Fizik
-
Sicim Teorisi Nedir? Fizikçiler Bu Varsayımsal Teori İle Neyi Açıklamaya Çalışıyor?
Parçacık fizikçileri, evreni açıklamak için “Standart Model” adlı bir teori kullanırlar. 1970’lerde geliştirilen bu model, her şeyi oluşturan ve evreni bir arada tutan doğanın temel parçacıklarını ve güçlerini tanımlar. Bununla birlikte, Standart Model genel görelilik teorisine uymaz. Bu bilmecenin çözümü…
-
Schumann Rezonansı: Dünyanın 7,83 Hz’lik Kalp Atışı İnsan Davranışını Etkiler mi?
Schumann rezonansları gerçek olmasına ve dünyamız hakkında muazzam miktarda bilgi ortaya çıkarmasına rağmen, onlar hakkında yine muazzam miktarda da yanlış bilgi bulunur. Bu nedenle neler olup bittiğine bir göz atalım. Bu ilginç kavramı açıklayabilmemiz için bir kaç önbilgi vermeliyiz. Bildiğiniz…
-
Christiaan Huygens’in Sarkaçlı Saati Neden Amerika Kıtasında Başarısız Oldu?
Yaklaşık üç yüzyıl boyunca insanlığın zamanı takip etmesinin en doğru yolu sarkaçlı saatlerdi. 17. yüzyıldaki ilk gelişiminden 1920’lerde kuvars saatlerin icadına kadar, sarkaçlı saatler insanların programlarını evrensel olarak kabul edilen bir standarda göre düzenlemelerine olanak sağladı. Ancak 1656 yılında Hollanda’da Christiaan Huygens tarafından icat…
-
Çoğunlukla Yanlış Anlaşılan Heisenberg Belirsizlik İlkesi Nedir?
“Belirsizlik ilkesi” terimi, “hiçbir şeyden emin olamazsın” ya da “asla emin olamayacağın bazı şeyler vardır” gibi bir fikri akla getirir. Ancak Alman teorik fizikçi Werner Heisenberg tarafından 1927’de keşfedilen bu prensibin, farklı bir anlamı vardır. Heisenberg Belirsizlik ilkesi, fizikteki en ünlü (ve muhtemelen…
-
Maxwell’in Cini Nedir? Cini Yenmeyi Başarmamız Mümkün mü?
Maxwell’in Cini ya da şeytanı, termodinamiğin ikinci yasasını ihlal ediyor gibi görünen hayali bir kahramandır. Bilim insanları bu fikrin tam olarak ne anlama geldiği konusunda 150 yıldır tartışıyorlar. Soğuk bir kış günü elinizde bir fincan çay ile bir kaloriferin yanında…
-
Leonardo da Vinci Yer Çekimini Newton’dan Önce Bulmuş Olabilir
1500’lerin başlarından kalma, düşen nesnelerin hareketini gösteren çizimler, Leonardo da Vinci’nin bu kuvveti Isaac Newton’dan önce anladığını gösteriyor. Yer çekimini ilk olarak Leonardo mı yoksa Newton mu buldu? 1452’de Vinci şehrinin Toskana köyünde doğan Leonardo da Vinci, gerçek bir Rönesans…
-
Antimadde Nedir ve Bunu Uzayda Seyahat Etmek İçin Nasıl Kullanabiliriz?
Uzay Yolu dizisinde yıldızlararası yolculuk yapan gemiler ışık hızında yol alıyordu. Bunun için warp sürücüsünü kullanıyor, onu da madde ile antimaddenin bir araya gelerek ortaya çıkardığı enerjiyle çalıştırıyorlardı. Dan Brown’ın Melekler ve Şeytanlar filmindeyse Tom Hanks’in canlandırdığı Profesör, Vatikan’ı patlamaya…
-
Hayalet Parçacık Adı İle Tanıdığımız Nötrino Nedir?
Geçtiğimiz günlerde bilim insanları ilk kez parçacık çarpıştırıcısı aracılığı ile nötrinoların varlığını tespit etti. Yakın zamanda da ışıkla etkileşime girebileceği kanıtlandı. Fizikçiler bu keşifler nedeniyle oldukça heyecanlı. Peki ama neden? Size verdiğimiz bu iki haber, konuya yabancı olanlar için bir anlam…
-
Simülasyon Teorisi Nedir? İnsanlar Neden Matrix’te Yaşadığımızı Düşünüyor?
Simülasyon hipotezi ya da teorisi olarak adlandırdığımız şeyin popülerleşmiş hali olan ve devasa bir çevrimiçi video oyununda yaşadığımız konusunu ele alan Matrix filmi, bundan yaklaşık 20 sene önce uzun süre gündemi ve zihinlerimizi meşgul etmişti. Film; Fransız düşünür ve sosyolog…
-
Carl Sagan’ın Güneş Yelkenlisinden Görünmezlik Pelerinine Işık ile İlgili Beş Keşif!
Işık, kuşkusuz evrendeki en ilginç şeylerden biridir. Evrendeki en hızlı şey olması, foton adını verdiğimiz kütlesiz parçacıklardan oluşması ve bununla da kalmayıp dalga özelliği göstermesi ışığı ilginç kılan şeylerden sadece birkaçıdır. Fizikçiler ışık ile ilgili o kadar çok çalışma yaptı…