
Düşünsenize, trafiktesiniz ve hiç motor sesi gelmiyor, gelen tek ses dışarıda cıvıldayan kuşların veya çocukların sesi. Yanınızda konuşan arkadaşınızı ya da müziğinizi rahatça işitebiliyorsunuz. İstediğiniz yere bedava gidebiliyorsunuz!
Hatta giderken kullandığınız klima, dinlediğiniz müzik, arka koltuktakilerin izlediği TV, telefonunuzun ya da bilgisayarınızın şarjı, yol bilgisayarınızı çalıştıran elektriğe kadar tüm tüketiminiz bedava! Bu size hayal gibi mi geliyor? Belki de çok yakın bir geleceğin hayali…

Tek bir saat içinde, güneşten Dünya’ya gelen güç miktarı, tüm dünyanın bir yılda tükettiğinden daha fazladır. Yani neredeyse sınırsız bir enerji kaynağımız var. Bu nedenle güneş enerjisi hali hazırda evlerde, uçaklar, tekneler gibi pek çok ulaşım aracında kullanılıyor. Ancak şu ana kadar arabalarda kullanılması fazla sık karşımıza çıkmıyor. İlk güneş arabası 1955 yılında yapıldı. 1970’lerden beri insanlar kendi güneş arabasını yapıyorlar.

Bir buçuk yıl önce, San Diego merkezli üç tekerlekli güneş arabası Aptera için sipariş almaya başlamıştı. Şirket, otomobilin birden fazla modelini ön sipariş ile hızla sattı. Ancak teslimat tarihini ertelemek zorunda kaldı. Ancak geçen ay yayınladıkları bir web seminerinde şirket, güneş arabası üretimini artırmak için bir fabrika satın aldığını duyurdu. Bu, yeni bir emisyonsuz ulaşım çağının (yavaşça) başladığı anlamına geliyor.

Aptera Güneş Arabası Yakında Üretime Başlayacak
Aptera, bu yılın sonuna kadar 10.000 otomobil üretmeyi ve sonunda üretimini yılda 600.000 otomobile çıkarmayı hedefliyor. Şu anda şirket, 25.000’den fazla siparişi olduğunu söylüyor. Sipariş vermek için yalnızca 100 $ ödemeniz yeterli oluyor. Dâhil edilen özelliklere bağlı olarak aracın fiyatı 25 bin 900 dolar ile 46 bin 900 dolar arasında değişiyor.
Elbette herkes güneş arabası kullanma fikrine sıcak bakmıyor. Sonuçta hiçbir zaman gaz pompalamamak veya prize takmak zorunda kalmamanın cazibesine rağmen, güneşli yerlerde yaşamayan sürücüleri geçiş yapmaya ikna etmek zor olacaktır.
Ayrıca bu aracın dizaynı da şu an alıştığımıza araç dizaynlarına benzemiyor. Arabanın tuhaf şekli sadece gösteriş için değil; yumurta şeklindeki gövdesi, ona 0.13’lik bir sürtünme katsayısı veriyor. Bu sayının düşük olması arabanın aerodinamik açıdan iyi olması anlamına geliyor.

Ayrıca bu tasarımın bir kaza esnasında risk taşıyacağından endişelenenler için de firma kullandıkları dış materyalin çelikten yedi kat daha güçlü olduğunu dile getiriyor. Aracın 60 kilometre hıza sadece 3,5 saniyede çıktığı düşünülünce bu da oldukça önemli bir ayrıntı. Aptera’nın 100 kilovat saatlik bir pil takımı var. Yani diğer elektrikli arabalar gibi şarj etmek için prize de takılarak kullanılıyor.
Tekerlekler Güneş Enerjisi İle Dönmeye Başlıyor

Güneş tarafından çalıştırılan sıfır emisyonlu arabalarda dolaştığımız bir gelecek, özellikle mevcut yakıt fiyatı ve elektrik şebekesine her yerde ulaşamama sorunu düşünülünce hoş bir fikir gibi geliyor. Bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği henüz belli değil.
Ancak en azından fabrikada bile olsa tekerleklerin güneş enerjisiyle hareket halinde olduğunu artık biliyoruz. Ayrıca göz atmak isterseniz: Neden Tüm Enerji İhtiyacımızı Güneş Enerjisi İle Karşılayamıyoruz?
Kaynaklar ve ileri okumalar:
- Are solar-powered vehicles still a possibility?; Bağlantı: https://auto.howstuffworks.com/
- Thousands of studies reveal the best ways to cut your carbon footprint. Yayınlanma tarihi: 17 Nisan 2020; Bağlantı: https://www.nature.com/
- This Solar Car Will Soon Hit Production—and It Costs Less Than $26K. Yayınlanma tarihi: 14 Haziran 2022; Bağlantı: https://singularityhub.com/
Size Bir Mesajımız Var!
Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.
Matematiksel