Matematik Öğrenelim

Venn Şeması: Örtüşen Şekiller İlişkileri Nasıl Gösterebilir?

Verileri görsel yollarla temsil etmenin birçok yolu vardır. Çubuk ya da pasta grafik hepimizin aşina olduğu yollardan bir kaçıdır. Ancak bilgiyi sunmanın eğlenceli bir başka yolu da, size nesnelerin nasıl farklı ve benzer olduğunu şekiller ile anlatan bir Venn şemasıdır.

venn şeması
Venn şeması, ortada örtüşen iki veya daha fazla daireden oluşur. Bu yapısı ile iki veya daha fazla konu arasındaki ilişkiyi görsel olarak temsil eder.

İlk kez okul sıralarında tanıştığımız Venn şemaları günümüzde matematik, istatistik, mantık, dilbilim, bilgisayar bilimi ve iş dünyasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Venn şeması ise adını onu ilk defa resmileştiren İngiliz filozof ve matematikçi John Venn‘den (1834 – 1923) alır.

John Venn, Venn Şemalarını Neden Yaptı?

1834 yılında Birleşik Krallıkta doğan John Venn kariyerine bir kilise de başlasa da daha sonra  Cambridge Üniversitesi’nde akademik hayata geçti. Venn’in en büyük başarılarından biri kümeleri görselleştirmenin bir yolunu bulması idi.

John Venn bu şemaları, 1880’de “Önerilerin ve Akılların Diyagramatik ve Mekanik Temsili Üzerine” başlıklı makalesinde ilk olarak tanımladı. Ancak bunu Venn şeması olarak değil “Euler çemberleri” adını verdiği şeyi kullanarak yapmıştı. Venn’in diğer önemli çalışmaları olasılık teorisi ve sembolik mantık ile ilişkiliydi.

John Venn ( 1834- 1923) George Boole’un sembolik mantığını geliştirdi ve Logic of Chance (1866) adlı eserinde olasılığın frekans teorisi üzerinde çalıştı. Bir Cambridge profesörü ve İngiliz kilisesi papazı olan Venn, yaşamının ileri yaşlarının büyük bir kısmını üniversitenin 1900 yılı öncesi 136.000 mezununun biyografilerini derleyerek geçirdi.

Bu diyagramlar adını John Venn‘den alsa da aslında kökenleri çok daha eskiye gider. 1200’lerde, filozof ve mantıkçı Ramon Llull’un da benzer bir diyagram türü kullandığı bilinmektedir. Ayrıca 1600’lerin sonlarında Alman matematikçi ve filozof Gottfried Wilhelm von Leibnitz de çalışmalarına bu tarz diyagramları dahil etmiştir.

1700’lerde İsviçreli matematikçi Leonard Euler Venn Şemasının en doğrudan öncüsü olan Euler Çemberleri olarak bilinen şeyi icat etti. Aslında, John Venn kendi diyagramlarından bu nedenle Venn Şemaları olarak değil Euler Çemberleri olarak bahsetti. Amerikalı filozof Clarence Irving Lewis tarafından 1918 tarihli A Survey of Symbolic Logic adlı kitabında Venn şeması ismini ilk kullanan kişidir.

Venn şemaları kümelerin ve verilerin görselleştirilmesi faydalıdır, ancak şemaların asıl önemi, George Boole’un sembolik mantığın resmi bir bilim olduğu yönündeki fikirleri desteklemesi idi.

Venn Şeması Nasıl Çizilir?

Bu şemalar anlaşılması en kolay diyagram türüdür. Özellikle bir kaç ilişkiyi karşılaştırmak istiyorsanız sadece bakarak neler olup bittiğini kolayca görebilirsiniz. Diyelim ki bitki ve hayvan hücreleri hakkında bir Venn şeması yapmak istiyorsunuz. 

İlk olarak, her biri hakkında açıklayıcı terimlerin bir listesini yaparsınız. Bir sonraki adım, birbiri ile kesişen iki çember çizmektir. Aslında, kaç şeyi karşılaştırmak istediğinize bağlı olarak, istediğiniz kadar çember kullanabilirsiniz.

Bu arada kullandığını şekil her zaman çember olmak zorunda da değildir. Bu dairelerin kesiştikleri bölgeye bitki ve hayvan hücrelerindeki ortak özellikleri yazarsınız. Yanlarda kalan kısımlara da sadece bitki ya da hayvan hücresine ait olan özellikleri yazarsınız.

Venn diyagramları, iki kavram arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları görsel olarak temsil etmeye yardımcı olur. 20. yüzyılın ortalarından bu yana, Venn şemaları dünya çapında mantık müfredatının bir parçası olarak kullanılmaktadır.

Bazı Venn Şeması Örnekleri

Okullarda genellikle iki ya da üç kümenin karşılaştırılması için bu tip şemalar kullansak da aslında Venn Şemaları çok daha fazla ve farklı özelliklerde kümenin karşılaştırılmasında da kullanılabilir. Ancak bu tip şemaları elimiz ile çizmek zor olduğundan genelde bir uygulama tercih edilir.

İnternette size yardımcı olacak çok sayıda uygulamaya erişmeniz mümkündür. Bir örnek olarak dört kümenin karşılaştırıldığı bir şemaya göz atalım. Bu şema ile dört konu arasındaki ortak noktaları ve farklılıkları temsil edebilirsiniz.

Ancak günümüzde Venn şamaları farklı boyutlarda ve biçimlerde kullanılmaktadır. Örneğin görmeye pek alışık olmadığımız bir Venn şemasını aşağıya ekledik. Daha fazla Venn şeması örneği için kaynaklar kısmımıza göz atınız.

Bir Venn şeması aracılığıyla gerçekten karmaşık bir şey göstermeniz gerektiğinde, izleyicilerinizin dikkatini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Ancak yıldız Venn şeması bu gibi durumlarda cankurtaran olur. Karmaşık bir konuyu veya ilişkiyi açıklama yeteneğinin yanı sıra izleyicinin ilgisini de çeker.

Kaynaklar ve ileri okumalar:


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu