
1930’larda New York Times ve Time dergisi gibi yayınlardan gazeteciler düzenli olarak Nikola Tesla’yı Manhattan’daki Hotel Governor Clinton’ın 20. katındaki evinde ziyaret ederdi. Orada yaşlı Tesla, onları bir mucit olarak ilk günlerinin hikayeleriyle eğlendirir ve genellikle gelecekte neler olduğu hakkında fikirlerini aktarırdı. Tesla’nın din, bilim ve insanlığın doğası hakkında ilginç teorileri vardı. Bir röportajda da 21. yüzyıl ile ilgili öngörülerini paylaşmıştı. Düşünceleri onun gerçekten de zamanının ötesinde olduğunu doğruladı. Liberty dergisi 9 Şubat 1935’te yayınlanan haftalık sayında Nikola Tesla’nın 21. yüzyıla yönelik tahminlerini okuyucularına aktardı. Bu öngörüler özetle aşağıdaki gibiydi.
Nikola Tesla 21. yüzyılı nasıl görüyordu?
Tesla’nın tahminlerine göre 21. yüzyılda hijyen ve fiziksel sağlığa büyük önem verilmeye başlanacak. Gelecekte insanlar kirlenmiş sulara daha titizlikle yaklaşacak ve suyun kalitesi daha net kontrol edilecek, sterilize edilmemiş suların kullanımı azalacak, su önemli bir halde gelecektir. Gelecekte devletlerin öncelikleri savaşlar değil, bilimsel keşifler olacaktır. 21. yüzyılda gelişmiş ülkeler en büyük harcamalarını savunmaya değil, eğitime ayıracak; en az masraflar savunma için kullanılacaktır.

Savaşlar azaldığı için gazetelerin ilk sayfalarında savaşlar ve siyasi meseleler muhtemelen daha az yer kaplarken, gazete ve dergilerin ilk sayfaların büyük kısmı ve manşetler bilimsel yeniliklere ayrılacaktır.
Kahve ve çay artık eski kadar tercih edilmeyecek, bunların yerine alkollü içeceklere olan talep artış gösterecektir. Fakat bununla birlikte alkollü içkilerin kullanımına engel koyulmaması, zamanla insanları gönüllü olarak alkol kullanımından da vazgeçirecektir. 21. yüzyılda temel gıda ürünleri bal, süt ve tahıl olacak; Hindistan, Çin gibi çok nüfuslu ülkeler de dahil olmak üzere her ülkenin gıda ihtiyacı karşılanabilecektir. Gelecekte gıda tüm dünya nüfusuna yetecektir.
Robotların varlığı artacak, robotlar iş gücüne katılacaktır. Robotlar, insanların monoton işlerini üzerine alacak böylece insanlar daha ‘iyi işler’ yapabilmek için daha fazla zaman kazanacaktır. 21. yüzyılda gelişen bilimsel yönetim; kuraklık, yangın ve sel gibi felaketleri ortadan kaldıracak, su ile ucuz elektrik üretilecek ve doğa dostu yakıtlar kullanılacaktır.
Nikola Tesla, Liberty dergisine verdiği bu röportajdan sonra, New York Times gazetesine de bir demeç vermişti.

Bu öngörülerin bazıları gerçekleşti, bazıları ise henüz gerçekleşmedi. Gerçekleşenler, onun çağının ne derece ilerisinde bir görüşe sahip olduğunun belgesi adeta. 21. yüzyılın bitmesine hala yıllar var. Belki de geleceğin insanlarının yaşaması için Tesla’nın arzu ettiği dünya ve bu yüzyıl için hala çok geç değildir. Yazıyı onun bir sözü ile tamamlayalım. “Bırakın doğruları gelecek söylesin ve herkesi eserlerine ve başarılarına göre değerlendirsin. Bugün onların olsun; ama uğrunda çok uğraştığım gelecek, benimdir.”
İleri okumalar:
- Nikola Tesla’s Predictions for the 21st Century: The Rise of Smart Phones & Wireless, The Demise of Coffee, The Rule of Eugenics; http://www.openculture.com
- Nikola Tesla’s Amazing Predictions for the 21st Century ;https://www.smithsonianmag.com/
Matematiksel
KUTLUYORUM SİZİ SEVEREK VE ZEVKLE OKUYORUM EMEKLERİNİZE SAĞLIK
HATTA BAZI ŞEYLERİNİZİ ÖĞRENCİLERİMLE PAYLAŞIYORUM