Psikoloji

Fregoli Sendromu Diğer Adıyla Binbir Surat Sendromu Nedir?

Kimi kişilerin bazı sanrıları, yani doğruluğundan kesinkes emin oldukları tuhaf inançları vardır. Buna ilginç bir örnek Fregoli Sendromu diğer adıyla Fregoli yanılsaması olacaktır.

Fregoli Sendromu

Fregoli Sendromu, çok az rast­lanan, kişinin etrafındaki bütün insanların, kılık değiştirmiş tek bir insan olduğu yanılgısına kapılma­sına sebep olan bir hastalıktır. Fregoli yanılsaması olan kişiler genellikle belirli bir kişinin, genellikle de tanımadıkları birinin onları takip ettiğine inanırlar.

Hastalık ilk olarak 1927’de 27 ya­şında Londra’da yaşayan bir kadının, tiyatroda izlediği iki insan tarafından sürekli takip edildiğini ve etrafındaki tanıdığı ya da bildiği insanların, o iki oyuncunun değişik kılıkları olduğuna inandığını, eziyet gördüğünü düşün­düğünü bildirmesiyle keşfedilmiştir. İsmini de oynadığı filmler için usta bir şekilde kılık değiştirebilen İtalyan aktör Leopoldo Fregoli’den almıştır.

Leopoldo Fregoli,PsikolojikSendromlar
Fregoli sendromu binbir surat İtalyan aktör Leopold Fregoli’den ismini almıştır. Bu nedenle birbir surat sendromu olarak da bilinir. Sahnede sürekli kılık değiştirip onlarca yüze bürünen Leopoldo Fregoli bu bağlamda Guinness Rekorlar Kitabı’na geçmiştir. Bahsi geçen 27 yaşındaki kadın ise, Leopoldo Fregoli’yi izledikten sonra her yerde onu gördüğünü ve kendisini takip ettiğini söylemiş ve sonrasında Fregoli Tanısı ilk kez 1927 yılında bu kadına konmuştur.

Bu sendrom literatürde sıklıkla Capgras sendromunun bir varyantı olarak tartışılmıştır. Ancak bu iki sendromun farklı fenomenolojik yapıları ve yaş ve cinsiyet dağılımları vardır. Capgras sendromu, hastanın genellikle yakın akraba oldu­ğu bir kişinin tıpatıp benzeriyle yer değiştirdiğine inandığı bir sendromdur.

Capgras Sendromu
Capgras sendromlu bir kişi, tanıdığı herkesin yerini fiziksel açıdan özdeş bir sahtekarın aldığına inanır. Bu nedenle bir anne kendi çocuğunu bir sahtekar olmakla suçlar. Kendisinden kimliğini açıklamasını isteyebilir. 

Bu bağlamda Fregoli Sendomuna benzerlik göstermektedir. Ancak, Capgras sendromunda ‘negatif benzerler yanılsaması’ ve Fregoli de ise ‘pozitif benzer­ler yanılsaması’ vardır. İlkinde, var olmayan bazı farklılıkların algılanması sonucunda kimlikler yadsı­nırken, ikincide imgelemsel benzerliklerin doğrulanması söz konusudur.

Fregoli Sendromu Neden Gelişir?

Fregoli sendromuna kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak şizofreni ve demans gibi bazı beyin bozukluklarıyla bağlantılı olduğu düşünülmektedir. Ayrıca istismar veya büyük bir kayıp gibi travmatik bir olay da hastalığı tetikleyebilir .

Fregoli sendromu Charlie Kaufman’ın filmi ANOMALISA’da konu edildi. Filmdeki düzinelerce karakterin her biri aynı yüzü ve aynı sesi paylaşıyor,

Beyin travması yaşayan kişiler hatıralarındaki yerleri, nesneleri ve olayları tam olarak hatırlayamayabilirler. Buradan yola çıkarak bilim insanları bağlantı merkezlerindeki sorunların Fregoli sendromuna yol açabileceğini düşünmektedir.

Hastalığın başlıca belirtileri ise, yanılgılar ve halüsinasyon görme, görsel hafızada zayıflık, kendi kendi­ni denetleyememe, bilinçsizlik, dav­ranışları kontrol edememe ve nöbet geçirmedir. Fregoli yanılgısının bilinen bir tedavisi yoktur. Ancak tedavi semptomların azaltılmasına ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesine yardımcı olacaktır.

Fregoli sendromu ilk tanımlandığından beri, dünya çapında sadece yaklaşık 40 vaka rapor edilmiştir. Ancak psikiyatristler,  sendromun muhtemelen fark edilenden çok daha yaygın olduğunu düşünmektedir. Fregoli Sendromu da daha fazla araştırılıp bilgi sahibi olunması gereken bir has­talıktır. Birçok mental hastalık gibi bu­nun da sebebi tam olarak bilinme­mektedir. Tedavide de tam başarıya henüz ulaşılmamıştır. Ayrıca, hastalık çok ender görüldüğü için araştırma yapılabilecek örnek sayısı da oldukça kısıtlıdır.


Kaynaklar ve İleri Okumalar


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu