
Hırvat doğumlu mucit Nikola Tesla 1856’dan 1943’e kadar yaşadı. Ancak o zamanlarda bile tarihin en büyük fütüristleri arasında yer alıyordu. 1930’larda New York Times ve Time dergisi gibi yayınlardan gazeteciler düzenli olarak Nikola Tesla’yı Manhattan’daki Hotel Governor Clinton’ın 20. katındaki evinde ziyaret ederdi. Orada Tesla, onları bir mucit olarak ilk günlerinin hikayelerini aktarırdı. Bu esnada da çoğu zaman gelecek ile ilgili fikirlerini de sözlerine eklerdi.
Tesla’nın din, bilim ve insanlığın doğası hakkında ilginç fikirleri vardı. Bir röportajda da 21. yüzyıl ile ilgili öngörülerini paylaşmıştı. Liberty dergisi 9 Şubat 1935’te yayınlanan haftalık sayında Nikola Tesla’nın 21. yüzyıla yönelik tahminlerini okuyucularına aktardı. Bu öngörüler özetle aşağıdaki gibiydi. Düşünceleri onun gerçekten de zamanının ötesinde olduğunu doğruladı.
Nikola Tesla 21. yüzyılı nasıl görüyordu?
Tesla’nın geleceğe yönelik vizyonlarından biri, dünyayı küçük kişisel cihazlar aracılığıyla birleştiren bir kitle iletişim sistemini içeriyordu.
“…televizyon ve telefon aracılığıyla, arada binlerce kilometre mesafe olmasına rağmen, yüz yüzeymişiz gibi birbirimizi mükemmel bir şekilde görüp duyacağız… İnsan yeleğinin cebinde bir tane taşıyabilecek.” -Tesla, 1926
Tesla, ulusların savaş yerine eğitim ve bilime zaman ve kaynak ayırmaya yöneleceğini düşünüyordu. Gelecekte devletlerin öncelikleri savaşlar değil, bilimsel keşifler olacaktı. Savaşlar azaldığı için gazetelerin ilk sayfalarında savaşlar ve siyasi meseleler muhtemelen daha az yer kaplayacaktı. Bunun yerine gazete ve dergilerin manşetleri bilimsel yeniliklere ayrılacaktı.
“Cehalete karşı savaşmak, savaş meydanında ölmekten daha şanlı olacak. Yeni bir bilimsel gerçeğin keşfi, diplomatların münakaşalarından daha önemli olacak.” -Tesla, 1935
Tesla’nın tahminlerine göre 21. yüzyılda hijyen ve fiziksel sağlığa büyük önem verilmeye başlanacaktı. Gelecekte insanlar kirlenmiş sulara daha titizlikle yaklaşacaktı. Ayrıca kahve ve çay tüketimi azalacak, bunların yerine alkollü içeceklere olan talep artacaktı. Ayrıca 21. yüzyılda temel gıda ürünleri bal, süt ve tahıl olacaktı. Gelecekte gıda tüm dünya nüfusuna yetecektir. Tesla, 2035 yılına kadar çevrenin ve kültürün korunmasına adanmış özel bir ajansın geliştirileceğini düşünüyordu.

Nicola Tesla, robotların, insanların monoton işlerini üzerine alacağını, böylece insanların zamanlarını daha faydalı işlere ayıracağını düşünüyordu.
“Sorunlarımızın çözümü, makineyi yok etmekte değil, makineye hakim olmakta… Bugün de insan eliyle yapılan sayısız faaliyet, otomatlar tarafından gerçekleştirilecektir… Yirmi birinci yüzyılda robot, eski uygarlıkta köle emeğinin işgal ettiği yeri alacak.” -Tesla, 1935
Nikola Tesla, Liberty dergisine verdiği bu röportajdan sonra, New York Times gazetesine de bir demeç vermişti.
Nikola Tesla’nın zamanında, günlük haberleri basılı gazeteler veriyordu. Ancak sözlerinden onun farklı bir vizyona sahip olduğunu görebiliyoruz.

“Yakında bir iş adamının New York’tan yazılı emirlerini yağdırması ve bunların Londra’da ya da başla bir yerde anında belirmesi mümkün olacak. “Bir kişinin masasından dünyadaki herhangi bir telefon abonesini araması ve konuşması mümkün olacak. Bunun içinse gayet ucuz, ve kolunuzdaki saatten bile büyük olmayan bir cihaz taşımak yeterli olacak. Bu cihaz, kullanan kişiye denizde ya da karada binlerce mil ötesini duyma imkanını sağlayacak. Bir kişi konuşmaları, fotoğrafları ya da şarkıları, dünyanın her yerinden dinleyip, istediği her yere anında aktarabilecek.”
Bu öngörülerin bazıları gerçekleşti, bazıları ise henüz gerçekleşmedi. Gerçekleşenler, onun çağının ne derece ilerisinde bir görüşe sahip olduğunun belgesi adeta. 21. yüzyılın bitmesine hala yıllar var. Belki de geleceğin insanlarının yaşaması için Tesla’nın arzu ettiği dünya ve bu yüzyıl için hala çok geç değildir.
Yazıyı onun bir sözü ile tamamlayalım. “Bırakın doğruları gelecek söylesin ve herkesi eserlerine ve başarılarına göre değerlendirsin. Bugün onların olsun; ama uğrunda çok uğraştığım gelecek, benimdir.”
İleri okumalar:
- Nikola Tesla’s Predictions for the 21st Century: The Rise of Smart Phones & Wireless, The Demise of Coffee, The Rule of Eugenics; http://www.openculture.com
- Nikola Tesla’s Amazing Predictions for the 21st Century ;https://www.smithsonianmag.com/
Matematiksel
KUTLUYORUM SİZİ SEVEREK VE ZEVKLE OKUYORUM EMEKLERİNİZE SAĞLIK
HATTA BAZI ŞEYLERİNİZİ ÖĞRENCİLERİMLE PAYLAŞIYORUM