
Dünya, yıllar boyunca büyük miktarda bilimsel çalışmanın odak noktası olmuştur. Bu çalışmalardan en şaşırtıcı olanlardan birisinin sonucunda da Dünya’nın dev bir elektrik devresi gibi davrandığını öğrendik. Bunun sonucunda da bu yazıda size aktaracağımız Schumann Rezonansı kavramı ile tanıştık.
Bu ilginç kavramı açıklayabilmemiz için bir kaç önbilgi vermeliyiz. İyonosfer, atmosferin elektromanyetik dalgaları yansıtacak miktarda iyonların ve serbest elektronların bulunduğu 70 km ile 400 km lik kısmıdır. Dünyanın yüzeyi ile iyonosfer arasında, toplam 500K Coulomb elektrik yükü içeren bir boşluk vardır.
Atmosferin direnci 200 Ohm ve voltaj potansiyeli 200.000 Volt’tur. Bu, Dünya’nın yüzeyi ile iyonosfer arasında çok fazla elektriksel aktivite olduğu anlamına gelir. Atmosferin elektriksel yük yoğunluğu zaman zaman deşarj olur. Bu deşarj iki bulut arasında olursa buna şimşek denir.
Yıldırım ve şimşek kelimeleri çoğu zaman birbirinin yerine kullanılır ancak anlamları farklıdır. Şimşek, negatif yüklü bulutlar ile pozitif yüklü bulutların arasında gerçekleşen elektrik boşalmasıdır. Yani şimşek bulut seviyesinden gerçekleşir. Detaylar için bu yazıya göz atabilirsiniz: Şimşek, Yıldırım Ve Gök Gürültüsü: Bilmemiz Gereken Mitler Ve Gerçekler
Yıldırım ise, yerdeki pozitif yükler ile buluttaki negatif yükler arasındaki elektrik boşalmasıdır. Siz bu yazıyı okurken, yeryüzünde 2000 kadar elektrik fırtınası oldu ve her saniye 100 kadar yıldırım düştü. Bu nedenle yıldırım nadir değil çok sık gözlenen bir durumdur. Bu, Dünya’nın yüzeyi ile iyonosfer arasında çok fazla elektriksel aktivite olduğu anlamına gelir.
Schumann Rezonansı Nedir?
Her şimşek ve yıldırım Dünya’nın yüzeyi ile iyonosfer arasındaki boşlukta Dünya’nın etrafında dönmeye başlayan elektromanyetik dalgalar yaratır. Bazı dalgalar – eğer tam olarak doğru dalga boyuna sahiplerse – bir Schumann rezonansı oluşturmak için birleşir ve güçlerini artırır. Bu rezonans, Dünya’nın hava durumunu, elektrik ortamını analiz etmek ve hatta Dünya atmosferinde ne tür atomların ve moleküllerin bulunduğunu belirlemeye yardımcı olmak için yararlı bir araç sağlar.

Temel atmosferik elektromanyetik rezonans frekansı 7,83 Hz’dir. 7,83 Hz frekansı Dünya’nın “kalp atışı” olarak da adlandırılmaktadır. Gerekli matematiksel araçlar 1918’de GN Watson tarafından geliştirilmiş olsa da, küresel rezonansların teorik yönleri, Winfried Otto Schumann’ın 1952-1954’teki çalışmasından önce kapsamlı bir şekilde incelenmemişti.
Sonucunda Schumann, Dünya’nın rezonans frekanslarını ölçmeye çalışan ilk kişiydi. Bu nedenle günümüzde bu ilginç fenomen onun adını taşımaktadır. ( Rezonans, Rezonans Kanunu, Biorezonans: Tüm Bunlar Ne Anlama Gelir?)

İyonosfer az ya da çok yoğun hale geldikçe rezonans miktarı dalgalanacaktır. Bu, büyük ölçüde ona çarpan güneş radyasyonu miktarına bağlı olarak değişecektir. Bu nedenle, Schumann rezonansındaki radyo sinyali gücünün tepe noktaları, sürekli değişen ancak makul bir şekilde tahmin edilebilir bir programı takip eder.
Schumann Rezonansı Davranışlarımızı Etkiliyor mu?

Buraya kadar aktardığımız tamamen bilime dayalı gerçeklerdi. Ancak buradan sonrakiler için tam olarak aynı şeyi söyleyemeyeceğiz. Anlaşılan işin içine rezonans kelimesinin karıştığı her durumda insan algısı farklı çalışmaya başlıyor.
Şarlatanlık olup olmadığı hala araştırılıyor, ancak çevremizdeki elektromanyetik rezonans frekanslarından vücudumuzun etkilenebileceğine inanan bazı araştırmacılar var. Az önce bu frekanslarda çeşitli dış koşullar sonucunda değişimler olabileceğini aktarmıştık. Bu kişiler, bu durumun insan ve hayvan davranışlarını da etkileyebileceğine inanıyorlar.
2017 yılının Ocak ayında, Schumman rezonansı alışılmadık bir şekilde 36 Hz’in üzerindeki frekanslara ulaştı. Tarihsel olarak, 15 Hz’in üzerindeki herhangi bir artış büyük kabul edilir. Bu nedenle bilim insanlarının kafası karışmıştı. Bilim insanları buna hangi elektriksel aktivitenin neden olduğunu açıklamaya çalışırken kimilerinin cevabı basitti. Bu durum dünyadaki insanların stres seviyelerinin artması ile ilgiliydi.
Bu yazının devamında Schumann Rezonansı ile ilgili ek okumalar yapmak isterseniz, Türkçe siteler arasında yok derece az bilimsel bilgiye erişeceksiniz. Ancak bu rezonans değişimlerinin ilişkilerinizi, davranışlarınızı nasıl etkilediğini anlatan daha da kötüsü belirli frekansların üzerine çıkıldığı zamanlarda dünyanın sonunun da geleceğini iddia eden çok sayıda yazıyı okuma şansınız olacaktır. Bir örnek:

Neye inanıp neye inanmayacağınız elbette size kalmıştır. Ancak bu söylemlerin arka planında herhangi bir bilimsel kanıt veya kapsamlı araştırma olmadığını hatırlatmak isteriz. Yazının devamında göz atmak isterseniz: Tesla’nın Hayali Kablosuz Elektrik Bir Hayal mi Yoksa Gerçek mi?
Kaynaklar ve ileri okumalar:
- Is the Earth’s “heartbeat” of 7.83 Hz influencing human behavior? Yayınlanma tarihi: 18 Mart 2021; Bağlantı: https://bigthink.com/
- Schumann Resonance. Bağlantı: https://www.nasa.gov/
- Schumann Resonance: Does Earth’s 7.83 Hz “Heartbeat” Influence Our Behavior? Yayınlanma tarihi: 5 Ağustos 2021; Bağlantı: https://interestingengineering.com/
Size Bir Mesajımız Var!
Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.
Matematiksel