Toplum ve Yaşam

İnsanlar Hangi Yaşta En Mutlu Olurlar? Cevap Düşündüğünüz Gibi Olmayabilir!

Hayatınızın geri kalanı boyunca tek bir yaşta kalma şansınız olsaydı bu kaç yaş olurdu? En mutlu olduğunuz yaş hangisi idi? Geçmişe geri dönme şansınız olsa kaç yaşınıza geri dönmek istersiniz?

en mutlu yaş

Bu sorduğumuz sorular genç okurlarımıza pek anlamlı gelmeyecektir. Ancak belli bir yaşı geçen insanlara bu soruyu sorduğumuz zaman ne cevap vermelerini beklersiniz. Ve hatta belki de bu soruyu siz de kendinize sorumuş olabilirsiniz.

En mutlu olduğumuz yaşımız, hayatın sıkıcı sorumluluklarınızı henüz sırtlanmadığımız, bunun yerine günlerimizi arkadaşlarımızla oynayarak ve çarpım tablosu alıştırmaları yaparak geçirdiğimiz 9 yaş civarı olabilir mi? Belki de en mutlu zamanınız kendimizi dünyanın merkezinde gibi gördüğümüz, arkadaşlar, seyahatler ve eğlence ile dolu 20’li yaşlarınızın başlarıdır.

Şaşırtıcı bir biçimde bunların hiçbir değil! Aslında en mutlu olduğunuz yaş 36. Üstelik bunu biz değil bilim söylüyor. Bulgular Amerika’da 2000 kişinin katıldığı bir anket sonucunda ortaya çıktı. Her 10 Amerikalıdan dördü 20’li yaşlarına geri dönmek istemiyor, bunun yerine 36 yaşında zamanda donup kalmayı tercih edeceğini söylüyordu. 

( Bu arada 36 sayısının belli bir özelliği olmadığını vurgulamamız gerekiyor. Araştırmaya dahil olanlar en mutlu yaş için 9, 23 ya da 36 sayılarından birini seçmek zorundaydı. Yani 36 ile 37 arasında mutluluk açısından bir fark olmayacaktır.)

Yetişkinlik Bir Değil Bir Kaç Türlüdür

Eğer şu anda halihazırda 30 ila 40 yaş arasındaysanız, büyük bir ihtimal ile hayatınızın en çok çabalamanız gereken evresindesiniz. Bir ev satın almak, evlenmek veya boşanmak; kariyer yapmak veya değiştirmek, çocuk sahibi olmak veya olmamayı seçmek. Tüm bunlara karar vermeniz gereken yaşlar genelde bu 30 ile 40 yaş arasında denk gelir.

Biz yetişkinliği tek bir şey olarak düşünsek de araştırmacılar yetişkinliğin iki ucu olduğundan bahsedecektir. Bu iki uç beliren ve yerleşik yetişkinlik biçimindedir. Beliren yetişkinlik genellikle18-25 yaş aralığını kapsayan bir süreçtir. Bu süreçte kişi birçok farklı yönden değişimler yaşar. 

Beliren yetişkinlik çocukluktaki bağımlılığın kalmadığı ancak tam olarak yetişkinlik sorumluluklarının da alınmadığı bir dönemdir. Beliren yetişkinlik dönemi çoğunlukla büyük hayallerin kurulduğu ve umutlu hissedildiği bir dönemdir. Kişi bu dönemde kimliğini bulmaya ve karakterini tanımlamaya çalışır. En mutlu yaşlar bu yaşlar gibi gelse de aslında bu doğru değildir.

30-45 yaşları arasında kişi için yerleşik yetişkinlik olarak adlandırılan yeni bir dönem başlar. Bu dönemde kişi artık daha uzun vadeli ilişkilere ve işlere odaklanır. Yerleşik yetişkinlikte, kişinin düşünmesi gerekenler ve sorumlulukları artsa da, bu dönem aynı zamanda yaşanan zorluklar ve alınan ödüller nedeniyle kişiyi derinden etkileyebilme kapasitesine de sahiptir.

30 ile 45 yaş arasında hayat daha zorlayıcı olsa da yine de ileriki süreçlerde bu yaşa dönmek istiyoruz gibi gözüküyor.

En Mutlu Yaş Neden Yerleşik Yetişkinlik Evresine Denk Gelir?

En mutlu yaşı bulmak için yapılan çalışmada araştırmacılar anket sonuçlarında çıkan sonucu test etmek istemişlerdi. Bu nedenle 30-45 yaş aralığında 600 kişiyle daha anketler yaptılar. Herkesin bildiği gibi bu yaş aralığındaki yetişkinler bir yandan belli bir kariyerde basamakları tırmanmaya çalışırken aynı zamanda çocuklara bakmak, eşlerinin ihtiyaçlarını karşılamak ve belki de yaşlanan ebeveynlere bakmak zorunda kalmanın getirdiği stres ve iş yükü ile de boğuşurlar.

Ancak veriler ilginç bir sonucu ortaya koydu. Evet, insanlar bunalmış hissediyorlardı ve çok az zamanda çok fazla iş yapmak zorunda olduklarından bahsediyorlardı. Ama onlarda stres yaratan tüm bu şeyler aynı zamanda neşe kaynağı gibi de gözüküyordu.

Kariyerlerini ve ilişkilerini geliştirmek için yıllarca çalıştıktan sonra insanlar tam da bu yaşta belli bir noktaya varmış gibi hissettiklerini bildirdiler. Araştırmaya dahil olan yetişkinlerin çoğu, 30’lu yaşlarında 20’li yaşlarına göre çok daha mutlu olduklarını dile getireceklerdi.

İnsanların hayatlarında geri dönmek istedikleri en güzel nokta olarak 20’li yaşları veya ergenlik yaşlarını değil, 30’lu yaşlarını düşünmeleri, hepimizin bu döneme daha fazla dikkat etmemiz gerektiğiniz de bize hatırlatıyor.


Kaynaklar ve ileri okumalar


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Temel eğitimimi Kadıköy Anadolu Lisesinde tamamladım. Devamında Marmara Üniversitesi İngilizce Matematik Öğretmenliği bölümünü bitirdim. Çeşitli özel okullarda edindiğim öğretmenlik deneyiminin ardından matematiksel.org web sitesini kurdum. O günden bugüne içerik üretmeye devam ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir