Günlük Hayatımızda Matematik

Binlerce Çemberle Güzel Görüntüler Nasıl Oluşturulur?

Sadece birkaç denklem ve bir bilgisayarla çarpıcı görüntüler oluşturabilirsiniz.

Matematik ve resim genellikle çok farklı disiplinler olarak görülür. Sonucunda biri soyut düşünceye, diğeri duyguya adanmıştır. Ancak bazen ikisi arasındaki paralellikler mevcuttur.

Bu nedenle resim çizme konusunda kendinizi yetenekli bulmuyorsanız üzülmeyin. Matematik size bu konuda da yardımcı olacaktır. Aslına bakarsanız sinüs ve kosinüs trigonometrik fonksiyonlarını kullanarak sonsuz sayıda çarpıcı simetrik görüntü yapabilirsiniz.

Bilgisayar programları matematiksel yöntemlerle sanat eserleri yaratmamızı sağlar. Fraktal sanatı, çarpıcı matematiksel görüntüler oluşturmak için bilgisayarları kullanmanın harika bir örneğidir. Güzel fraktalların görüntülerini oluşturan birçok bilgisayar programı vardır. Örneğin, Julia kümelerinin bilgisayar tarafından oluşturulmuş birçok güzel görüntüsünü üretebiliriz .

Matematik resim
Bilgisayarlar yardımı ile çizilmiş Julia kümelerine bir örnek

Matematik Yardımı İle Çizebileceğiniz Bazı Resim Örnekleri

Aşağıda gördüğünüz şekillerin her biri 7.000 daire ile oluşturulmuştur. Görsellerde eğer k değişkenini 1,2,3…7000 gibi düşünürseniz, k’ınci çemberin merkezi (X(k),Y(k)) biçimindedir. Yine k’ıncı çemberin yarıçapı ise R(k) dır. Tüm bu güzel çizimler matematik sanatçısı Hamid Naderi Yeganeh tarafından yapılmıştır.

Matematik resim

Matematik Yardımı İle Çizebileceğiniz Bazı Resim Örnekleri

Matematik resim

Matematik resim

Matematik resim

Bu arada bir hatırlatma yapalım. Gerçek hayattan nesneler çizmek istediğiniz zaman öncelikle çizimi oluşturan matematiksel formülü bulmanız gerekiyor. Bu formüller bir seferde değil, adım adım ilerleyerek oluşturuluyor. Sürecin her adımında, formüle matematiksel bir ifade ekleyerek çizimin gerçek hayattaki nesneye benzemesine gayret ediliyor. Bu esnada da çoğu zaman sinüs ve kosinüs fonksiyonlarıyla oluşturulmuş ifadeler bu arayışa cevap veriyorlar. Örneğin aşağıdaki resimde Japon akçaağaç yaprağını anımsatan matematiksel kıvrımların oluşturma sürecini görebilirsiniz.

Bonus: Eski Twitter Logosu

Yukarıdaki örneklerde temelde trigonometri yardımı ile resim çizmenin mümkün olduğunu gösterdik. Şimdi ise hepimizin yakından tanıdığı Twitter logosunu inceleyelim. Simgeler ve logolar oluşturmak size karmaşık görünebilir, ancak bunlar genellikle bir araya getirilmiş temel geometrik şekillerdir.

Matematik Yardımı İle Çizebileceğiniz Bazı Resim Örnekleri

Simge tasarımı için daire, kare ve üçgen gibi temel geometrik şekillerin kullanılması ise oldukça yaygındır. Bunun en güzel örneklerinden birini de aşağıda görebilirsiniz.

Elbette matematik kullanarak tasarımına sadelik getirmeye çalışan sadece Twitter değil. Aşağıda bir kaç örnek daha inceleyebilirsiniz. Sonucunda matematik ve sanat birlikte ilerlemeye devam ediyor.


Kaynaklar ve ileri okumalar:

Matematiksel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu