Kendimizi Geliştirelim

Sinerji Nedir? 1+1=3 Nasıl Mümkün Olabilir?

Basit bir tanımlama ile birlikte çalışmak anlamına gelen sinerji, birden fazla sistemin ya da bireyin bir araya gelmesi sonucunda bireysel olarak elde edebileceklerinin ötesinde enerji, güç ya da başarı elde edilmesi anlamına gelir. Sinerji kavramını yansıtan en güzel örnekler şöyle sıralanabilir:

  • “Bir elin nesi var, iki elin sesi var” atasözünün vurguladığı nokta, tam olarak sinerjidir.
  • 1 kibriti tek başına kolayca kırabilirsiniz, ancak 10 kibrit bir aradayken kırmak zorlaşır.
  • Bir ağaç çok faydalıdır. Ancak birçok ağacın bir araya gelmesiyle oluşan ormanlar büyük bir ekosisteme hayat verir.
  • İki tahta yan yana koyulduğunda daha fazla yük taşır.

Bu gibi örnekler birbiriyle uyumlu kişilerin bir araya gelmesiyle elde edilen uzmanlık kaynaklı faydanın normalden fazla olması durumu için kullanılmaktadır. Yani bir kişinin tek başına yapabileceği iş miktarı diğerlerininki ile toplandığında elde edilen miktarla, hep birlikte ürettikleri iş miktarının kıyaslanması ve olumlu yönde katkı sağlanmasıdır.

Sinerji Nerelerde Karşımıza Çıkar?

Sürüncemede Bırakma Hastalığı ve İsviçre Peyniri Tekniği

Bu durum köylerde çok güzel kullanılmaktadır. Ağır bir iş olduğunda insanlar bir araya gelir ve hep birlikte işin içinden çıkarlar. Ertesi gün ayni iş komşu için de yapılır. Böylece imece usulü ele alınan işler daha az sürede ve daha verimli şekilde halledilir.

Sinerji olarak adlandıran bu uyum, bireyin performansının üzerinde iş yapmasını kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle, günümüzde sürekli olarak yoğun bir tempoyla sınava hazırlanan bireylerin, “study with me” yani benimle çalış etkinlerine katıldığı görülmektedir. Bireyler birbirini rahatsız etmeden canlı bağlantı ile ders çalışmaktadır. Böylece disiplinli şekilde çalışma ve mola saatleri kontrol edilebilmektedir.

İş hayatında sinerji, etkin takımların uzmanlıklarını yansıtmaları için kullanılmaktadır. Yönetici takıma sadece yol gösterir. Sonucunda herkes kendine düşen işi bildiğinden grup uyumu sayesinde yüksek performans sağlanır.

Yani sinerji ve sinerjik yönetim hayatın her alanında kullanılan, uyuma dayalı olarak verimliliği artırıcı bir araçtır. Hayatınızda sizi tamamlayan insanların varlığı bu nedenle önemlidir. Ahenkli bir birliktelik yakalayabileceğiniz dostlarla ve iş arkadaşlarıyla birlikte olmanız dileğiyle…


Kaynaklar:

  • “Sinerjik Yönetimin İnsan Kaynakları Yönetimi Performansına Etkisi”. Academic Research in Social, Human and Administrative Sciences-I, Ankara: Gece Kitaplığı.
  • Kültürel Sinerji Yönetimi: Kavramsal Çerçeve / Cultural Synergy Management: Conceptual Framework; https://www.researchgate.net/
  • Harris, R.P. (2004),  “European  Leadership  in  Cultural  Synergy”,  European Business Review, 16 (4), 358–380.

Matematiksel

Fatma İnce

Son günlerde doğrusal olup olmadığı tartışılan zaman kavramı, telafisi mümkün olmayan en kıymetli kaynaklarımızdan biri olarak, bizi hayata geliş amacımızı bulmak için zorlamaktadır. Günlük hayatın koşuşturması içinde hızla akıp giden hayat, sınırlı bir süre içinde keşfedilmesi gereken birçok fırsatı aynı anda sunmaktadır. Hayatı keşfederek ve hakkını vererek yaşayabilmenin en önemli anahtarlarından biri kendinizi tanımaktır. Bu nedenle, her şeye ve herkese vakit ayırırken en kıymetli varlığımızı ihmal etmemek için kendimize yatırım yapmamız gerekmektedir. Bilgi birikimi artırmak ve bunu isteyen kişilerle paylaşmak kişinin kendisini geliştirerek başkalarına fayda sağlayabilmesinin en güzel yöntemlerinden biridir. Bu nedenle, belirli bir süreyi kapsayan yaşamın her anının farkında olmak yani farkındalık her şeyin başlangıcıdır. Kişisel farkındalık ve kendini keşfetme sürecinde bilgi alışverişi yaparak bu serüveni benimle paylaşmanız dileğiyle, iyi okumalar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu