Kampüs

Çocukların Temel İhtiyacı: Oyun Oynamak

Eğer bir ebeveynseniz ve çocuğunuzu sağlıklı bir biçimde yetiştirmek istiyorsanız ona imkanlarınız dahilinde iyi bir eğitim, sağlıklı bir beslenme düzeni ve huzurlu bir ev ortamı sağlamaya çalışırsınız. Ancak bir çok ebeveynin günümüzde giderek artan biçimde gözden kaçırdığı gibi, oyun oynamak bu listenizin içinde yer almayabilir. Ancak hatırlatalım. Oyun bir çocuğun en önemli işidir. Bir çocuk için oyun oynamak onun sağlıklı bir biçimde büyümesinin çok önemli bir parçasıdır.

Oyun oynayan bir çocuk gördüğünüzde, bu eylemin eğlence amaçlı yapıldığını düşünseniz de aslında “oynamak” bundan çok daha önemli bir role hizmet eder. Bir çocuğun, fiziksel, bilişsel, sosyal ve duygusal yetilerini geliştirerek genel gelişimine katkı sağlar.

Oyun sırasında çocuklar rahat ve mutlu hissederler. Çünkü onların oyun dünyasında baskı yok, doğru ya da yanlış yok, başarısızlık hissi yok.

Çocukluk bir gelişim çağıdır. Bu dönemde genç beyinler sinirsel bağlantılar kurmaya, kendisi ve dünya hakkında yeni şeyler öğrenmeye başlar. Bu sayede duygularını ifade ederler ve yeteneklerini geliştirebilirler. Kısacası oyun çocuk için en etkin ve kalıcı öğrenme ortamıdır. Oyun, matematik ve okuryazarlıktan empatiye kadar her şeyin temel taşıdır.

Neden Çocuklar İçin Oyun Oynamak Gereklidir?

Hem yapılandırılmamış hem de yapılandırılmış oyunun çocuk gelişimi için önemli olmasının altı nedeni vardır:

1. Oyun Oynamak Hayal Gücünü ve Yaratıcılığı Geliştirir

Oyun sırasında çocuklar hayal güçlerini geliştirir. Hayali oyunlar yaratır ve bu dünyada kaybolurlar. Bu esnada da farklı sorunlara farklı çözümler üretirler. Kendi kurallarını koyarlar ve gerektiğinde bu kuralları nasıl takip edeceklerini veya uyarlayacaklarını öğrenirler. Bu tip oyunlar, gerçek yaşamın bir simülasyonu gibidir. Sonuç olarak da başkalarıyla ilişkiler geliştirmek için yararlı becerilerdir.

Sembolik oyun, bir nesneyi başka bir nesne olarak hayal etme yeteneğidir. Örneğin, bir çubuk, bir kova ve çam kozalakları bir yemek kaşığı, bir tencere ve nefis malzemeler olabilir. Sembolik oyun, sağlıklı gelişimin önemli bir parçasıdır. Çocukların gelecekteki öğrenmeleri ve problem çözmeleri için ihtiyaç duydukları becerileri geliştirir. Aynı zamanda, bir kişinin yaşamı boyunca ihtiyaç duyacağı yaratıcılığı da önemli katkı sağlar.

2-Oyun Bilişsel Gelişimi Destekler

Yapılandırılmamış oyunlarda, çocuklar yetişkinler tarafından yönlendirilen programlara veya faaliyetlere bağlı değildirler. Bu tarz oyunlar çocuk beyninin olumlu yönde gelişmesine yardımcı olur. Beyindeki sinirsel bağlantıları güçlendirir ve arttırır. Bunlar beyinde düşünmek için kullandığımız yollardır.

Bu tarz oyunlar beynin prefrontal korteksini oluşturmaya ve güçlendirmeye de yardımcı olur. Bu alan, çocuğun öğrenme, problem çözme ve çevresi hakkında bilgi edinme şeklini etkiler.

3. Oyun Duygusal ve Davranışsal Faydalar Sağlar

Biz yetişinler kendimizi bunalmış hissettiğimizde bizi rahatlatan etkinlikler ile uğraşmaya başlarız. Spor yaparız, dolaşmaya çıkarız, çeşitli hobiler ediniriz. Bu faaliyetler dikkat dağıtmaktan daha fazlasıdır. Bize yaptığımız işe yeniden geri dönebilme gücü verir. Benzer durum çocuklar için de geçerlidir. Hatta onlar bizden çok daha fazlasına ihtiyaç duyarlar.

Bu oyunlar onların oyun, kaygı, stres ve sinirliliği azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda neşe ve benlik saygısını artırır. Gruplar halinde çalışmayı, paylaşmayı, müzakere etmeyi, çatışmaları çözmeyi ve kendileri adına konuşmayı keşfederler. Oyun mükemmel bir öğretmendir. Çocuklar oyun yoluyla dünyayı anlayabilecekleri ve anlayabilecekleri bir şekilde nasıl dolaşacaklarını öğrenirler.

4. Oyun Okuryazarlığı Artırır

Çocuklar dil öğrenmek için doğal bir yetenek ile doğarlar. Oyun yoluyla da iletişimin yapısını öğrenirler. Kitaplardaki hikayeleri sözlü veya hayali oyunlarla paylaşmak, onların kim olduklarını ve topluluk içindeki rollerini anlamalarına yardımcı olur. Hikayeler ayrıca dilin nasıl çalıştığını ve anlatıların nasıl yapılandırıldığını da öğretir.

Ayrıca küçük oyuncaklarla oynamak, eldeki küçük kasların gelişmesine yardımcı olur. Bu da yazı yazma becerilerini destekleyecektir. , Konsantrasyon oyunları, gözlem yapma ve dikkati sürdürme becerilerini geliştirir. Bu beceriler de çocukların okuduğunu anlamasına yardımcı olur. Oyun merakı artırır ve meraklı bir zihin öğrenmeye hazırdır.

5- Oyun Daha Fazla Bağımsızlığı Teşvik Ediyor

Çocukların genellikle günlük aktiviteleri üzerinde çok az gücü veya söz hakkı vardır. Günlerinin çoğunu ne yapacakları, ne zaman yapacakları ve nereye gidecekleri söylenerek geçirirler. Oyun dünyasında, kuralları belirleme ve güce sahip olma fırsatına sahipler. Tek başına (Bağımsız) oyun, başkalarıyla nasıl oynanacağını öğrenmek kadar önemlidir.

Çocukların daha güçlü bir bağımsızlık duygusu geliştirmelerine yardımcı olur. Bu becerileri geliştirmek, bir grup içinde gelecekte sosyalleşmeye katkıda bulunur. Ayrıca çocukların kendi yaratıcılıklarını ve fikirlerini denemelerini sağlar. Yalnızken ve hatta sıkıldığında çocukların beyinleri bu meydan okumayı üstlenir.

6. Oyun Fiziksel Gelişimi Destekler

Fark etseler de etmeseler de çocukların bedenleri aktif olmaya programlanmıştır. Bu yüzden en çok da fiziksel anlamda oyuna ihtiyaçları vardır. Bloklarla oynamak, pastel boyalarla karalama yapmak ve hatta çıngıraklarla oynamak, hareketlerimizin kontrolünü ve ince motor becerileri (el ve parmak hareketleri ile birlikte göz koordinasyonu) geliştirir. Çocuklar büyümeye devam ettikçe, daha zorlu ve karmaşık oyunlar sonucunda da fiziksel güçleri ve kas kontrolleri gelişir.

Oyun oynayarak bir şeyler öğrenenler sadece çocuklar değildir. Hem vahşi hem de evcil hayvanlar, sosyal bağ kurmak, kendilerini yetişkinliğe hazırlamak ve hayatta kalma becerilerini öğrenmek ve uygulamak için oyuna bayılırlar.

Sonuç Olarak Oyun Oynamalarına İzin Verelim

Bu bilgiler eşliğinde günümüzde bir çocuğun bir gününe ne biçimde müdahale ettiğimizi düşünmemiz gerekiyor. Kesin olan bir şey var ki çocukların oynamalarına izin verilmeli ve onlara oyunlarını yönetme özgürlüğü verilmelidir. Bu aşamada çocuklara bir dereceye kadar rehberlik ederek fırsatlar sağlamamız gerekmektedir.

Çocuklara yeni fikirler keşfetmeleri, demokratik bir şekilde tartışmaları ve açıklamaları için zaman tanımak gerekir. Bu sadece oyun oynamak için de geçerli değildir. Bunu yapabildiğimiz zaman kendilerini iyi hissedeceklerdir.

Çocukları kendi ilgi alanlarına odaklayabildiğimizde öğrendiklerini koruma olasılıkları daha yüksektir. Belki onlara yardımcı olabilmek için çocukları önce tanımak sonra onları mutlu eden nesneleri keşfedip onlar için konuşmadan oyun ortamına fark ettirmeden katabiliriz.

Çocuklara seçenekler ve fırsatlar sunmanın en iyi yollarından biri, kendi şartlarına göre denemeleri sağlamaktır. Her çocuk farklı öğrenir ama hiçbir çocuk yaptığından zevk almazsa veya aktif olarak meşgul olmazsa öğrenemez. Yaratıcılık ve işbirliği gibi hem bilgi hem de kritik becerileri öğrenmek söz konusu olduğunda oyunun merkezde olması için zihniyetimizi değiştirmemiz gerekiyor.

Yazının bitiminde göz atmanızı öneririz: Yaratıcılık ve Zeka Geliştirecek Kutu Oyunları İle Tanışalım!


Kaynaklar ve ileri okumalar:


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Volkan KARAKEÇİLİ

Herkese merhaba. Bir garip matematik öğretmeni. Pınar’ın eşi, Çınar ve Mete’nin babasıyım. Matematik ile içselleşmem ilkokul 3.sınıfta iken öğretmenimin yine öğretmen olan babama ‘bu çocuk büyüyünce matematik öğretmeni olacak, bu lafımı unutma’ demesi ile başladı. Yıllarca çeşitli sınavlara öğrenci hazırladıktan sonra çocuklarınım referansı ile kendi güncellememin zamanının geldiğini düşünüp Z-kuşağı için matematiğin anlam kazandığı programlama, kodlama, dijital oyun tasarımı, yapay zeka ve veri madenciliği konuları üzerine çalışmalara başladım. Matematiği kullanarak bilimin içinde kalmaya çalışıyorum aynen M. Kemal Atatürk’ün dediği gibi : “Bilim deyince, ondan hakikat diye öne sürdüğü önermelerin pekin olmasını ister; pekinlik ise en mükemmel şekliyle matematikte bulunur. O halde bilim o disiplindir ki; önermeleri matematikle ifade edilir. O zaman matematiği kullanmayan disiplinler bilimin dışında kalacaktır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu