Fizik

Dünyanın En Sessiz Odası Yankısız Oda Neden ve Nasıl Yapıldı?

Bazen istediğimiz sadece yalnızlık ve sessizlik olur. Ancak bunu dileğimiz zamanlarda tam olarak ne kadar sessizlik istediğimizi düşünmemiz lazım. Mesela kalp atışlarınızın sesini duymak ister miydiniz? Ya da normal hayatımızda asla doyamayacağımız diğer sesleri? Eğer cevabını evet ise yapmanız gereken yankısız bir odaya gitmek.

Yankısız odalar dünyanın en sessiz yerleri olarak bilinmektedir. Bu odalar hem sesin hem de elektromanyetik dalgaların yansımasını önlemek için özel tasarlanmıştır. Ayrıca, herhangi bir dış gürültüye karşı da tamamen yalıtılmıştır.

Dünyanın en sessiz odası olma rekoru da ABD‘nin Minneapolis Eyaleti’ndeki Orfield Laboratuvarına aittir. Guinnes Rekorlar Kitabı‘nda girmeyi başaran bu odada ortalama ses düzeyi – 9 dB olarak ölçülmüştür.

Bazı ses kaynaklarının ortalama desibel değerleri

desibel seviyeleri

Ortamdaki ses miktarı veya ses şiddetini tarif etmek için sıklıkla kullanılan birim desibel (dB)‘dir. Genelde ‘sessiz‘ olarak tanımladığımız ortalama bir odada ise ses şiddeti 30 desibel civarındadır. İnsan kulağı ise 0 – 140 dB arası sesleri rahatlıkla duyacaktır. Bu aralığın dışında kalan ses şiddetleri ise kulağımız tarafından algılanamaz.

Bu da; ‘sessiz‘ olarak nitelendirdiğimiz fakat aslında 30 dB ses seviyesine sahip olan odanın, o kadar da sessiz olmadığı anlamına gelir. Araştırmalar günlük 85 dB’lik sese günde 8 saat kadar maruz kalmak bizim için güvenli bir sınırdır.

Ancak okurken ne kadar ilginç olsa da; odaya girenlerin bu deneyimden pek de hoşnut kaldığını söyleyemeyiz. Zira odada en uzun kalabilen kişinin bile bu ortama 45 dakikadan fazla dayanamadığı belirtiliyor. Hatta bu odadaki sessizlik, ortamda vakit geçiren bazı kimselerin halüsinasyon görmesine bile sebep olmuş.

Bilim insanlarının bildirdiğine göre bu ürkütücü deneyimin rahatsız edici sonuçları, ortam karanlık olduğunda daha da katlanılmaz boyutlara ulaşıyor. Tüm bu sonuçlar, sadece odaya giren ve bu deneyimi yaşayan deneklerin bildirimleri sonucunda elde edilmiştir.

Dünyanın En Sessiz Odası Nasıl Yapıldı?

Bir odayı bu kadar yüksek derecelerde sessiz hale getirmenin arkasındaki temel prensip, tüm seslerin odanın kendisi tarafından emilmesini sağlamaktır. Bunu başarmak için, yankısız odalar tüm tavanı, zemini ve duvarları kaplayan ve pürüzlü bir yüzey yaratan fiberglas üçgen piramit benzeri geometrik yapılar ile kaplanmıştır.

Bu üçgen biçimli yapılar üzerlerine düşen ses dalgalarını kendi içlerinde yansıtarak sönümlenmesini sağlarlar. Herhangi bir gürültü veya yankıdan tamamen yoksun olduklarından, bu odalar genellikle işitme cihazlarının testlerini yapmak için kullanılmaktadır.

Bir yankısız oda

Elektromanyetik dalgaları emmek için özel olarak tasarlanmış odalar ise, normal yankısız odalardan farklı malzemelerle radyasyon emici malzemelerle kaplıdır. Dalga soğurma süreci, ses dalgalarınınkine benzerdir.

Bu tür odalar, herhangi bir radyasyonun odaya girmesini önleyen bir iletken malzeme ağı olan bir Faraday Kafesi aracılığıyla dış radyasyon kaynaklarından korunur. Radyo yankısız odalar ise birden fazla kaynaktan gelen radar, anten ve elektromanyetik paraziti test etmek için kullanılmaktadır.

Yankısız odalar şüphesiz önemli bir icattır. Ancak yine de bu odalardan birinde uzun süre kalmak pek de akıllıca bir davranış değildir. Kapalı bir alanda çok fazla sessizlik, muhtemelen isteyeceğiniz en son şeydir.



Kaynaklar ve ileri okumalar: 

  • World’s Quietest Room Will Drive You Crazy in 30 Mins. Yayınlanma tarihi: 4 Ekim 2012; Bağlantı: https://www.seeker.com
  • How Are Anechoic Chambers, The Quietest Rooms On Earth, Made. Yayınlanma tarihi: 8 Haziran 2022; Bağlantı: https://www.scienceabc.com/

Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu