Matematik Ne İşe Yarar?

Mahkum İkilemi Nedir? Soğuk Savaş Döneminde Ortaya Çıkan Bir Oyun İçinde Bulunduğumuz Dünyayı Nasıl Açıklar?

Oyun teorisinin modern ekonomide merkezi bir önem kazandığı gerçeği günümüzde inkar edilemez. Oyun teorisi denince de bir çok kişinin aklına ilk olarak Tutsak veya Mahkum İkilemi (İng: “Prisonner’s Dilemma) gibi isimler ile de anılan alt başlıklardan birisi gelecektir.

Mahkum İkilemi Nedir?

Mahkum ikilemi, her karar vericinin en iyi kararının diğerlerinin aldığı kararlara bağlı olduğu etkileşimli bir dünyada karar vermeyle ilgilidir. Ancak sürecin daha iyi anlaşılması için hem oyun teorisinin hem de mahkum ikileminin ortaya çıkış sürecini anımsamanız önemlidir.

Mahkum İkilemi Neden İleri Sürüldü?

Oyun teorisi, 1944 yılında oyun teorisinin başyapıtı olan “Theory of Games and Economic Behavior ”ın yayınlanmasıyla resmen dünyaya girdi. Bu, Avusturyalı bir ekonomist olan Oskar Morgenstern ile çok yönlü ve çok dilli bir kişi olan John von Neumann arasındaki ortak bir işbirliğinin sonucuydu.

Oyun teorisi tarihinde birçok katkıda bulundu. Ancak modern analizin John von Neumann ile başladığı kabul edilir. Ayrıca ve metodolojik çerçevesinin John Nash tarafından sağlandığı yaygın olarak kabul edilmektedir.

1948’de von Neumann, ABD Hava Kuvvetleri tarafından kurulan, finanse ve kontrol edilen RAND Corporation’da “düşünülemeyeni düşünmek” üzere danışman olarak işe alındı. O dönemde RAND’ın tek odak noktası, SSCB’nin nükleer bir güç haline gelmesi durumunda gelecekteki nükleer anlaşmaları kazanmak için nasıl strateji oluşturulacağıydı. 

Von Neumann, Moskova’ya nükleer bir saldırı düzenleyerek düşmanını yok etmenin ve dünya çapında hakim bir güç haline gelmenin gerekli olduğunu düşünüyordu. Ancak SSCB bünyesindeki araştırmacılar da benzer bir düşünce içindeydi. Üstünlük mücadelesi döneminde her ikisi de trilyonlarca doları ve kaynakları nükleer silah üretimine aktardı. Sonuçta bu durumdan kimse kazanç sağlamayacak gibi duruyordu.

Mahkum İkilemi Nedir?
İkinci Dünya Savaşı, savaş alanında başarı için teknoloji araştırma ve geliştirmenin önemini ortaya çıkardı. Aynı zamanda bu tür bir gelişmeyi mümkün kılan ordu dışındaki çok sayıda akademisyene de dikkat çekildi. Savaş sona ererken tam ve kalıcı bir barışın sağlanamayacağı ortaya çıktı. Bunun üzerine RAND kapsamında araştırmalar başlandı.

Mahkum İkilemi, 1950 yılında matematikçiler Merrill Flood ve Melvin Dresher tarafından askeri ve stratejik bağlamda tasarlandı. Amaç rasyonel bireylerin bile bazen irrasyonel kararlar verebileceğini göstermekti. Ana fikir aşağıdaki hikaye kapsamında ele alınmıştı.

Mahkum İkilemi Nedir?

Mahkum İkileminde, iki şüpheli bir suç nedeniyle tutuklanır ve ayrı ayrı sorguya alınır. Polisin elinde onların her birini iki yıl hapis cezasına çarptıracak yeterli kanıt vardır. Ancak her ikisinin de on yıl hapis cezası gerektiren daha ciddi bir suçla ilişkili olduğundan şüpheleniliyordur. Bu nedenle polis, şüphelinin diğer şüpheli aleyhine ifade vermesi halinde her birine alacağı cezada ikişer yıl indirim teklif eder. Şimdi her biri ne yapmalıdır? Olası senaryoları aşağıda görüyorsunuz.

Mahkum İkilemi Nedir?
En iyi sonuç sessiz kalma durumunda elde edilecektir. Ancak ikisi de diğerinin ne yapacağını bilmediği için sessiz kalmak risklidir. Görsel kaynak: Game theory Prisoners’ Dilemma, Strategy, Economics Britannica

Tabloda da görüldüğü gibi, aslında sanıkların ikisinin birden susması ikisinin de yararınadır. Ancak rasyonel bireyler en iyi çıkarı düşünüp karşı tarafı suçlamayı seçecektir. Karşı taraf da muhtemelen aynı şeyi düşüneceği için iki sanık da sekizer yıl hapis cezası alacaktır.

Mahkum İkilemi İnsanların İrrasyonel Kararlar Aldığının da Bir Kanıtıdır

Oyun teorisinin kurucu isimlerinden John Nash’in görüşüne göre oyunun sonucu, yani dengesi, her bir oyuncunun öteki oyuncuların da aynı şeyi yaptığı ortamda kendisi için en iyisini yapmasıdır. Herkes bunu yaptığında, hiç kimsenin yaptığı şeyi değiştirmesi için bir nedeni olmaz. Bu durum günümüzde Nash dengesi olarak bilinmektedir. Kendisi, çoğu oyunun bir dengesi olduğunu kanıtlamıştır. Ne var ki mahkum ikilemi örneğinde, dengede bir gariplik söz konusudur.

Mahkumlar kendileri için en iyi olanı yapmaya çalışmaktadır. Ancak sonucunda en elverişli olmayan sonuca ulaşırlar. Her ikisi de konuşsaydı kendileri için en iyi olanı yapmış olacaklardı. Rasyonel bir şekilde hareket ederek yapabileceklerinin en kötüsünü yapmış olurlar. Sonucunda insanlar sınırlı rasyonelliğe sahiptir, bu da mevcut bilgi ve zamana bağlı olarak sınırlı düşünme kapasitesine sahip oldukları anlamına gelir.

Mahkumlar ikileminin çıkış noktası olan silahlanma yarışında da aynı şey söz konusuydu. Oyunun sonucunda her iki ülkenin de nükleer füze stoku artmıştı. Bunun sonucunda da iki ülkede birbirine üstünlük sağlayamaz noktaya gelmişti. Ancak bu süreçte bu füzelere bir sürü para harcamışlardı. Oysa ki en başta her ikisinin de hiç füze satın almaması, her ikisi için de en iyi olanıydı.

Mahkum İkilemi Çıkmazı Pek Çok Yerde Karşımıza Çıkacaktır

İş dünyasında, politikada ve hayatta, insanlar bazen rekabet eder, bazen de işbirliği yapar. Oyun teorisi bize, bu karmaşık duruma ilişkin bir düşünme tarzı sağlar. İnsanlar ne zaman işbirliği eğilimi gösterirler ve ne zaman dişe diş göze göz kavgaya tutuşurlar? Oyun teorisi, taş-kağıt-makas oyunu gibi basit oyunlardan tutun da, iş adamlarının kar arayışına ve uluslar arasındaki savaşlara kadar her yerde karşımıza çıkan stratejik etkileşimleri araştırır.

Her gün karşılaşabileceğimiz mahkum ikilemlerinin bazı örnekleri arasında acelemiz olduğu bir esnada birisinin arabamızın önünde kırmızı ışıkta geçmesine izin vermek, birisi bunu sizden daha çok istese bile yemek salonundaki son kurabiyeyi almak ya da almamak gibi şeyler de vardır. Mahkum ikilemi gerçek etkileşimlerin oldukça basitleştirilmiş bir versiyonudur. Taraflar arası güvenle ilgili bir problemin olduğu birçok gerçek hayat örneği, mahkum ikilemi oyununa dönüştürülebilmektedir.

Sadece insanlar değil doğadaki pek çok canlı hayatta kalmak için karmaşık bir dünyada belli stratejilere güvenir. En basitinden en karmaşığına hayvanlar belirli işbirlikleri yaparlar ya da yapmazlar. Son 30 yılda bilim insanları mahkum ikileminin evrimsel açıdan daha gerçekçi versiyonlarını araştırıyorlar ve pek çok ilginç olgu da da bunu modelleyebiliyorlar. Yarasalar ile ilgili bir modeli aşağıda görüyorsunuz.

Mahkum İkilemi Nedir?

Sonuç olarak

Ne oyun teorisini ne de mahkum ikilemini tek bir yazıda ya da videoda toparlamak mümkün değil. Bunun nedeni mahkum ikileminden yola çıkarak başka ikilemlerin ortaya atılması ve bunlar üzerine çalışmalar yürütülmeye devam etmesidir. Bir örnek Turnuva teorisi diye de bilinen tekrarlayan mahkum ikilemi olacaktır.

Sonucunda gündelik yaşamda insanlar birbirlerini tanırlar ve bu bilgiye göre hareket ederler. Bu durumda farklı davranıp farklı stratejiler geliştireceklerdir. Tekrarlayan mahkum ikilemi psikoloji, politika, ekonomi ve diğer gerçek hayat uygulama alanlarına daha uyumludur. Bu nedenle de günümüzde, tek turluk klasik mahkum ikilemine göre daha fazla araştırma konusu olmuştur.


Kaynaklar ve ileri okumalar


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu