Kampüs

Sıradışı Bir Okul: Barefoot College (Çıplak Ayaklar Koleji)

Büyük bir yoksulluğun yaşandığı Hindistan’da, Barefoot College (Çıplak Ayaklar Koleji) 1972 yılından beri köylerinin güneş enerjisi mühendislerini, sanatkarlarını, diş hekimlerini ve doktorlarını yetiştiriyor. Okulun adının “Çıplak Ayaklar” olmasının nedeni ise okulun açıldığı ilk zamanlarda okula gelenlerin ekonomik yeterliliği olmaması nedeniyle okula ayakkabısız gelmesi.

‘Çıplak Ayaklar Koleji’ne diplomalı ve kalifiye biri giremiyor. Jaipur’un 110 km güneybatısındaki Tilonia köyünde kurulan bu kolej, çoğu okuma yazma bilmeyen kırsal kesimdeki kadınlara güneş panelleri, ışıklar ve fotovoltaik devreler yapmayı öğretiyor. Bu yeni yeteneklerle donanan kadınlar köylerine ışık tutmak için evlerine dönüyor. Çıplak Ayaklar Koleji’nden mezun olan 55 yaşındaki bir kadın, Afganistan’da 200 evi güneş enerjisiyle çalışır hale getirdi. Şimdi başka kadınları eğitiyor.

Günümüzde sekiz hektarlık bir alana yayılan kolej, tamamen güneş enerjisiyle çalışıyor. Ayrıca okulun bakımı öğrencileri tarafından yapılıyor. Okulda 83 ülkeden 15.000’den fazla kadın çeşitli beceriler konusunda eğitim almış durumda.

Barefoot College (Çıplak Ayaklar Koleji)

 Zar zor okuryazar olan birçok kadın kendilerini güneş enerjisi mühendisi olarak başarıyla eğitti.

Okulun kurucusu Sanjit Bunker Roy, varlıklı bir ailenin üyesi olarak dünyaya geldi. Bu, onun için bir şanstı, ancak duyarlı ve gözlemci ruhuyla farklı özelliklere de sahipti. İyi bir eğitim aldı ve onu başarılı bir profesyonel kariyer bekliyordu. Ama farklı bir yola girmeye karar verdi. Sıradan insanların su sorunlarına çözümler aramaya başladı.

Bu arayışı onu Rajasthan’ın Ajmer bölgesindeki küçük bir köy olan Tilonia’ya getirdi. Burada çiftçi arkadaşı Meghraj ile birlikte eyaletin su sıkıntısı çeken bölgelerinde kuyu kazmaya başladı. Bu yolculuk, yavaş yavaş bir perspektife dönüştü. Sonucunda da Barefoot’un temellerini attı. Okulun kurucusu böyle bir okul açma nedenini şui sözleri ile açıklıyor.

“Hindistan’ın elektrik, içme suyu, eğitim ve sağlık problemini çözmek için havalı okullardan mezun olmaya gerek yok. Eğer gençleri memurluğa veya kurumsal bir işe hazırlama gibi bir fikir varsa, işte o zaman diploma gerekli. Ama niyetiniz köylerdeki insanlara basit beceriler sağlayarak hayat kalitelerini geliştirmekse, o zaman sertifikaya ihtiyaç yok”

Bunker Roy, 1972 yılında gerçekleştirmeye başladığı bu projesiyle Hindistan’da ve dünyanın çeşitli ülkelerinde ödüllerle onurlandırıldı. Bu çabası kendisinin Time Dergisi’nin “Dünyanın En Etkili 100 İsmi” listesinde de yer almasını sağladı.

Okulda Eğitim Nasıl Gerçekleşiyor?

Jaipur, Rajasthan’a yaklaşık 110 km uzaklıktaki Barefoot College

35 yaşın üzerindeki ve elektriğin olmadığı uzak, erişilemeyen bir bölgede yaşayan her kadın, köyünden destek alması koşuluyla okula kaydını yaptırabiliyor. İlgili hükümetler pasaportlarını, vizelerini ve Barefoot College’a ulaşımlarını ayarlıyor. Ayrıca Hindistan’daki Dışişleri Bakanlığı, Tilonia’da kalmanın maliyetini karşılayan bir burs da sağlıyor. Eğitim programı altı ay kadar sürüyor.

Solar Mamas yani “Güneş Anneleri” için isimlendiren bu kadınlar için dil engelleri sorun değil. Çünkü konuşulan diller farklı olsa da, geçmiş yaşam deneyimleri ve topluluklarının geleceğine dair umutları onları birleştiriyor. Uygulamalı dersler, konuşma dilinin veya yazılı kelimenin kullanımına bağlı olmayan bir renk kodlama sistemi kullanılarak öğretiliyor.

Barefoot College’ın elli yıllık yolculuğu, doğru fırsatlarla karşı karşıya kalındığında kırsal nüfusun, özellikle de kadınların hayattaki ekonomik hareketliliğini nasıl artırabileceğini bizlere gösteriyor. Benzerlerinin artması dileğimizle.



Kaynaklar ve ileri okumalar


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu