Fizik

Günümüzün Einstein’ı Otizmli Fizikçi Jacob Barnett İle Tanışın

Jacob Barnett hikayesi ile bir çok kişiyi etkileyecektir...

Bir ebeveynin çocuğunun büyüdüğünde hiçbir zaman yaşıtları ile aynı gelişimi göstermeyeceğini duyması gerçekten üzücü bir durumdur. Jacob Barnett’e yaklaşık iki yaşında otizm teşhisi konduğunda ebeveynlerinin hissettiği de muhtemelen buydu. Ancak bu durum, bir anaokulu öğretmeni olan annesi Kristine Barnett’in, Jacob’un ilgi alanının sayılar olduğunu anlaması ile şaşırtıcı biçimde değişecekti.

Jacob Barnett, 1998’de Amerika Birleşik Devletleri’nde normal bir çocuk olarak doğdu. Yaklaşık iki yaşındayken Jacob aniden konuşmayı bıraktı ve göz teması kurmayı kesti. Doktorların koyduğu teşhis Asperger sendromu idi.

Asperger sendromu; bir grup nörolojik bozukluk olan otizm spektrum bozuklukları grubunun bir alt türünü oluşturan sağlık sorunudur. İsmini 1944 yılında hastalığı ilk kez tanımlayan Dr. Hans Asperger’den almıştır. Bu sendrom, temel olarak insanlarla iletişim kurmada güçlük oluşturmasıyla karakterizedir.  

Asperger sendromu 2003 yılında otizmin türlerinden biri olarak kabul edilmiştir. Daha fazlasını bu yazıda inceleyebilirsiniz: Anlamamız Önemli: Asperger Sendromu Nedir?

Her otistik çocuk aynı otizm belirtilerini göstermez veya bu belirtileri aynı derecede yaşamaz. Bu yüzden otizm bir spektrumda kabul edilmektedir. Hem otistik bozuklukta, hem de Asperger bozukluğunda, toplumsal etkileşimde nitel bozulma, davranış, ilgi ve etkinliklerde sınırlı, basmakalıp ve yineleyici örüntüler söz konusudur. Ancak, Asperger bozukluğu ile otizm arasındaki en önemli fark Asperger bozukluğunda, dil ve bilişsel gelişmede gecikmenin olmamasıdır.

Jacob Barnett Başarıyı Annesi Sayesinde Yakalayacaktı

Annesi Kristine, oğlundan asla ümidini kesmedi. Zaman içinde oğlunun astronomiye olan ilgisi olduğunu fark etti. “Başarılı olmak için ona kendi benzersiz bakış açınızdan bakmalısınız” düşüncesinden yola çıkarak eğitimi ile kendi ilgilenmeye başladı.

Dikkatli bir gözlem ile oğlunun gezegenler ve uzaydan etkilendiğini fark etti. Söylenenin aksine, Jacob kısa sürede okuma-yazma öğrenmişti. Jacob Barnett 8 yaşına geldiğinde tüm lise müfredatını tamamlamıştı. Purdue Üniversitesi’ne girmeden bir yıl önce -dokuz yaşındayken- Jacob Einstein’ın Görelilik Kuramı üzerinde çalışıyordu.

Jacob Barnett
Jacob Barnett: Princeton Üniversitesi’nden Prof. Scott Tremaine Jacob için şöyle diyor. “Jacob’ın şu an üzerinde çalıştığı teori, astrofizik ve teorik fizikteki en zor problemleri içeriyor. Bunları çözen kişi Nobel Ödülüne layık görülecektir.”

10 yaşına geldiğinde uluslararası alanda önemli bir fizik dergisinde bilim makalesi yayınlanan en genç kişi oldu. 11 yaşında Astrofizik okumak ve Einstein’in Görecelik Kuramı üzerine çalışmak için Indiana Purdue Üniversitesine kabul edildi. Devamında da 15 yaşındayken, Kanada’da bulunan dünyaca ünlü Perimeter Institute for Advanced Theoretical enstitüsüne doktora öğrencisi olarak dahil oldu.

Jacob Barnett Günümüzde Ne Yapıyor?

Fotografik bir hafızaya sahip olan Jacob’un IQ’su 170 olarak ölçüldü. Bu, Albert Einstein’ın tahmin edilen IQ’sundan daha yüksek bir değer. ( Göz atmak isterseniz: IQ Seviyeleri Ortalamanın Çok Üstünde Olan 20 Deha İle Tanışalım)

Jacob Barnett
Jacob Barnett ünlü konuşması sırasında

Ayrıca annesi Kristine Barnett’in oğlu Jacob’ın hikayesini  Umut Işığı: Annesinin Kaleminden Bir Dahinin Hikayesi isimli kitabı ile kaleme aldı. Devamında da Jacob Barnett 2013 yılında “Bildiklerinizi Unutun” isimli unutulmaz bir TED konuşması yaptı. Bu konuşma en çok izlenen TED videolarından biri oldu. Bu sayede de bir çok kişi hikayesinden haberdar oldu. (Türkçe altyazılı konuşmayı şu linkten izleyebilirsiniz: https://ed.ted.com)

Giderek ünlenen Jacob özellikle matematiği görselleştirme tekniği ile dikkat çekti. Onun bu becerisi araştırıldığında da sayıları bizim gibi görmediği anlaşılacaktı. Düşünme biçimi daha ziyade şekiller aracılığı ile oluyordu.

Jacob Barnett’in tüm bunları yapabilmesinin altında yatan temel neden elbette ailesinin erken yaşta geliştirdikleri farkındalıkları. Ayrıca Jacob’un farklılaştırılmış bir eğitim alma şansının olması ve bu eğitim sisteminin onun güçlü taraflarını desteklemesi.

Kim bilir daha kaç çocuk, Jacob’un sahip olduğu yeteneklere sahip olsa bile, standart eğitim sistemi içinde silikleşmekte ve ötelenmektedir. Jacob şimdi 23 yaşında ve Perimeter Institute for Advanced Theoretical’da çalışmalarına devam ediyor. Kendisine, azimle sürdürdüğü bu yolculukta, biz de başarılar diliyoruz…


Kaynaklar ve ileri okumalar:


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında renk katarak matematiksel.org web sitesini kurdum. O günden bugüne de içerik üretmeye devam ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir