Sanat ve Edebiyat

Bilim İnsanlarından Yaşamınızı Değiştirebilecek Kitap Tavsiyeleri

Yatağının başucundaki kitaplara bakarak parlak bir zihni harekete geçiren şey hakkında çok şey öğrenebilirsiniz. En ünlü ve başarılı bilim insanları, kendi alanlarındaki araştırmaları okumanın ötesinde, akla gelebilecek her konuda kitaplar okumaya vakit ayırıyorlardı. Sonucunda iyi bir kitap tavsiyesi arıyorsanız onlara kulak verebilirsiniz.

Michio Kaku – Teorik Fizikçi

Bilim İnsanlarından Yaşamınızı Değiştirebilecek Kitap Tavsiyeleri

Fizikçi ve fütürist Michio Kaku, hayata bakışını değiştiren kitaplar arasında, büyük usta Isaac Asimov’un kitaplarını önerir. Özellikle de on milyonlarca gezegeni kapsayan Galaktik İmparatorluk’un yıkılmasıyla, karanlık çağlara karşı savaş veren bir avuç bilim insanının mücadelesini anlattığı başyapıtı Vakıf Dizisi önerilerinin başında geliyor.

Yaklaşık 30 yıl boyunca bir üçleme olarak kalan Vakıf, Asimov’un seriye daha sonra eklediği kitaplarla genişledi. Sonrasında da 12 kitaplık olağanüstü bir diziye dönüştü. Bu arada Elon Musk, Asimov’un üçlemesinin kariyer gidişatı üzerinde  bir etkisi olduğunu da söylemişti.

Sean Carroll – Teorik Fizikçi, Gökbilimci

Bilim İnsanlarından Yaşamınızı Değiştirebilecek Kitap Tavsiyeleri

Fizikçi Sean Carroll, bir fizikçi ve gökbilimci olmayı seçmesinde etkili olan bir kitaptan bahsediyor: 1-2-3 Sonsuz: Bilimin Gerçekleri ve Çözümlenmesi. George Gamow’un 1947 ’de yazdığı bu bilim klasiği, Büyük Patlama kuramı ve moleküler biyolojinin geliştirilmesine de olanak sağlayan ilk kitaplardan biriydi.

Matematikten biyolojiye, fizikten kozmolojiye kadar oldukça geniş bir alana uzanıp, ele aldığı her konuyu esprili bir dille anlatan kitap; her yaş ve eğitim seviyesinden insanın rahatlıkla anlayabileceği bir dille yazılmış olan bu kitap Sean Carroll’ın hayatını değiştirdi. Sonucunda size de ilham verecektir.

Marcus Du Sautoy – Matematikçi

Matematik ile ilgili kitaplara Türkçe rastlamak pek kolay değil. Neyse ki bu kitap uzun zamandır Türkçe olarak mevcut. Matematiğin tarihi ve öyküsünü konu alan çeşitli belgesellere de imza atmış dünyaca ünlü İngiliz matematik profesörü Marcus du Sautoy, 20. yüzyılın en büyük matematikçilerinden biri olan G. H. Hardy’nin Bir Matematikçinin Savunması adlı kitabını ilk olarak öneriyor.

“Bu kitabı 13-14 yaşlarımda okudum. Sayesinde de matematiğin ne kadar eğlenceli olabileceğini gördüm” diyerek de sizlere tavsiye ediyor.

Neil Degrasse Tyson – Astrofizikçi

Neil deGrasse Tyson’ın kitap tavsiyeleri arasında Newton’dan “The System of the World” (Dünyanın Sistemi) var. Ayrıca Charles Darwin’in evrim teorisini araştıran ufuk açıcı çalışması, popüler astrofizikçi Neil deGrasse Tyson’ın herkesin okuması gerektiğini düşündüğü bir kitap.

Sonrasında da devrimci düşünürlerinden Thomas Paine’in “Akıl Çağı” (The Age of Reason) isimli kitabı geliyor. Adam Smith’in ünlü kitabı “Milletlerin Zenginliği” (The Wealth of Nations) ve Sun Tzu’nun 2000 yıl önce yazdığı dünyanın en etkili strateji kitabı olarak görülen “Savaş Sanatı” (The Art of War) isimli kitap da tavsiyeleri arasında.

Lawrence Krauss – Teorik fizikçi

Joseph Heller’ın ünlü romanı Catch 22, yayınlandığı günden bu yana en sıra dışı kitaplar listesinde yer alır. “Bu kitabı gençliğimin ilk yıllarında okudum. Bana sözcüklerin gücünü keşfetme yolunda ilham verdi” diyor Krauss. “Birbiriyle tamamen çelişen fikir ve olayları bir araya getiriş şekli, ilerleyen yıllarda yazılı ya da sözlü olarak ele aldığım her konuda etkili oldu.”. Krauss’un yazdığı kitaplara baktığımızda bu etkiyi açıkça görmek mümkün.

Jane Goodall –  Primatolog

Jane Goodall, JRR Tolkien’in “Yüzüklerin Efendisi” üçlemesinin büyük bir hayranıdır. Goodall, 1970’lerin sonlarında ve 1980’lerin başlarında Tanzanya’nın Gombe kentinde şempanzeleri incelerken oğluna bu kitapları okumuştur. Hatta üçlemenin ana karakterinden sonra gelişmiş bir şempanzeye “Frodo” adını verdi. Kendisinin aynı zamanda bu kitapların filmlerinin de bir hayranı olduğu bilinmektedir.

Carl Edward Sagan – Gökbilimci ve Astrobiyolog

1996 yılında aramızdan ayrılan Carl Sagan, ünlü bir astronom ve orijinal “Cosmos” televizyon dizisinin sunucusuydu. Kendisinin aramızdan ayrılışının ardından iyi bir okur olduğu da anlaşıldı.

Geçtiğimiz yıllarda onun üniversitede okuduğu kitapların bir listesi yayınlandı. Bu liste, astronomun Chicago Üniversitesi’nde okurken boş zamanlarında bir dizi güçlü kurgu ve kurgu dışı eseri hızla okuduğunu gösterdi.

 Andre Gide’nin 1902 tarihli Ayrı Yol (The Immoralist) adlı kitabı okuma listesinin başında yer alıyordu. Yazarına 1947’de Nobel Edebiyat Ödülü kazandıran bu kitap, Fransa’dan Fransız işgali altındaki Cezayir’e seyahat eden, bir akademisyenin hayatını konu ediyordu.

Ayrıca Sagan, Platon’un “Devlet” adlı eserini de üniversite öğrencisiyken kişisel okuma listesine eklemişti. Platon’un bu kitabı Sokrates ile bir diyalog olarak yazılmıştır. Farklı adalet ve ahlak kavramlarını değerlendirir. Dünyanın en etkili siyaset teorisi eserlerinden biri olan bu kitap, Batı felsefesinin çoğunun temelidir.

Oliver Sacks – Nörolog

Bilim İnsanlarından Yaşamınızı Değiştirebilecek Kitap Tavsiyeleri

Marie Curie, tüm zamanların en tanınmış bilim insanlarından biridir. Curie’nin kızı tarafından yazılan “Madam Curie”, onun hayatını ve bilimsel araştırma tutkusunu irdeliyor. Bu kitap, ünlü nörolog ve yazar Oliver Sacks’ın kitap tavsiyelerinin başında yer alıyor.

Siddhartha Mukherjee – Onkolog ve Tıp Profesörü

Bilim İnsanlarından Yaşamınızı Değiştirebilecek Kitap Tavsiyeleri

Kanser konusunda uzmanlaşmış bir tıp doktoru ve araştırmacısı olan Siddhartha Mukherjee, Columbia Üniversitesinde yardımcı doçentlik, Columbia Üniversitesi Tıp merkezinde ise kadrolu tıp doktoru görevinde bulunmaktadır.

Siddhartha Mukherjee, Stanford Üniversitesi, Oxford Üniversitesi ve Harvard Tıp okulu mezunudur. Kendisi Tüm Hastalıkların Şahı isimli kitabı ile 2011 yılında Pulitzer Ödülü’nü kazanmıştı. Kendisi, Gary Shteyngart’ın büyük bir hayranı. Onun bize kitap tavsiyeleri arasında ise bu yazarın Absurdistan isimli romanı.

Jennifer Doudna – Araştırmacı

Bilim İnsanlarından Yaşamınızı Değiştirebilecek Kitap Tavsiyeleri

Jennifer Doudna, Berkeley’deki California Üniversitesi’nde ünlü bir biyokimyacı ve hücre biyolojisi uzmanıdır. Doudna, CRISPR gen düzenleme teknolojisi konusundaki çalışmalarla tanınıyor. Emmanuelle Charpentier ile birlikte 2020 Nobel Kimya Ödülü’ne layık görülmüştü. Kendisi bize Carl Zimmer’in kitaplarını öneriyor.

Özellikle önerdiği kitap henüz Türkçe’ ye çevrilmemiş olan.”She Has Her Mother’s Laugh”. Kitapta, dünyanın en iyi bilim muhabirlerinden biri olan Zimmer, genetik teknolojisinde süregelen devrimi ve kalıtım kavramını, yani nesilden nesile aktarılanları araştırıyor.

Jared Diamond – Bilim İnsanı

Bilim İnsanlarından Yaşamınızı Değiştirebilecek Kitap Tavsiyeleri

Bir antropolog olan Jared Diamond, son derece popüler olan “Tüfek, Mikrop ve Çelik” kitabının yazarıdır. Diamond, kariyerinin çoğunu Papua Yeni Gine’de çalışarak geçirdi.

Belki de bu nedenle kitap tavsiyelerinin başında Diamond,  ” Bir Yeni Gineli’nin gözünden Batı toplumunun irdelenmesi” teması üzerine kurulu olan Sabine Kuegler’in The Child Of The Jungle isimli kitabı geliyor. Diamond ayrıca Tolstoy’un klasiği “Anna Karenina”dan övgüyle bahsetti.

İyi bir kitap hayatımızı gerçekten değiştirebilme gücüne sahiptir. Kitap dolu günler geçirmeniz dileğimizle. Ayrıca bu listemize de göz atmak isteyebilirsiniz: Herkesin Mutlaka Okuması Gereken Carl Sagan Kitapları


Kaynaklar ve ileri okumalar:

15 books famous scientists think you should read; Yayınlanma tarihi: 2 Nisan 2018; Bağlantı: https://www.businessinsider.com


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu