Bunun…
-
Beşinci Aksiyom Nedir? Neden Matematikte Bir Kriz Çıkmasına Neden Olmuştur?
İskenderiyeli Öklid, 2000 yıldan fazla bir süre önce yaşamış ve genellikle geometrinin babası olarak anılan bir Yunan matematikçidir. Kaleme aldığı Elementler…
-
İnsan Vücudu Ve Parmak İzimizdeki Topoloji
Günlük yaşamımızda genellikle matematiğin işe yaramayacağını düşünürüz, oysa ki matematik bizimle birlikte doğar. Bizi şifreleyen DNA’mızda, bizim kim olduğumuzu ele…
-
Galileo’dan Bisiklet Dişlilerine Sikloid Eğrisi
Doğru boyunca dönerek ilerleyen çemberin üzerindeki sabit bir noktanın yoluna sikloid eğrisi denir. Eğrinin bulunuş hikayesi ilgi çekicidir.