Mühendislik ve Teknoloji

Dendera Ampulu Ve Abydos Helikopteri İle İlgili Mitler Ve Gerçekler

Eski Mısır’dan bahsedildiği zamanlarda mitler ve gerçekler her daim birbirine karışmıştır. Bir zamanlar etkileyici bir medeniyet kuran bu uygarlığa olan hayranlığımız, biraz da okuduklarımız ve izlediklerimizin sonucunda da bu mitlerin çoğu kişinin kafasında soru işaretleri oluşturmasına neden olmuştur. Bu yazıda bunlardan ikisini ele alacağız. Bunlardan ilki  M.Ö. 2040-1640 aralığında, Antik Mısır tanrıçası Hathor adına yapılmış olan Dendera Tapınak Kompleksinde yer alıyor.

Bu tapınak, birçok kişinin bir ampulün tasvir edildiğini düşündüğü bir kabartma sayesinde ünlü olmuş durumda. Yeraltı odalarının duvarlarında bulunan kabartma resimler garip bir şekilde büyük bir ampule benziyor. Bu görüntüler bir çok kişi tarafından modern bir aydınlatma sisteminin kanıtı olarak yorumladığından, Mısır tarihinde önemli bir tartışma kaynağı olmuştur. Bazı Mısırbilimciler, tasvir edilen teknolojinin erken bir ampul şekli olan Crookes Tüpüne benzediğine inanmaktadır.

Dendera Ampulu / Lambası Olarak Adlandırılan Bu Kabartmalar İle İlgili Teoriler Nelerdir?

Bu görüşü paylaşan araştırmacılar arasında ünlü İsviçreli arkeolog Erich von Däniken de var. Von Däniken aynı zamanda, dünya dışı ziyaretçilerimizin antik medeniyetler üzerindeki etkileri ile ilgili tartışmalı teorileri ile tanınan bir yazardır. Von Däniken’e göre, elektrikle çalışan ışık kaynaklarının varlığı, tapınaklarda ve mezarlarda siyah kurum ve karbon birikintilerinin yokluğunu açıklamaya da yardımcı olmaktadır.

Antik Astronotlar Teorisi’ni savunan bu tip yazarların iddiasına göre ampul, antik çağlarda bilinmekte ve kullanılmaktaydı. Dahası günümüzde ulaşılan teknolojik gelişmelere antik çağlarda çoktan ulaşılmış ancak bu gelişme seviyesi sonraki dönemlerde unutulmuştur. 

Dendera Ampulu olarak bilinen görüntü, tapınaktaki üç taş kabartmada bulunur ve ilk bakışta Crookes tüpüne benzer bir ampul olarak yorumlanıyor.. Aslında, bu görüntünün bir elektrik lambasını tasvir ettiğini ilk öne süren Norveçli bir elektrik mühendisiydi. 

Ancak çoğu Mısırbilimci, sözde Dendera ışığını farklı bir şekilde yorumlar. Bu yorumlarını da kabartmaların yanında bulunan yazıtlardaki açıklamalar ile bağdaştırır. Ayrıca, bu görüntüleri çevreleyen metinlerin Dr. Wolfgang Waitkus tarafından yapılan bir çevirisinden anladığımız kadarıyla, bu görüntülerin tamamı antik Mısır mitolojisi ile bağlantılıdır. Sonuç olarak bir çok kişi tarafından genel kabule göre, Dendera lambası lotus çiçeğinden çıkan güneş tanrısının bir tasviridir.

Bir Başka Uzaylı Teknolojisi Miti: Abydos Helikopteri

Abydos Tapınakları, zamanının çok ötesindeki mimarisi ile Mısır’ın en eski ve en önemli merkezlerinden bir tanesidir. Ancak burası aynı zamanda, UFO meraklıları ve komplo teorisyenlerinin en sevdiği mekanlardan birisidir. Bu tapınakta bulunan hiyeroglifler arasındaki bir gravür, bir helikopterin yanı sıra uçaklar ve bir denizaltı gibi görünen şeyleri barındırmaktadır. Bazı sözde bilimsel çevrelerde, bu hiyeroglifler antik çağdaki modern teknolojinin bir temsilidir.

3,000 yıllık olduğu anlaşılan bu hiyerogliflerde, yukarıdaki görselden de seçebileceğiniz üzere bir helikopter, bir UFO, bir denizaltı ve bir jet uçağı tasviri bulunduğu iddia ediliyor.

Yukardaki fotoğrafta da gördüğünüz gibi gerçekten de bahsedilen şeylere benzemektedirler. Ancak bu helikopterin arkasındaki gerçek açıklama, farklı hükümdarların bizlere bıraktığı miraslar ile ilgilidir. Eski Mısır’da, özellikle yeni bir firavun iktidara geldiğinde, zaman içinde hiyerogliflerin bir biçimde silinip sonrada üzerine yeniden yazılması yaygın bir uygulama idi.

Dijital görüntüleme sayesinde, bu görüntülerin üst üste iki ayrı görüntünün birleşimi olduğunu biliyoruz. İlk çizim Set I’in saltanatı sırasını işaret ediyor. Daha sonra II. Ramses döneminde sanatçılar bu çizimin üzerine kendi çizimlerini yapmışlar. İlk yazıyı kapatmak için kullanılmış olan sıva benzeri madde de zamanla aşınınca ortaya iki çizim bir birleşimi çıkmış. Bunu aşağıda da inceleyebilirsiniz.

Sonuç Olarak Tüm Bunlardan Ne Anlamalıyız?

Yukarıda sizlere iki örneğini verdiğimiz, modern teknolojiyi tasvir ettiği iddia edilen bu hiyeroglifler, aslında orada olmayan bir örüntüyü veya anlamı algılama eğilimimiz olan pareidolia örnekleri olarak günümüzde kabul görüyor. Pareidolia, kişinin karşılaştığı bir duyumu, bildiği bir nesne, örüntü ya da anlam olarak yanlış algılamasıdır. Bulutları nesnelere benzetmek, cansız nesneleri ya da soyut görüntüleri insan yüzüne benzetmek ve müzik dinlerken olmayan bir kelime duymak yaygın pareidolia örnekleridir. Dendera ampulu ve Abydos helikopteri de aynı yanılgıdan payını almıştır.

Sonuç olarak bu yanılgımız nedeni ile eski zamanlara ait tasvirleri ve objeleri günümüz objelerine benzetebiliyoruz. Bunun sonucunda da bunları direk dünya dışı yaşam ile ilişkilendiriyoruz. Neyse ki araştırmalar bunların doğru olmadığını bizlere kanıtlayabiliyor.



Kaynaklar ve İleri Okuma:


Dip Not:

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konularda ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu