Sanat ve Edebiyat

Bilim Sohbetlerine Katılacağınız Kitap Önerileri

Bizce Türkiye’deki en önemli sorunlardan biri de bilim konulu kitaplara erişmek ile ilgili. Bilim temel nedeni ise fazla satılmayacağı düşünüldüğü için çoğu yayınevinin bir bilim kitabı çevirmeye fazla da yanaşmaması. Oysa ki yabancı dilini mevcutsa bu konuda oldukça geniş bir literatürün var olduğuna şahit olacaksınız. Beğendiğimiz beş bilim kitabını paylaşalım.

Saklı Gerçeklik – Brian Greene

saklıgerçeklik

Yakın zamana kadar evren, var olduğu hayal edilebilen her şeyi ifade eden bir terimdi. Ancak ilk olarak 1957’de kuantum teorisinin çoklu dünyalar yorumunun temelini atan Hugh Everett paralel evren kavramını bilim literatürüne soktu. Günümüzde ise paralel evrenler modern çağın en çok işlenen bilim kurgu ögelerinden biri. Peki, sayısız Hollywood yapımı kurguları bir kenara bırakırsak, paralel evren hipotezleriyle ilgili bilim nasıl bir altyapı sunmaktadır?

Columbia Üniversitesi fizik ve matematik profesörü Brian Greene tarafından kaleme alınan bu kitap tam da bu soruya cevap arayanlara doyurucu bilgiler sağlıyor Eser klasik fizik, kuantum fiziği, sicim teorisi, gibi konuları her okuyucunun rahatça anlayacağı örnekler ve açıklamalar ile temellendiriyor.

Okuyucuyu ayrıca, bu dönemde oldukça popüler söylemlerden olan hologram evren ve simülasyon evren teorileri gibi birçok başka kavrama da aşina eden bu eser, akademik temeli olmayan fakat paralel evrenler ile ilgili bakış açılarına hakim olmak isteyen bilim severler için harika bir eser. TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları serisi kapsamında 2013 yılında ilk baskısı yayınlanan Saklı Gerçeklik kitabı halen birçok kitapçıda mevcuttur. Yazarın bir başka popüler bilim kitabı olan “Evrenin Zarafeti”ni de okumanızı öneririz.

Teknolojinin Evrimi – George Basalla

Eğer bugüne kadar haberdar olmadıysanız ve okuma fırsatı bulamadıysanız ısrarla tavsiye edeceğimiz kitaplardan biri, bilim tarihçisi George Basalla’dan teknoloji ve bilim ilişkisi üzerine düşündürücü bir kitap olan Teknolojinin Evrimi isimli kitap olacaktır. Kitabı bu kadar ilginç ve okunmaya değer kılan şey belki de sorgulayıcı ve okuyucuyla birlikte yanıt bulucu tavrıdır. George Basalla, Harvard Üniversitesi Bilim Tarihi bölümünde doktorasını verdikten sonra aynı üniversitede öğretim üyeliği de yapmıştır. Yazar bu kitapta teknolojik gelişimi; toplumsal, kültürel, bilimsel, askeri ve antropolojik yönleriyle ele almaktadır.

Bilim: Dört Bin Yıllık Bir Tarih

Dört Bin Yıllık Bir Tarih

Bilimi konuşurken gelişim sürecini bilmek çok önemli bir konudur. Bilimin kökenleri, etkileşimleri, geldiği son nokta. Tüm tarih içindeki serüvenini bilmeden bilimden bahsetmek zordur. Size önereceğimiz kitabımız “Bilim: Dört Bin Yıllık Bir Tarih” İngiliz bilim tarihçisi Patricia Fara tarafından yazılmış. Yazar kitapta ezber bozan bir mantıkta bilim tarihini vermeyi tercih etmiş; klasik kronoljik sıralama yerine kavramsal bir bakış açısıyla konuyu toparlamış. Kitap; kökenler, etkileşimler, deneyler, kurumlar, yasalar, görünmezler, kararlar başlıkları altında detaylara yer verilmiş toplamda 512 sayfalık dev bir eser. Okurken altını çizip, dönüp dönüp bakacağınız bölümler olacak.

Süleyman’ın Anahtarı – Jose Rodrigues Dos Santos

İsviçre Cern’de başlayan bir gizemi, kendi hayatını kurtarmak için çözmesi gereken kişi Rodrigues’in kadrolu kahramanı Noranha’dır. Süleyman’ın Anahtarı kitabı serinin devamı niteliğinde olsa da bu sefer kitapta kuantum bilgisayarların gizemi çözülmeye çalışılıyor. Yazarın bu kitabında  başrol atom-altı parçacıklardadır ve dolayısıyla kuantum fiziğindedir. Evrenin büyük bir kuantum bilgisayarına benzetilmesinin yanısıra verilen bilgilerle insan beyniyle arasında bir bağlantı kurulmuştur. Evrenin gizemini çözmek konusunda yazarın yardımına kuantum fiziğini oluşturan ve ona katkı yapan Feymann, Bohr, Einstein gibi kıymetli bilim insanları yetişiyor.

Neredeyse her bölümde bilim insanlarının sözlerine ve bakış açılarına önemli ölçekte yer ayrılıyor. ‘Tanrı zar atmaz.’ diyen Einstein’a cevap veren Bohr’un ‘Tanrıya ne yapması gerektiğini söylemeyi kesin.’ gibi çağı değiştiren söylemlerine eşlik ediyoruz. Böylece okuyanlar da geleceği düşünceleriyle ve deneyleriyle inşaa eden bilim insanların teoremlerini nasıl ortaya koyduklarına tanık oluyorlar. Klasik fizik, kuantum fiziğine ilgi duyanlar ve bu konular hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için aksiyonlu, merak uyandıran ve akıcı bir kitaplar arasındadır.

Nöroloji Bilimini Sevenlere Öneri: Karısını Şapka Sanan Adam

Karısını Şapka Zanneden Adam

Son önereceğimiz bilim temalı kitap ise nöroloji temelli olsun. “Karısını Şapka Sanan Adam” ünlü nöroloji profesörü Oliver Wolf Sacks’ın Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkmış, vaka analizlerinin yer aldığı kitabıdır. Kitap tür olarak hikaye dilini kullanmakla birlikte bir roman ya da hikaye kitabı değildir aslında. Yıllar içinde uzman bir nöroloğun karşılaştığı ender vakalar bu kitapta yer almaktadır.

Kitap içinde hikayelerin sıralamasında,  ilk hikaye  “Karısını Şapka Sanan Adam”. Kitap da ismini bu hikayeden alıyor. Ancak kitabın içinde en az onun kadar ilginç birçok vaka analizi yer alıyor. Oliver Sacks’ın benzer konuları ele aldığı birçok kitabı bulunuyor. Bu kitaplar bilimsel dilden uzaklaşmadan, anlaşılabilir nitelikte hikayelendirilerek verilmiş örneklerden oluşuyor. Beynin karmaşık yapısı ve üzerinde oluşan arızaların nasıl fiziksel ve duygusal tepkilere dönüştüğünün incelenmesi önemli bir konu. Keşfetmeniz dileğimizle. Ayrıca göz atmak isterseniz: İnsanlığa Yön Veren Bilinmesi Gereken Bilimsel Kitaplar


Dip Not:

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım

Matematiksel

Şefika Çokcoşkun

İstanbul Üniversitesi 'Nükleer Fizik' anabilim dalında yüksek lisans mezuniyetim sonrası yazarlık serüvenim başladı. Bilimin hayatın parçalarından biri olduğunu aktarmak her bilim insanı gibi benim de görevim... Okumak, dinlemek, merak etmek, araştırmak hep bir adım daha atmamı sağlıyor. Paylaştıkça çoğalacağımız günler yakındır...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu