Toplum ve Yaşam

X ve Y Kuşakları, Geleceğin Kuşağı Alfa Kuşağına Hazır mı?

Tarihte ilk kez, Dünya üzerinde birbirine zıt özelliklere, tutum ve tercihlere sahip bir çok nesil birlikte yaşıyor. Aslında belki de bu nedenle kimse kimseyi çok iyi anlamıyor. Anneanneniz, anneniz ve siz. Neden üçünüz de dünyaya farklı pencerelerden bakıyorsunuz? Hiç düşündünüz mü? Cevabınız muhtemelen “kuşak farkı” olacaktır. Peki ya kardeşinizle arandaki fikir ayrılıklarının nedeninin de kuşak farkı olabileceği hiç aklınıza geldi mi? Gelin şimdi bu kuşakları ve farkları biraz daha tanıyalım.

Sosyolojik açıdan kuşak; belirli bir zaman aralığı içinde doğmuş, benzer tarihî ve sosyal olaylara tanıklık etmiş, belirli olay ve olgulara yönelik ortak bir fikir, dünya görüşü ve deneyime sahip bir grup insanı ifade ediyor. Bilim insanları farklı görüşlere sahip olsa da genel olarak her 15 yıl bir kuşak dönemi olarak tanımlanıyor. Buna göre şu anda hayatta olan altı kuşak var.

Bilim insanları farklı görüşlere sahip olsa da genel olarak her 15 yıl bir kuşak dönemi olarak tanımlanıyor. Buna göre şu anda hayatta olan altı kuşak var. Bunun sonucunda da başta da dediğimizi gibi kimse birbirini aslına pek de anlamıyor. Üstelik sadece bu kadar da değil. Günümüz alfa kuşakları neredeyse 10 yaşına vardı. Onları ise 2025 yılından itibaren Beta kuşağı, ardından ise Gama ve Delta kuşakları takip edecek. Bu durumda biz ebeveynlerin ve eğitimcilerin durum düşünmesi gereken bir durum ortaya çıkıyor.

Sonuçta bir ebeveyn veya öğretmenseniz neredeyse 2-3 kuşak geriden geliyorsunuzdur. Bu durumda biz geleceğin insanlarının ihtiyaçlarına gerçekten bir cevap verebilir miyiz? Bu soruyu aklımızda tutarak gelin öncelikle kuşak farkı denilen şeyin ne olduğunu anlamaya çalışalım.

Kuşaklar Arasındaki Farklar Nelerdir?

İlk tanımlanmış kuşak grubu 1926 ile 1945 yılları arasında doğanları ifade etmek için kullanılan sessiz kuşaktır. Bu kişiler İkinci Dünya Savaşı’nı yaşamış insanlardır. İsim, 1950’lerde Time dergisinde çıkan bir makaleden gelmektedir.

Baby Boomers yani Bebek patlaması bir hükümet organı tarafından tanımlanan tek nesildir. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra doğumlardaki büyük artış nedeniyle bu biçimde adlandırılmaktadır. Bu kuşak 1946’da başlar ve doğum oranının yeniden düşmeye başladığı 1964 civarında doğanlarla sona erer. Baby Boomers, yeni teknolojileri benimseme ve geleneksel iş alışkanlıkları nedeniyle genç nesil tarafından günümüzde sıklıkla eleştirilen kuşak grubundadır.

Sonrasında da meşhur X kuşağı gelmektedir. X Kuşağını 1966 ile 1980 arasında doğanları tanımlamak için kullanılır. Bu kuşak, gençlik yıllarında MTV’de müzik videoları izleyerek ve Walkman’lerde kaset dinleyerek büyüdü. Yetişkinlikte bunların hepsinin teknolojik dönüşümlerine şahit oldular. Bu da onları teknolojiyi ilk deneyimleyenler haline getirdi. Emekliliklerini uzatan Baby Boomers’la birlikte çalışmayı zor bulan X Kuşağı’nın çoğu kırklı yaşlarında işlerini bıraktı. Kendi işlerini kurdu ve başarılı girişimciler oldu.

Dijital Yerliler Dönemi

Y Kuşağı: Muhtemelen en çok duyduğunuz nesil budur. Neslin nerede başlayıp nerede bittiği tam olarak belli olmasa da yaklaşık olarak 1980 ile 1995 arasında doğanlar olarak kabul edilir. Genellikle medyada ‘tembel’ olarak tanımlansalar da aslında “dijital yerliler” olan ilk nesildir. Teknoloji meraklısı, hırslı ve değişim odaklıdırlar. Akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve diğer cihazlarla donatılmış olan bu nesil, günde 24 saat, haftada 7 gün aktiftirler.

Bu nedenle, problemlerini çözmek ya da bir şeyler öğrenmek için başkalarına güvenmek zorunda olmadıklarını düşünürler. Eğitim seviyeleri ve sınırsız içeriğe maruz kalmaları nedeniyle, Y Kuşağı daha açık fikirli ve idealisttir. Y kuşağı her şeyi sorgular, bu da onları normlara uymalarını bekleyen eski kuşaklarla çatışmaya yatkın hale getirir.

Z Kuşağı: Y kuşağının küçük kardeşleridir. Bu kuşak 1997 ile 2009 yılları arasında doğan bir grup insanı ifade eder. Kesinlikle teknolojisiz bir hayat bilmez. Öğrenme, haber alma, alışveriş ve sosyal ağ oluşturma için dijital cihazları aracılığıyla her zaman internete bağlanırlar. Sosyal ortamlarda olsalar bile içeriği birden çok ekran aracılığıyla sürekli olarak tüketirler. Çevrimiçi ve çevrimdışı dünyalar arasında neredeyse hiçbir sınır görmezler.

Geleceğin Kuşakları: Alfa Kuşağı Ve Daha Ötesi

2010 yılından sonra doğmuş olan nesil Alfa Kuşağı olarak adlandırılıyor. Bu da onları 21. yüzyılın ilk çocukları yapıyor. Alfalar, küresel kuşak veya ekran kuşağı olarak da isimlendiriliyor. Kuşaklarla ilgili çalışmalar yürüten araştırmacılar X, Y ve Z kuşaklarından sonra bu kuşağı, alfabenin başına dönüp A, B veya C harfleri ile ifade etmediler.

Latin alfabesi tükendi için bu sefer de Yunan alfabesine geçiş yapıldı. Tüm bireyleri ile yeni yüzyılın nesli olması nedeniyle yeni bir başlangıç olarak görülen Alfa kuşağı, adını Yunan alfabesinin ilk harfi olan Alfa’dan alıyor. Alfa kuşağını ise 2025 yılından itibaren Beta kuşağı, ardından ise Gama ve Delta kuşakları takip edecek.

Alfa kuşağından önceki dönemlerde savaşlar, sonrasında artan doğum oranları, yaşanan ekonomik krizler, internetin icadı, bilginin dünyanın farklı yerlerindeki farklı kişiler tarafından ortaklaşa oluşturulabilmesi kuşakların yaşam tarzını belirlemişti. Alfaların yaşam tarzını belirleyen en etkili unsur ise teknoloji. Ben merkezli, sınırları olmayan ve haliyle özgürlüğün en derin noktasının bile tadını çıkaran bu kuşağın çocuklarıyla dünya tekrar şekil alacak. Sorun ve soru şu: Biz bu çocukları yetiştirmek için yeterince hazır mıyız?



Kaynaklar ve ileri okumalar:

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu