Seyirci Etkisi Nedir? Başkalarının Varlığı Birine Yardım Etme Sürecimizi Nasıl Etkiliyor?

Gözünüzün önünde meydana gelen acil bir duruma tanık olsaydınız, başı dertte olan kişiye yardım etmek için harekete geçer miydiniz? Bu sorunun cevabını büyük bir ihtimal ile herkes içinden evet olarak verecektir. Ancak psikologlar bizim cevabımız ile aynı fikirde değil.

Böyle bir durum karşısında müdahale edip etmemenizin mevcut diğer tanıkların sayısına bağlı olabileceğini öne sürüyorlar. Bu durum sosyal psikolojide “seyirci etkisi (bystander effect)” olarak yer alıyor. Bu teorinin çıkarımları çeşitli araştırmacılar tarafından geniş çapta incelenmiştir. Ancak bu fenomene ilk ilgi, 1964’te Kitty Genovese adlı genç kadının vahşice öldürülmesinden sonra ortaya çıkmıştır.

Kitty Genovese Nasıl Gerçekleşti?

Seyirci Etkisi Nedir? Başkalarının Varlığı Birine Yardım Etme Sürecimizi Nasıl Etkiliyor?
Kitty Genovese, sabaha karşı saat 3’te evine dönerken, apartmanın dışında eli bıçaklı bir adamın saldırısına uğramıştı. Kadın imdat dilerken adam onu defalarca bıçaklamış ve tecavüz etmişti.

1964 yılında New York’da Kitty Genovese adlı genç kadın, evinde bir adamın saldırısına uğramıştı. Olay yarım saat sürmüş ve çevre apartmanlarda yaşayanlar gürültünün nedenini öğrenmek için pencerelere çıkmıştı. Ama kimse yardıma koşmamış hatta polisi bile aramamıştı.

Genovese’nin cinayete kurban gitmesi kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Bu esnada Bibb Latane ve John Darley Genovese cinayeti gerçekleştiği sırada New York’taki üniversitelerde ders veren iki sosyal psikologdu. İkili, görgü tanıklarının tepki vermemesinin bireylerin psikolojisiyle ilişkili olmadığını düşündü.

Sonunda Latane ve Darley acil durumlarda in­sanların karar verme mekanizmalarının nasıl işlediğini anlamak için bir seri araştırma yaptılar ve bu araştırmalarının sonucunda seyirci etkisinde kalma davranışını açıkla­maya yönelik bir model oluşturdular.

Seyirci Etkisi Neden Gerçekleşir?

Seyirci Etkisi Nedir? Başkalarının Varlığı Birine Yardım Etme Sürecimizi Nasıl Etkiliyor?

Başkalarının varlığı, insanların yardım etme isteğini azaltır. Acil bir durumda, olaya tanıklık edenlerin sayısı ne kadar fazlaysa, acil ihtiyacı olan kişiye yardım etme ihtimali de o kadar düşüktür. Bunun nedeni yardıma ihtiyacı olan kişiye karşı duyulan sorumluluğun seyirciler arasında dağılmasıdır. İnsanlar, “Nasılsa başkası yardım eder” diye düşünmeye başlar. Kimse doğrudan kendini sorumlu hissetmez. Ve sonunda kimse bir şey yapmaz.

Darley ve Latane deney sonuçlarını 1968 yılında yayımladılar. Araştırmaları bizlere grup psikolojisi ve sorumluluğun dağılması olgusu hakkında çok şey öğretti. Artık biliyoruz ki İnsanların acil durumlarda yardım edip etmeme davranışını olay yerinde başkalarının olup olmaması büyük ölçüde etkiler.

Olay yerinde başkalarının olması, sorumluluğun kişiler arasında dağılması (diffusion of responsibility), toplu yok sayma (plurastic ignorance), ve iz­leyicilerin ket vurması (audience inhibition) gibi sosyal psikolojik süreçlere yol açar.

Seyirci Etkisi Nedir? Başkalarının Varlığı Birine Yardım Etme Sürecimizi Nasıl Etkiliyor?
 Seyirci etkisi: yardıma ihtiyaç duyulan bir durumda, çevrede olaya tanıklık eden kişi sayısı ne kadar fazla ise, müdahale eden kişi o kadar az olur. Görsel: https://sketchplanations.com/

Acil bir du­rumda çevrenizde herhangi bir kimse yoksa bütün sorumluluğun size ait olduğunu düşünür ve kişiye yardım edersiniz. Eğer çevrenizde birden fazla kişi varsa, yardım etme davranışı için hissettiğiniz sorumluluk bu kişiler arasında da­ğılır. Sonuç olarak, yardım etme davranışı azalır.

Toplu yok sayma olgusu da acil du­rumların tahmin edilebilen olgular olmaması ve aynı zamanda potansiyel risk taşımasından dolayı ortaya çıkar. Böyle durumlarda, insanlar nasıl davranmaları gerektiğini bilmediği için çevresindeki diğer insanların ne yaptıklarını gözlemlerler ve aynı davranışı sergilerler.

Sonuçta çevredeki kişilerde aynı sorgulamayı yaşadıklarından, hiç kimse hiçbir şey yapmaz. Ayrıca çevrede başkalarının bulunması, insanlarda davranışlarının gözlem­leneceği için kaygı yaratır. Yardım davranışında bulunmak isteyen kişi, çevrede başka kişiler olduğu için acaba yanlış bir şey yapar mıyım korkusu yaşar. Bunun sonucunda yardım etme davranışından vazgeçer. ( Ek okumalar: Neden Yardım Ederiz? Altruizm Yani Özgecilik Nedir?)

Araştırma İle İlgili Bir Deney: Odadaki Duman Deneyi

Odadaki Duman Deneyi

Latane ve Darley’in düzenlediği bir klasik deneyi ele alalım. İnsanların şehir hayatına karşı tutumlarını inceleyen bir çalışmaya katılıyorsunuz ve belirlenen saatte geliyorsunuz. Bir uyarı yazısı, çalışmanın başlamasını beklerken bir anketi doldurmanızı söylüyor, siz de oturup doldurmaya başlıyorsunuz. Sonra tuhaf bir şey gözünüze çarpıyor. Duvardaki bir hava deliğinden içeri beyaz bir duman süzülüyor. Kısa sürede odayı öyle çok duman kaplıyor ki anket kâğıdını bile zar zor görebiliyorsunuz. Ne yapardınız?

Bu deneyde odada tek başına olanların %50’si iki dakika içerisinde odadan çıkıp bir yangın tehlikesi olduğunu söylemişti. 6 dakika sonunda katılımcıların %75’i deney görevlilerini uyarmak için odadan çıkmıştı. Peki ya yalnız olmadıklarında ne yapacaklardı?

Bir orantı kurarsak daha fazla kişinin aynı tepkiyi vermesini bekleriz. Ancak odada üç kişi birlikte otururken dumanın görülmesi durumunda 2 dakika içinde sadece %12, 6 dakika içinde de %38’inin dumanı yetkililere haber vermişti.

Seyirci Etkisi Nedir? Başkalarının Varlığı Birine Yardım Etme Sürecimizi Nasıl Etkiliyor?
İki dakika içinde içerdeki kişilerin yüzde 50’si ve altı dakika içinde yüzde 75’i harekete geçti. Üç katılımcıdan oluşan gruplarda, yüzde 62’si deneyin tüm süresi boyunca çalışmaya devam etti.

Bu durum söz konusu olan insan davranışı olduğunda matematiğin geçerli olmayabileceğinin de bir göstergesi gibidir. Burada sorun, grubun üyeleri birbirlerine bakıp her şeyin yolunda gittiğinin düşünüyordu. Hava deliğinden duman çıkarken yaşananlar belirsiz olduğunda gruplar hâlindeki insanlar birbirlerini rahatlatıyordu.

Seyirci etkisinin üstesinden gelmek için ne yapabilirsiniz?

Sonuç olarak seyirci etkisi nedeniyle bir grubun içinde isek bir yardım isteği olduğunda yanıt verme konusunda tepkilerimiz azalır. Ancak doğrudan hitap edildiğinde insanlar yardım etme konusunda, daha fazla sorumluluk hisseder. Bundan sonra bir yardım çağrısı aldığınızda ilk harekete geçen siz olun. Aynı etki nedeniyle çevrenizde size katılanların sayısının arttığını görmeniz bu durumda olası olacaktır.

Bazı psikologlar, bu eğilimin basitçe farkında olmanın belki de döngüyü kırmanın en iyi yolu olduğunu öne sürüyorlar. Eylem gerektiren bir durumla karşılaştığınızda, seyirci etkisinin sizi nasıl engellediğini anlayın ve bilinçli olarak bunun üstesinden gelmek için adımlar atın. Ancak bu, kendinizi tehlikeye atmanız gerektiği anlamına gelmez.

Ama ya yardıma ihtiyacı olan kişi sizseniz? İnsanları size yardım etmeye nasıl teşvik edersiniz? Sıklıkla önerilen bir taktik, bir kişiyi kalabalıktan ayırmaktır. Göz teması kurun ve özellikle o kişiden yardım isteyin. İsteğinizi kişiselleştirirseniz, insanların sizi geri çevirmesi çok daha zor hale gelir.


Kaynaklar ve İleri Okumalar:


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel


Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bu Yazılarımıza da Göz Atınız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu