Mühendislik ve Teknoloji

Kodlama Eğitimi Çocuklar İçin Gerçekten Faydalı mıdır?

Çoğu ebeveyn, çocukları için ders dışı etkinlikler düşündüğü zaman spor, enstrüman çalmak gibi aktivitelere odaklanır. Bu esnada bir çoğunun aklına kodlama eğitimi aldırmak pek gelmez. Oysa ki dijital dünyamızda, kodlama becerisine sahip çocuklar küresel yarışta akranlarından bir adım daha önde olacaktır. Üstelik kodlamayı öğrenmek, öğrencileri yalnızca daha sonraki yaşamlarında kariyer fırsatlarına hazırlamakla kalmaz. Ayrıca bir dizi beceri ve fayda da sağlar. 

Yapılan bir araştırmaya göre profesyonel geliştiricilerin yüzde 54’ünden fazlası 16 yaşına geldiklerinde ilk kod satırlarını yazmışlardı. Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, kod yazmayı 9 yaşında öğrenmiştir. Dünyanın en başarılı girişimcileri arasında sayılan Bill Gates ise ilk programını 13 yaşında yazmıştır.

kodlama eğitimi
Geliştiricilerin yaklaşık yüzde dokuzu, onuncu yaş günlerinden önce kodlama öğrenmeye başlamıştır. Çocuklarda en ideal kodlama öğrenme yaşı için genelde okuma yazma öğrenme sonrası olan 5-7 yaş aralığı olduğu düşünülmektedir.

Apple firmasının kurucusu Steve Jobs, “Bence bu ülkede herkes bilgisayar programlamayı öğrenmeli. Bir bilgisayar dili öğrenmeli. Çünkü bu, insana nasıl düşüneceğini öğretiyor. Ben bilgisayar bilimini bir sosyal bilim olarak görüyorum. Bu herkesin öğrendiği bir şey olmalı.” diyerek kodlamanın önemini vurgulamıştır.

Bir çocuğun ilk kodlama dersini lise müfredatlarına planlamak sezgisel görünür. Oysa çocuklar kodlamaya çok daha genç bir yaşta başlamalıdır. Bu yazıda konuya yabancı olanlar için kodlamanın ne olduğundan başlayalım. Sonrasında da bu eğitimin kazandıracağı becerileri tanıyalım.

Kodlama Nedir?

kodlama eğitimi

Algoritma, bir problemin ya da bir sorunun çözümü için gereken tüm işlemlerin yani adımların mantıksal olarak sıralı bir şekilde ifade edilmesidir. Algoritmanın herhangi bir programlama dilinde yazılarak bilgisayar tarafından işlenmesine kodlama ya da diğer bir adıyla programlama denmektedir.

Diğer bir deyişle kodlama bilgisayara ya da elektronik devre ve mekanik sistemlerden oluşan düzeneklere bir işlemi yaptırmak için yazılan komutlar dizisinin bütünü veya bir kısmı olarak da tanımlanmaktadır.

Kodlama Eğitiminin Faydaları Sanılandan Çok Daha Fazladır

kodlama eğitimi

Kodlama eğitimi çocukların problem çözme becerilerini geliştirmenin en basit yollarından biridir. En basit tanımıyla problem çözme, bir kişinin karmaşık veya yeni durumlarla verimli bir şekilde başa çıkma becerisini ifade eder.

Kodlama sadece bireylerin problem çözme becerilerini desteklemekle kalmaz. Aynı zamanda alışılmışın dışına çıkmalarına da yardımcı olur. Erken yaşta kodlama yapmak, problemler üzerinde çok basit düşünerek çözümlenebilir yöntemlerin keşfedilmesini sağlar.

Kodlama eğitiminin en önemli kazanımlarından biri de bireylerde algoritmik düşünme becerisini geliştirmektir. Algoritmik düşünme becerisine sahip bir birey, problemleri bilgisayar veya başka bir araç kullanarak çözmeyi sağlayacak şekilde formüle eder.

Algoritmik düşünme, sadece bilgisayar bilimleri, bilgi ve iletişim teknolojileri alanlarında değil, fen, matematik, sosyal bilimler gibi diğer alanlarda da bireylerin etkin ve verimli düşünmesine destek olmaktadır.

Kodlama ve matematik birbiriyle yakından ilişkili iki alandır. Öğrenciler kodlama öğrenmeye teşvik edildiğinde, aynı zamanda onların matematik becerilerinin geliştirilmesine de yardımcı olunacaktır. Çocuklara matematiğin uygulama alanları ile ilgili bir farkındalık kazandıracaktır. Bunun sonucunda da “Ben matematiği hiç sevmiyorum, hiçbir şey anlamıyorum.” diyen çocuklar matematiğin önemini kavrayacaktır.

Kodlama eğitimi dijital okuryazarlığı da desteklemektedir. Dijital okuryazar çocuklar çevrimiçi konuları araştırabilir, ilgili bilgileri bulabilir ve ardından belirledikleri kaynaklar hakkında eleştirel düşünebilirler.

Okul Dışında da Kodlama Eğitimi Almak Mümkündür

Bu eğitimin uzmanlar tarafından okullarda verilmesi şart değil. Küçük yaşlardaki çocuklara kodlamaya adım atmak için geliştirilen birçok web tabanlı uygulama bulunmaktadır. Bu uygulamalarla çocukların en temel seviyeden başlayarak adım adım problemleri çözmeleri için istenilen şartları sağlamaları beklenmektedir.

En İyi Yazılımcılara Sahip Ülkeler Listesi

Özellikle çocukların kodlama mantığını öğrenmesi için etkileşimli olarak oyun oynamaya, animasyon ve simülasyonlar hazırlamaya olanak veren Scratch, Google Blockly, CodeMonkey, CodeCombat ve Code.Org gibi açık kaynak kodlu ve ücretsiz birçok web tabanlı kodlama platformu bulunmaktadır.

Bu platformlardaki öncelikli amaç kodlamayı öğretmek değildir. Hedeflenen, temel kodlama becerilerinin kazandırılması ve çocukların motivasyonunu artırmaktır.

Yapılan araştırmalara göre kodlama eğitimi, 21. Yüzyılda öğrencilerin edinmesi gereken problem çözme, yaratıcılık, algoritmik düşünme, bilişsel düşünme gibi birçok temel beceriyi kazandırabilmekte ve bu becerilerin gelişmesini kolaylaştırmaktadır. Bu sebeple, kodlama eğitimi yalnızca yazılım veya program yazmak isteyenler için değil tüm öğrenciler için gerekli ve önemli olarak görülmelidir.

Endüstri 4.0’a daha hazır bir şekilde geçmek için kodlama öğrenmenin gerekliliği ülkeler tarafından da benimsenmiştir. Bunun sonucunda da ülkemizde dahil olmak üzere birçok ülke eğitim sistemine kodlama eğitimlerini entegre etmiştir.

Konuk Yazar: Zühre AYDIN YENİOĞLU


Kaynaklar ve ileri okumalar


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Editör

Bu yazı gönüllü yazarlarımız tarafından hazırlanmış veya sitemiz editörleri tarafından belirtilen kaynaktan aslına uygun kalınarak eklenmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu