Biyoloji ve Coğrafya

Ölümsüz Denizanası İnsanlık İçin Ne İfade Ediyor?

İnsanlar her zaman ölümü aldatma fikrinden etkilenmişlerdir. Aradığımız cevap denizlerin derinliklerinde olabilir.

İnsanlar her zaman genç kalma ve hatta ölümsüz olma fikrinden etkilenmişlerdi. Ancak ölümsüzlüğün sırrı bunca zamandır belki de bir denizanası biçiminde okyanusta yüzüyordur. Çünkü ölümsüz denizanası olarak da bilinen Turritopsis Dohrnii biyolojik olarak sonsuza kadar yaşamaktadır.

Hem Akdeniz’in hem de Japonya’nın sularında bulunan bu denizanası türü cinsel olgunluğa eriştikten sonra gerekli durumlarda, gençlik evresine geri döner. Sonrasında da tekrar olgunlaşır. Bu, bir kelebeğin tekrar tırtıla dönüşmesine ve sonra tekrar kelebeğe dönüşmesine benzer bir başarıdır.

Bu durumu sonsuza kadar tekrarlama yeteneğine de sahip olduğu için bu denizanası için kelimenin tam anlamıyla ölümsüzdür. Onun ölmesinin tek yolu bir avcı tarafından yok edilmesidir. Sonucunda ölümsüz olanlar da dahil olmak üzere denizanası, balık ve kaplumbağa gibi diğer hayvanların avıdır. Polipler ayrıca deniz salyangozu ve kabuklular gibi hayvanlar tarafından avlanmaya karşı savunmasızdır.

Ölümsüz Denizanası nedir
T. dohrnii’yle çok yakın bir akrabası var: Turritopsis rubra. Bu türün de ölümsüz olup olmadığı bilinmiyor (Tony Wills / Wikimedia Commons)

Örneğin, bir Turritopsis’in yiyecek eksikliğiyle karşı karşıya olduğunu varsayalım. Normal bir denizanası bu durumda açlıktan ölecektir. Ancak aynı şey ölümsüz denizanası için geçerli değildir. Bunun yerine ölümsüz denizanası, bebeklik evresine geri dönerek hayatta “ikinci bir şans” elde etmeye çalışacaktır. Bu özelliğe sahip birkaç hayvan türü bilinmektedir: Diğerleri, Laodicea undulata ve Aurelia cinsi denizanalarıdır.

Ölümsüz Denizanası nedir
Tam olarak büyüdüğünde neredeyse bir insan elinin tırnağı kadar olan ölümsüz denizanası (Turritopsis dohrnii) 1883’te Akdeniz’de keşfedildi. Ancak sahip olduğu eşsiz yetenek 1990’lara kadar bilinmiyordu.

Bilim insanları ölümsüz denizanasını ilk kez 1883 yılında Akdeniz’in ılık sularında keşfettiler. Ancak türün benzersiz yeteneklerini keşfetmeleri bir yüzyıl daha alacaktı. Yakın zamanda yayınlanan bir makalede denizanasının genetik dizilimini haritalandırarak, ” T. dohrnii’nin gençleşmesinin ardındaki temel moleküler mekanizmaları” ortaya çıktı. Araştırmacılar, çalışmalarının yaşlanan insanlar için sağlığı geliştirmeye yardımcı olabileceğini söylüyor.

Ölümsüz Denizanası Özellikleri Nelerdir?

Ölümsüz bir denizanası da yaşamına diğer denizanaları gibi başlar. Denizanaları eşsiz olarak üreyebilmektedir. Gövde kısımlarında bulunan bezlerdeki üreme hücrelerini suya döker ve yumurta suda döllenir. Döllenme sonucunda yumurta, önce larva sonra polip evrelerinden geçer. Polip evresinde bu canlılar bir hayvandan ziyade bir bitkiye benzer. Tutundukları yerden, ağızlarında bulunan dokungaçlarla avlanır. Sonrasında da medusa yani yetişkinlik evresi gelir.

Ölümsüz Denizanası özellikleri
Denizanası şemsiyeye benzer ve bu şemsiyeye benzer yapının alt kısmının kenarlarından ve ortasından dokunaçlar sarkar. Dokunaçların bu şekli, deniz anasının antik Yunan mitolojisinde anlatılan Medusa’ya benzetilmesine ve Medusa olarak anılmasına neden olmuştur.

Birçok denizanası bu döngüyü tamamlarlar. Medusa evresinden sonrasında da ölüm anlamına gelir. Ancak yetişkin bir “ölümsüz denizanası” yaralanma, stres altında kalma ve benzeri bir durumda, bir başka anlatımla başka bir canlının ölümle karşılaşacağı bir durumda, ölmek yerine hayatı geriye doğru saracaktır. Bunun için dokungaçlarını emer. Bu sayede de polip evresine geri döner. Bu bir nevi yeniden doğmadır.

Ölümsüz Denizanası Bilim İçin Ne İfade Eder?

Ölümsüz denizanasına dair gizemini koruyan pek çok konu var. Bunlardan biri yayıldıkları sulara göre farklı sayıda dokunaca sahip olmaları. Tropikal sularda yaşayan sürüler tipik olarak 8 dokunaç taşırken, ılıman bölgelerde yaşayanlar 24 veya daha fazla sayıda dokunaca sahip.

Araştırmacılar, akrabalarıyla karşılaştırıldığında, “ölümsüz denizanasının” DNA’yı onaran ve koruyan gen miktarının iki katına sahip olduğunu buldular. Bu, T. dohrnii’nin daha fazla restoratif protein üretmesini sağlar. Özellikle yaşla kısalma eğilimi gösteren telomerlere ait gen mutasyonlarına sahip olmalarının ölümsüzlük olgusu ile ilişkisi olduğu düşünülmektedir. ( Ek okumalar: Neden Yaşlanıyoruz? Yaşlanmayı Durdurmak ve Hatta Zamanı Geriye Sarmak Mümkün mü?)

ölümsüz denizanası kanser
Her ne kadar bazı bilim insanları bu konuda oldukça temkinli olsalar da iyimser olanlar da vardır. Bu umut ve iyimserlik dünyanın birçok ülkesinde yapılan araştırmaların yolunu açmıştır. Bu araştırmaların en önemli merkezlerinden biri olan Japonya’da önde gelen bilim insanlarından biri Shin Kubota bu sıra dışı canlının ölümsüzlük ve yaşam sırlarını çözersek bunun insan için ölümsüzlüğün sırrını çözmemize de büyük katkısı olacağını düşünmektedir.

Tüm bu bulgular insana da yardım edecektir. Ancak bu elbette tam da hayal ettiğimiz biçimde değil. Sonuçta bir denizanası değiliz ve yaşlandığımız zaman hayata baştan başlamamız mümkün değil. Bununla birlikte bu ilginç canlının sırlarını anlamak yaş ile birlikte ortaya çıkan hastalıklara karşı bir çözüm üretme şansını elde etmemizi sağlayacaktır.

Ölümsüz Denizanası Nerede Bulunur?

Ölümsüz denizanalarının Akdeniz’den geldiği sanılıyor, ancak artık dünyanın her yerindeki okyanuslarda bulunuyorlar. Son zamanlarda fark edilen bu istilanın ağırlıklı olarak insanlardan kaynaklanmış olabileceği düşünülüyor.

Günümüzde denizanaları sessizce denizlerimizi istila etmektedir. Bunun gelecekte bizim için ne anlama geleceği ise henüz belirsizdir

Hakim olan bir teori, gemilerin denizanalarının yayılmasından sorumlu olduğu biçimindedir. Ne de olsa denizanasının ölümsüzlüğü onu mükemmel bir otostopçu yapmaktadır. Ancak küçük ve yarı saydam oldukları için bu denizanalarının yayılmaları uzun süre fark edilememiştir. Ölümsüz denizanalarının dünyanın dört bir yanına yayılmasının bu kadar uzun süre gözden kaçmış olmasının bir diğer nedeni de hissedilebilir bir olumsuz etkilerinin olmamasıdır.

Hep Genç Kalan Hayvanlar Bize Umut Veriyor

Sonuç olarak yazılı tarihi boyunca, Gılgamış Destanı’ndan bu yana insanlığın peşinden koştuğu ölümsüzlüğün sırrı olmasa bile, insan hayatının uzatılmasına, kritik organların yenilenmesine katkıda bulunacak bazı ipuçları yakalamış olabiliriz.

Bu arada ölümsüz olan tek canlı bu küçük denizanası da değildir. Aslına bakarsanız şaşırtıcı biçimde yaşlanmaya karşı koyan başka hayvanlar da var. Bunlardan birisi de aşağıda gördüğünüz farelerdir.

Naked Mole Rat (Heterocephalus glaber), Türkçede çıplak kör fare, çıplak köstebek faresi gibi isimler ile adlandırılmaktadır. Küçük boyutlarına (7,6 ila 33 cm) rağmen kör fareler ortalama 30 yıl yaşarlar. Ancak benzer bir büyüklükteki fare ise ancak iki yıl kadar yaşar. Bu süreçte diyabet dahil kronik hastalıklara karşı dirençlidirler. İnsanlardaki yaygın ölüm nedenlerinden bir kanserdir. Fareler ve sıçanlarda da kanser gelişme riski vardır. Ancak bunun aksine, çıplak kör fareler neredeyse hiçbir zaman kansere yakalanmazlar.

Detaylar için: Biyolojileri ile Bizleri Şaşırtan Çıplak Kör Fareler İnsanlığın Umudu Olabilir


Kaynaklar ve ileri okumalar


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Batuhan Erdik

Grafik tasarımcısı ve bilgisayar meraklısı...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu