Psikoloji

Selfie’ler Neden Burnunuzdan Nefret Etmenizi Sağlar?

Sosyal medya artık bir çok kişinin hayatının önemli bir parçası. Sosyal medya dediğimiz zaman da olmazsa olmazı elbette selfieler. Ancak yaşadığımız keyifli bir anı ölümsüzleştirmek adına çektiğimiz bir selfie kendimizden daha doğrusu burnumuzdan nefret etmenize de neden olabilir.

Bu da nereden çıktı şimdi demeyin. Geçtiğimiz yıllarda yapılan bir araştırma selfie’lerin burunları %30 daha büyük gösterdiğini matematiksel olarak bizlere gösterdi. Bu durumun sonucunda da doğal olarak insanların bundan memnun olmadığını da buldu. Hatta bu duruma günümüzde selfie etkisi adı veriliyor.

Ayrıca bu araştırma, insanların burunlarının daha büyük görünmesinden daha büyük bir soruna daha dikkat çekiyor. Büyük selfie burnu daha çok kişinin burun ameliyatı yaptırmasına neden oluyor. Çalışmanın baş yazarı ve UT Southwestern’da plastik cerrahi yardımcı profesörü olan Dr. Bardia Amirlak, “Gençler selfie’leri tek rehberleri olarak görürse, sosyal medya dünyası dışında var olmayan sorunları düzeltmek için estetik cerrahlara gidebilirler” biçiminde durumu özetliyor. Şimdi detaylar;

Selfieler Burnumuzu Neden Büyük Gösteriyor?

Bu sorunun cevabını anlamak için araştırmacılar, Stanford Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü’nden yardım aldı. Sonrasında da araştırmacı Ohad Fried, farklı gruplardan katılımcıları temel alarak matematiksel bir model geliştirdi. Bu modele göre 30cm uzaklığındaki bir selfie’nin, burnu yüzün geri kalanına kıyasla kadınlarda yüzde 29, erkeklerde ise yüzde 30 daha büyük gösterdiğini buldular.

Aslında her şey temelinde perspektif ile ilgili. Bunu şu şekilde düşünün: Bir binaya yakın olduğunuzda çok büyük görünür. Ama biraz daha geriye çekilip baktığınız zaman ilk ihtişamı ortadan kaybolacaktır. Lens için yüzünüz esasen ana kamera eksenine dik bir düzlemdir ve burun bu düzlemden dışarı çıkar. 

Bu geometri nedeniyle de, lens yüzünüze ne kadar yakınsa, burun diğer özelliklerinize göre o kadar büyük görünür. Merak edenler için ise ekleyelim. Araştırmacıların bulgularına göre, yüz hatlarınızı bozmayan portreler çekmek için en uygun mesafe 1,5 metre kadar olacaktır.

Sorun Elbette Burnumuzun Daha Büyük Çıkması İle Sınırlı Değil

Pek çok genç için sosyal medya, bağlantıda kalmanın ve kendilerini ifade etmenin bir yoludur. Selfie çekmek ve paylaşmak da bunun büyük bir parçasıdır. Peki ya bu selfie takıntısı daha karanlık bir şeye işaret ediyorsa?

Aslında araştırmacıları bu çalışmayı yapmaya iten şeyde benzer bir olguydu. Çalışmayı yapmadan önce, plastik cerrahların yarısından fazlasına, çektikleri selfielerde kötü çıktıkları ve dolayısıyla daha iyi görünmeleri gerektiğini düşünen hastalar başvurmuştu.

Bu durumdan rahatsızlık duyan araştırmacıların kanıtlamak istedikleri şey ise aslında telefon ile yaptığımız çekimlerin yüzlerimizdeki oranı bozduğuydu. Bunun sonucunda da ufak tefek kusurlarımız kolaylıkla dikkat çekici bir hal alabiliyordu. Daha da kötüsü bu duruma takıntılı hale gelmek vücut dismorfik bozukluğu adı verilen psikolojik bir hastalığa neden olabiliyordu.

Vücut Dismorfik Bozukluğu Nedir?

Bu hastalığa sahip bireyler, belli bir vücut bölgelerinin gerçekte olmayan ya da çok belirsiz olan bir kusurunu çok büyük bir kusurmuş gibi algılarlar. Bunun sonucunda da sürekli bunu kontrol etmekle ve düzeltmekle uğraşırlar.

Bu kaygı ve uğraş onların bütün zamanlarını ve enerjilerini alacak boyutlara çıkabilir.  Bu “hayali” kusurlarıyla ilgili düşünceleri ve aşırı ilgilenmeleri nedeniyle işlerini yapamaz, toplum içine çıkamaz duruma gelebilirler. Ayrıca bu hastalar sorunlarının ruhsal kaynaklı olduğunu düşünmezler ve buna kolay kolay ikna olmazlar. Daha fazla detay için bu yazımıza göz atabilirsiniz: Beden Algısı Bozukluğu Nedir? Neden Kendi Görüntümüzü Sevmeyiz?

Sonucunda çektiğiniz selfie’ler burnunuzu daha büyük gösteriyorsa buna takılmayın. Sorun muhtemelen çektiğiniz mesafe ile ilgili. Ayrıca burnunuz büyük olsa bile unutmayın. Sizi siz yapan burnunuz değil kişiliğinizdir.


Kaynaklar ve ileri okumalar:

  • Brittany Ward, Max Ward, Ohad Fried, Boris Paskhover. Nasal Distortion in Short-Distance Photographs: The Selfie Effect. JAMA Facial Plastic Surgery, 2018; DOI: 10.1001/jamafacial.2018.0009
  • Why selfies make you hate your nose. yayınlanma tarihi: 15 Şubat 2019; Bağlantı: https://www.zmescience.com/
  • Selfies Distort Your Face by 30% — And Here’s the Math to Back It Up. yayınlanma tarihi: 1 Mart 2018; Bağlantı: https://www.livescience.com/

Dip Not:

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu