Biyoloji ve Coğrafya

Dünya Nüfusu 15 Kasım’da 8 Milyar Oldu Ancak Dağılım Oldukça Şaşırtıcı

Bugün dünya nüfusu 7,91 milyar kişiden oluşuyor. Ancak 15 Kasım civarında bu sayının resmi olarak 8 milyarı geçmesi bekleniyor. Tahminlere göre, dünya nüfusu 2030’da 8.5 milyar, 2050’de 9.7 milyar, 2100’de ise 11 milyar civarında olacak.

Nüfusun ilk milyara ulaşması 1803 yılına kadar tüm insanlık tarihini aldı. Bir sonraki milyar için ise 124 yıl geçmesi gerekiyordu. Bir sonraki için ise sadece 33 yıl gerekecekti. 1950’de dünya nüfusu yaklaşık 2.6 milyar kişiydi. 2011 yılında 7 milyar kişiye ulaştı. 7 milyardan 8 milyara ulaşmak yaklaşık 12 yıl aldı.

Dünya nüfusu 8 milyara nasıl ulaştı

Demografi ve düşen doğurganlık oranları nedeniyle, küresel nüfusun büyüme hızı aslında bir süredir düşüş eğiliminde. Bu büyüme hızı sıfıra yaklaştıkça, nüfus eğrisi daha az üstel yani katlanarak büyür hale geldi. Sonucunda nüfus artışı dengeye oturdu.

İklim değişikliği, nükleer silahların yayılması ve kaynakların tükenmesi gibi devam eden varlığımıza yönelik tehditler dünyayı ferahlatıcı bir değişikliği işaret ediyor. Nüfus artış hızının yavaşlaması beklense de, bu dünyanın her yerine eşit biçimde dağılmış durumda değil. Bu da aslında gelecekte karşımıza bambaşka bir dünyanın çıkabileceğine işaret ediyor.

2050 Yılında Dünya Nüfusu Çoğunlukla Asyalılardan Oluşacak

dünya nüfusu 8 milyar

Halihazırda Hindistan’ın nüfusu 1 milyar 412 milyon, Çin’in nüfusu ise 1 milyar 426 milyon. Hindistan’ın nüfusunun 2050’ye kadar 1 milyar 668 milyona ulaşacağı, Çin’in nüfusunun da 1 milyar 317 milyona düşeceği öngörülüyor.

Küresel ölçekte baktığımız zaman bu dünyanın Asya gezegeni olacağı anlamına geliyor. Asya şu anda (4,7 milyar) tek başına insanlığın %58’ini temsil ediyor. İkinci sırada yer alan Afrika (1,4 milyar) %17,5, ardından Avrupa (750 milyon, %9), Kuzey Amerika (602 milyon, %7,5) ve Güney Amerika (439 milyon, %5,5) geliyor. Okyanusya ise 44 milyon nüfus ile dünyanın ancak %0,5’ini dolduruyor.

Asya, nüfus artışı söz konusu olduğunda bir zıtlık bölgesidir. Bir uçta, aslında küçülen Singapur ve Japonya gibi ülkeler var. Öte yandan, Umman ve Katar gibi %4-5’lik güçlü nüfus artış oranlarına sahip Orta Doğu ülkeleri var. Vietnam, 100 milyon nüfus sınırını aşan 15. ülke olma yolunda ilerliyor.

Ülkelere Göre Afrika Nüfusu

dünya nüfusu 8 milyar

2022 itibariyle, Afrika’nın toplam nüfusu 1,4 milyar kişidir. En hızlı büyüme oranlarına sahip ülkelerin çoğu Afrika’da bulunmaktadır. Bunun sonucunda 2050 yılına kadar kıta nüfusunun 2,5 milyara çıkması beklenmektedir. Nijerya, Afrika’nın en kalabalık ülkesi ve ekonomisidir. Mevcut büyüme oranlarına göre, Nijerya’nın en büyük şehri Lagos, yüzyılın sonunda dünyanın en büyük mega kenti bile olabilir.

Ülkelere Göre Avrupa Nüfusu

dünya nüfusu 8 milyar

2022’de Avrupa’nın nüfusu 750 milyon, yani Amerika Birleşik Devletleri’nin iki katından fazla. Ancak yaklaşık bir asır önce, Avrupa’nın nüfusu dünya toplamının %30’una yakındı. Bugün bu rakam %10’un altında. Bu kısmen, dünyanın diğer bölgelerindeki nüfus artışından kaynaklanmaktadır.

Daha da önemlisi, Avrupa’nın nüfusu birçok yerde, özellikle de Doğu Avrupa’da daralıyor. En yavaş büyüme oranlarına sahip ülkelerin çoğu da Balkanlar ve eski Sovyet Bloku ülkelerinde bulunuyor. Rusya, nüfus bakımından Avrupa’nın en büyük ülkesi olmaya devam ediyor. Ülkenin kara kütlesi Asya’ya kadar uzanıyor olsa da, Rusya halkının dörtte üçü ülkenin Avrupa yakasında yaşıyor.

Almanya, Avrupa’nın en büyük ikinci ülkesidir ve onu İngiltere, Fransa ve İtalya takip etmektedir. Ukrayna ise, Avrupa’nın en büyük yedinci nüfus merkezidir. Ancak Rusya ile mevcut çatışmanın, ülkenin uzun vadede nüfusunu nasıl etkileyeceği bilinmiyor.

Ülkelere Göre Kuzey Amerika Nüfusu

dünya nüfusu 8 milyar

Kuzey Amerika’nın nüfusu 2022 itibariyle 602 milyon kişidir. Kıtaya, toplam nüfusun yarısından fazlasını oluşturan Amerika Birleşik Devletleri hakimdir. Amerika’nın nüfusu hala artıyor ancak iç göç nedeniyle demografi dağılımı değişiyor. Kanada ise, uluslararası göç sayesinde büyük gelişmiş ekonomilerin en yüksek nüfus artış oranlarından birine sahiptir. Meksika şu anda en kalabalık 10. ülke, ancak hızla büyüyen Afrika ülkeleri tarafından sonunda ilk 10 listesinden çıkacak.

Ülkelere Göre Güney Amerika Nüfusu

dünya nüfusu 8 milyar

2022’de Güney Amerika’nın nüfusu 439 milyon. Brezilya bu toplamın neredeyse yarısını oluşturuyor. Önümüzdeki on yılda, Kolombiya’nın başkenti Bogota, bölgenin beşinci mega kenti olacak.  São Paulo, Rio de Janeiro, Buenos Aires ve Lima, Güney Amerika’nın mevcut mega kentleridir.

Ülkelere Göre Okyanusya Nüfusu

Okyanusya bölgesinin nüfusu yaklaşık 44 milyondur. Avustralya, Yeni Zelanda ve Papua Yeni Gine, bu bölgenin nüfusunun aslan payını oluşturuyor. İlginç bir şekilde, nüfusa göre en küçük ülkelerin çoğu da bu bölgede bulunabilir.

Son bir hatırlatma yapalım. Dünya nüfusu 8 milyar olsa bile, gezegensel biyokütle açısından bakıldığında, insanlar %0,01’lik küçük bir paya sahiptir. Dünyanın biyokütlesinin çoğu bitkilerden oluşur. Sonrasında da bakteri ve mantarlar gelir. Aslında sayımız dünyadaki tüm yumuşakçaların sayısının yarısından bile azdır. Kısacası kendimizi fazla da önemsemeyelim. Ayrıca göz atmak isterseniz: Dünya Üzerinde Bugüne Kadar Kaç Kişi Yaşadı? Bunu Nasıl Biliyoruz?


Kaynaklar ve ileri okumalar


Dip Not:

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım

Matematiksel

Deniz Kartal

Uludağ Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Mezunu, Uzun yıllar IT sektöründe çalıştı, GSM sektöründe teknoloji danışmanlığı, ulusal gazetelerde teknik yöneticilik yaptı. Dunyalilar.org kurucu editörlerinden biridir. Seyahat etmeyi, araştırmayı, yazmayı ve okumayı sever.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu