Biyoloji ve Coğrafya
-
Dört mü Yoksa Beş mi? Dünyada Kaç Okyanus Var? Cevap Tartışmalı!
Basit sorular bile bazen kolayca cevaplanamaz. Görünen o ki, uzmanlar Dünya’da kaç okyanus var? sorusuna bile henüz net cevap veremiyorlar. Adaylar arasında 1, 4 ya da 5 bulunuyor. Dünya’da kaç okyanus var? sorusunun cevabı uzun süredir tartışılmaktadır. Gezegenimizin yüzeyinin yaklaşık…
-
David Latimer’in Bitkileri Su Eklenmeden Yıllarca Nasıl Yaşadı?
1960 yılının bir Pazar sabahında, İngiltere, Surrey’de bir elektrik mühendisi olarak çalışan David Latimer, bir zamanlar içinde sülfürik asit bulunan 38 litrelik bir cam damacanayı yıkadı. Sonrasında onu kompostla doldurdu, tek bir örümcek otu fidesini biraz su ile dibe yerleştirdi ve…
-
Phaistos Diski: Arkeolojinin En Büyük Gizemlerinden Biri
1908’de İtalyan bir arkeolog, Girit’in güney kıyısındaki antik bir Minos sarayı olan Phaistos’un kalıntılarına girme cesaretini gösterdi. Bir yeraltı tapınağı deposunda, yanmış kemikler, toz ve küllerin arasında, olağanüstü derecede sağlam, altın renkli bir disk buldu. Yapım zamanı MÖ 1650 civarı…
-
Leonardo da Vinci’nin Ortaya Attığı Ağaçların Gelişim Kuralı Güvenilir mi?
Rönesans dehası Leonardo da Vinci adını bir çok kez duyduk. Bu İtalyan bilginin adını farklı yazılarda farklı yönlerini öne çıkararak ele aldık. Örneği bu yazımız da kendisinin haritacılığını, bu yazımızda da köprüler ile ilgili yaptığı çalışmasını inceledik. Ancak muhtemelen bir…
-
İnsanlar Neden Deve Kuşlarının Kafasını Kuma Gömdüğünü Düşünüyor?
Bir sorun yaşayan ancak yaşadığı sorunun varlığını inkar eden, bariz gerçekleri görmezden gelen ve bu konuda tavsiye almayı da kabul etmeyen bir kişi ile konuştuğumuz zamanlarda ona verdiğimiz tavsiyelerin arasında kafasını kuma gömmesi gibisinden bir söylem olur. Bu tavsiyeyi de…
-
Üstel Büyümeyi Hafife Almayın! İki Düzine Tavşan Avustralya Kıtasını Nasıl İşgal Etti?
Dünya tarihine baktığımızda zaman zaman çeşitli ülkelerin çeşitli hayvanlarla mücadeleye girdiklerini görüyoruz. Günümüzde de Avustralya’nın başı tavşanlar ile dertte. Bunun nedeni tavşanların arazi verimliliğini azaltması ve ekinlere zarar vermesi. Üç beş tavşan ne yapar ki her ülkede varlar demeyelim. Bahsettiğimiz üç…
-
Ceviz Ağacı Altında Oturmak Neden Tehlikelidir?
Bazı söylemleri sık duysak da tam olarak ne anlama geldiğini bilmeyiz. Hatta kimi zaman bu söylemlere bir miktar da küçümseyici bir bakış açısı ile yaklaşırız. İşte bu söylemlerden birisi de ceviz ağacının altına oturmak ile ilgilidir. “Ceviz ağacı dibine ve…
-
Bilim İnsanları Sperm ve Yumurta Kullanmadan Yapay İnsan Embriyosu Üretti! Peki Şimdi Ne Olacak?
Weizmann Bilim Enstitüsü ve Cambridge Üniversitesi’ndeki bilim insanları, oldukça çarpıcı bir gelişmeye imza attı. Sperm ve yumurta kullanmadan yapay bir embriyo ürettiler. Ürettikleri yapay embriyoyu yapay bir rahim gibi davranan besinle dolu dönen cam şişelerde büyüttüler. Yaklaşık 8 gün sonra…
-
Yumurtada Bazen Gördüğümüz Kırmızı ve Kahverengi Lekeler Nedir?
Omlet yapmak amacı ile bir yumurta kırdığınızda ve tavada yumurtanın sarısında ya da beyazında ürkütücü görünümlü kırmızı ya da kahverengi lekelere rastladığınızda endişelenmeniz olasıdır. Birçok kişi yumurta kan lekesi olan yumurtaları yemenin güvenli olmadığını varsayıyor. Görselde gördükleriniz kan lekesi olsa…
-
Karga Zekası Düşünülenden Çok Daha Fazla
Biz insanlar kendimizi canlılar alemindeki en zeki yaratıklar olarak kabul ederiz. Ancak kendimizi kandırmayalım. Etrafınızı biraz gözlerseniz kolaylıkla insanlardan daha mantıklı hareketler yapan hayvanlara rastlarsınız. Bir canlıyı akıllı yapan şeyler arasında soyut akıl yürütme, karmaşık problem çözme ve grupça karar…