Tarih

Tsutomu Yamaguchi: İki Atom Bombasından Kurtulan Adam

Tsutomu Yamaguchi, atom bombası düştüğünde Hiroşima’dan ayrılmaya hazırlanıyordu. 29 yaşındaki deniz mühendisi, işvereni Mitsubishi Heavy Industries için üç aylık bir iş gezisindeydi. 6 Ağustos 1945’in şehirdeki son günü olması gerekiyordu. O ve meslektaşları yazı yeni bir petrol tankerinin tasarımı üzerinde çalışarak geçirmişlerdi. Kendisi ailesinin yanına eve dönmeyi dört gözle bekliyordu.

O sabah saat 8:15 civarında, biraz geciktiği için hızlı bir biçimde son kez Mitsubishi’nin tersanesine doğru yürürken bir düşman uçağın vızıltısını duydu. Gökyüzüne baktığında, bir Amerikan B-29 bombardıman uçağının şehrin üzerinde süzüldüğünü ve paraşüte bağlı küçük bir nesneyi düşürdüğünü gördü. Hemen kendini yere atıp gözlerini kapadı, kulaklarını tıkadı.

Tsutomu Yamaguchi: İki Atom Bombasından Kurtulan Adam
Hiroşima Sanayi ve Ticaret Odası, 6 Ağustos 1945’teki atom bombası patlamasının merkezine uzaktan yakın duran tek binaydı. Olayı hatırlatmak için tamir edilmeden bırakıldı.

Işık banyosundan yarım saniye sonra bir güm­bürtü, ardından da şok dalgası geldi. Bir saniye sonra Yamaguchi havaya fır­lamıştı. Belki bir saniye, belki de bir saat sonra kendine geldiğinde kent karanlıktı. Hiroşima üzerinde gökyüzünde yükselen mantar gibi bir ateş bulutu gördü. Yüzü ve ön kolları fena halde yanmıştı ve her iki kulak zarı da yırtılmıştı.

Tsutomu Yamaguchi Nasıl Kurtuldu?

Tuhaf bir biçimde kendisini iş yerine gitmek zorunda hissetti. Bir şekilde bunu başardığında, orada patlamadan kurtulan iş arkadaşları Akira Iwanaga ve Kuniyoshi Sato’ya rastladı. Üç arkadaş birlikte, bir hava saldırısı sığınağında huzursuz bir gece geçirdikten sonra, 7 Ağustos sabahı hala çalıştığını duydukları tren istasyonuna doğru yola çıktılar. İstasyona vardığında, şaşkın yolcularla dolu bir trene bindiler ve Nagazaki’ye doğru yola çıktılar.

Tsutomu Yamaguchi Nasıl Kurtuldu?

Hasta ve yarı baygın olan Yamaguchi, 8 Ağustos’ta erken saatlerde Nagazaki’ye ulaştı. Topallayarak hastaneye gitti. Onu tedavi eden doktor eski bir okul sınıf arkadaşıydı ama Yamaguchi’nin ellerindeki ve yüzündeki kararmış yanıklar o kadar şiddetliydi ki adam ilk başta onu tanıyamadı. Sonrasında evine gitti ve o günü ken­dinden geçmiş bir biçimde geçirdi. Ancak ertesi gün Nagazaki’deki Mitsibushi merkezinden hazır bulunmasını bildiren bir bildirim aldığı için iş başı yapmak zorunda kalacaktı.

Tsutomu Yamaguchi İkinci Bombayla da Yüzleşmek Zorundaydı

Kolları ve yüzü bandajlı bir halde işyerine gelerek diğer çalışanlara nükleer silahın boyutunu an­latmaya çabaladı. Ancak anlattıklarından kuşku duyan patronu hi­kayenin uydurma olduğunu düşündü. Hiç kimse tek bir bombanın koca bir kenti yok edebileceği fikrini inanmamıştı. Tam da bu esnada ekibin içinde bulunduğu oda beyaz bir ışıkla doldu. Yamaguchi yere düş­tü ve zemine çarptı. Üç gün içinde ikinci kez, bir nükleer patlamaya maruz kalmıştı. Ancak ikinci kez hayatta kalacak kadar şanslıydı.

Nagazaki Tıp Fakültesi hastanesinin betonarme binaları, ABD’nin 9 Ağustos 1945’te ikinci atom bombasını atmasından sonra ayakta kalan tek binalardandı. Hastane, atom bombası patlamasının sıfır noktasından 800 metre uzaklıktaydı..

Yamaguchi, karısını ve oğlunu kontrol etmek için bombalarla harap olmuş Nagazaki’ye koştu. Evinin bir bölümünü yok olsa da kimsenin zarar görmediğini anlayacaktı. Karısı, yanık merhemi almak için bebekle beraber evden çıkmış ve patlama olduğunda bir tünele sığınmıştı. Bu aslında, kaderin başka bir garip cilvesiydi. Yamaguchi Hiroşima’da yaralanmamış olsaydı, ailesi Nagazaki’de ölmüş olabilirdi.

Takip eden günlerde Yamaguchi çift doz radyasyonun bedelini ödeyecekti. Saçları döküldü, kollarındaki yaralar kangren oldu ve durmadan kusmaya başladı. 15 Ağustos’ta Japonya İmparatoru Hirohito bir radyo yayınında ülkenin teslim olduğunu açıkladığında, ailesiyle birlikte bir sığınakta sefil durumdaydı.

Yine de radyasyona maruz kalan pek çok kurbanın aksine, Yamaguchi yavaş yavaş iyileşti ve nispeten normal bir hayat yaşamaya devam etti. Mitsubishi’deki mühendislik kariyerine devam etmeden önce bir süre öğretmenlik yaptı. Hatta o ve eşinin 1950’lerde iki kız çocuğu daha oldu. An­cak sağlıklı doğmalarına rağmen Yamaguchilerin iki kızı da yetişkinliklerinde hastalıklarla boğuştu. Kendilerinin genetik açıdan hasarlı bir bağışıklık sistemi almış olmaları muhtemeldi.

Kendisi İki Atom Bombasından Kurtulan Tek Kişi Değildi.

5 Ekim 1945. Japon askerleri, şehrin üzerine atom bombası atıldıktan iki ay sonra Nagazaki’deki hasarı araştırıyor.

Tahminlere göre yaklaşık 165 kişi her iki saldırıyı da yaşamıştı. Ama bildirilen bütün çifte kurbanların arasın­da Japon hükümeti sadece tek bir kişiyi iki kez atom bomasından kurtulan adam olarak belgeleyecekti. Bu kişi Tsutomu Yamaguchi idi.

Radyasyona doğrudan maruz kalan insanların büyük çoğun­luğu bile bilim insanlarının beklediğinden daha dirençli çık­tı. Yamaguchi’nin küçük oğlu Katsutoshi, Nagazaki’den sonra elli yıl daha yaşayıp elli sekiz yaşında kanserden öldü. Hisako daha da uzun süre yaşayarak seksen sekiz yaşında karaciğer ve böbrek kanserinden öldü.

Tsutomu Yamaguchi
Tsutomu Yamaguchi 

Nagazaki’deki plütonyum bombası muhtemelen her iki kanserin de sebebiydi, ama o yaştayken her ikisinin de bombay­la ilgili olmayan sebeplerden dolayı kanser olma olasılığı da var­dı. Yamaguchi’ye gelince, 1945’te Hiroshima ve Nagazaki’de iki kez radyasyona maruz kalmasından sonra altmış beş yıl daha yaşadı ve 2010 yılında mide kanserinden hayatını kaybetti. Hiç kimse Yamaguchi’yi diğerlerinden ayıran şeyin ne olduğunu kesin olarak söyleyemedi.

Ancak elbette bir çok kişi onun kadar şanslı olmayacaktı. Göz atmanızı öneririz: Atom Bombası Sonucunda Oluşan Hiroşima’nın Nükleer Gölgeleri


Kaynaklar ve ileri okumalar

  • The Man Who Survived Two Atomic Bombs. yayınlanma tarihi: 30 Ağustos 2018; Bağlantı: https://www.history.com/
  • A little deaf in one ear – meet the Japanese man who survived Hiroshima and Nagasaki. yayınlanma tarihi: 25 Mart 2019; Bağlantı: https://www.theguardian.com/

Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Deniz Kartal

Uludağ Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Mezunu, Uzun yıllar IT sektöründe çalıştı, GSM sektöründe teknoloji danışmanlığı, ulusal gazetelerde teknik yöneticilik yaptı. Dunyalilar.org kurucu editörlerinden biridir. Seyahat etmeyi, araştırmayı, yazmayı ve okumayı sever.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu