
Bilimsel makaleleri okumak ve anlamak kolay değildir. Yazılmış onlarca sayfa arasında insan çoğu zaman kaybolup gider. Örneğin Fermat’ın son Teoreminin 1995 yılındaki kanıtı 108 sayfa uzunluğundaydı. Oysa ki her bilimsel makale uzun olmak zorunda değildir. Kısa bilimsel makaleler de son derece anlamlı olabilir. Önemli olan söylenilecek sözü söylemek, kuramı ortaya koymak ve sonunda bilim insanlarının ifadesiyle “quod erat demonstrandum” – “Gösterilmek istenen şey de buydu” diyebilmektir.

Yukarıda gördüğünüz dünyanın en kısa bilimsel makalelerinden birisi. Bulletin of the American Mathematical Society isimli dergide referanslar ve başlık haricinde sadece 2 cümleden oluşan makalenin başlığı, “Benzer Kuvvetlerin Toplamına Dair Euler Varsayımına Karşıt Örnek”. Makalenin orijinini buradan inceleyebilirsiniz.
Leonhard Euler tarafından 1769’da önerilen bir teori olan Euler’ varsayımı, 200 yıl boyunca beklemeden kalmıştı. Ardından L.J. Lander ve T.R. Parkin ortaya çıktı ve iki hızlı cümle ile bu varsayımı çürüttü. Lander ve Parkin tarafından kullanılan cümleler şu şekildeydi. “CDC 6600 üzerinde doğrudan yapılan bir araştırma, 275 + 845 + 1105 + 1335= 1445 olduğunu, yani 4 tane beşinci dereceden sayının toplamının bir diğer 5. dereceden sayıya eşit olabileceğini gösterdi. Bu, n>2 olmak üzere n. kuvvetten bir sayının en az n adet n. kuvvetten sayının toplamı olarak yazılabileceğini ileri süren Euler’in varsayımına karşı bir örnektir.”
Euler’in bu varsıyımı bir kez çürütüldükten sonra matematikçiler boş durmadılar ve denemeye devam ettiler.
- (−220)5 + 50275 + 62375 + 140685 = 141325 (Scher & Seidl, 1996)
- 555 + 31835 + 289695 + 852825 = 853595 (Frye, 2004)
Buldukları bu sonuçlarla varsayımın geçersizliğini tekrardan kanıtladılar. Bu arada makalenin referansı da sadece bir taneydi. O referans da Euler’in varsayımını açıklayan bir başka makale idi.
Kısa Makale Yazma Yarışı
Peki, bu rekoru yenmenin bir yolu var mıydı? Cevabımız evet. John Conway ve Alexander Soifer, 2005 yılında şimdiye kadarki en kısa matematik makalesini yazma hedefiyle bir makale sundular. Aşağıda gördüğünüz bu makale yalnızca iki kelime uzunluğundaydı!

Dergi editörleri yazarlardan makalelerini açıklamalarını istediklerinde aldıkları cevap da aslında manidardı. “Daha fazla açıklamaya ne gerek var ki…” Detayları incelemek isterseniz bu yazıya göz atabilirsiniz.
2 kelimeden daha kısa anlamlı bir makale yazabilir misiniz?
Muhtemelen cevabınız hayır olacaktır. O zaman aşağıdaki makaleye bir göz atınız. Gördüğünüz sıfır kelimeli makale (özet hariç) önemli bir noktaya da işaret etmektedir.

Kısa özetler
Özetler( abstract) tanımı gereği kısa olmalıdır. Ancak bazıları diğerlerinden daha kısadır. Aşağıdakiler en kısa olanları:



Basitlik ve sadelik güzeldir. Özellikle konu bilim ise anlaşılabilir olma adına daha da güzel…
Göz atmak isterseniz…
Kaynak: The Shortest Papers Ever Published; https://paperpile.com/blog/shortest-papers/
Matematiksel