Mühendislik ve Teknoloji

Bilmeniz Gereken 8 Mobil Bilim Uygulaması

Günümüzde etrafımızda çok fazla bilgi var ve her türlü bilgiyi bilmemiz, bilsek bile uygulamamız çok da kolay değil. Neyse ki telefonlarımız sürekli değişen dünyamızı anlamamıza yardımcı olacak yararlı araçlarla doludur. Kendinizi akıllı telefonunuzda aynı eski oyunları kurcalarken buluyorsanız, belki de bu işlem gücünün bir kısmını iyi bir şekilde kullanmanın ve beyninizi biraz çalıştırmanın zamanı gelmiştir. İşte biraz bilimle ilgilenen herkes için işe yarayacak 8 bilim uygulaması.

Mobil Bilim Uygulaması

1. Flyover Country

Bir uçak yolculuğu esnasında, tam olarak geçtiğiniz yerlerin neresi olduğu hakkında bilgi edinmek ister misiniz? Eğer cam kenarına oturma şansınız olmadıysa aslında bu pek de mümkün değildir. Ancak yaşadığımız dünyayı daha iyi tanımamamızı hedefleyen bir uygulama telefonunuzda yüklü olursa bunu yapabilirsiniz.

Flyover Country, Minnesota Üniversitesi tarafından jeoloji desteği için geliştirilen, Ulusal Bilim Vakfı tarafından finanse edilen bir mobil uygulamadır. Bu sayede rotanız boyunca üzerinden uçtuğunuz volkanları keşfedebilir, meydana gelen jeolojik olayları okuyabilirsiniz. Ayrıca bunun için Wifi kullanmanıza da gerek yok. Yapmanız gereken yola çıkmadan önce rotanızı uygulamaya yüklemek olacaktır. Bu uygulama uzun bir uçuş esnasında zamanınızı hem verimli hem de keyifli geçirmenizi sağlayacaktır.

2. eBird

Ornitoloji Cornell Laboratuvarı tarafından yönetilen eBird, bilim insanlarına, araştırmacılara ve amatör doğa bilimcilerine kuş popülasyonu hakkında gerçek zamanlı veriler sağlayan çevrimiçi bir kuş gözlemleri veritabanıdır. Ayrıca sizde gözlemlerini paylaşarak yüzlerce doğa koruma projesine, akademik yayına, binlerce öğrenci projesine katkı verebilir ve dünya çapında kuş araştırmalarına bilgi kaynağı olabilirsiniz.

Mobil Bilim Uygulaması

Öncelikle ücretsiz uygulamayı yükleyin. Daha sonra konumunuzu belirlemek ve bölgede gördüğünüz kuşları işaretlemek için kullanıcı dostu arayüzünü kullanın. Bu bilim uygulaması, gözlemlemenin ve paylaşmanın yanı sıra, şaşırtıcı türleri tanımlamanıza da yardımcı olacaktır.

3. Star Walk

Tepedeki bu parlak nokta bir yıldız mı yoksa bir gezegen mi? Telefonunuza sorun. Star Walk, nerede olduğunuzu ve kameranızın görüş alanında hangi gök cisimlerinin bulunduğunu anlamak için cihazınızdaki sensörleri kullanır. Sonra size baktığınız yıldızlar ve gezegenler hakkında bilgi verir. Hatta uluslararası Uzay istasyonunu bile takip etmeniz mümkün olur.

Mobil Bilim Uygulaması

Vito Technology tarafından geliştirilen ve kullanıcıların gök cisimlerini cihazlarının ekranından gerçek zamanlı olarak keşfetmelerini sağlayan bu bilim uygulaması 2001 yılından beri mobil yazılım pazarında sunuluyor.

4. NASA Globe Observer

GLOBE Observer, sizi etrafınızdaki Dünya hakkında gözlem yapmaya davet eder. Bu uygulamayla topladığınız ve gönderdiğiniz gözlemler, bilim adamlarının uzaydan NASA tarafından toplanan uydu verilerini daha iyi anlamalarına yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

Mobil Bilim Uygulaması

GLOBE Observer uygulamasındaki yeni bir araç, kullanıcıların akıllı telefonlarıyla ağaç yükseklik ölçümleri yapmasına olanak tanır. Uygulama, yer bilimleri, çevre bilimleri, yaşam bilimleri ve matematik dahil olmak üzere çeşitli disiplinlerdeki öğrenciler için uygun özgün bir araştırma fırsatıdır. NASA Globe Observer Android ve iOS için ücretsizdir.

5. MyShake

California Üniversitesi – Berkeley Sismoloji Laboratuvarı araştırmacıları, küresel bir sismik aktivite resmi oluşturmak için akıllı telefonları kullanmak istediler ve bu sebeple MyShake’i geliştirdiler. Bu uygulama, veri toplamak için telefonunuzun sensörlerini kullanır.

Mobil Bilim Uygulaması

Uygulama, ivme ölçerden sürekli veriler toplar ve bunları işler. Elbette bu noktada, katılımcı sayısı da çok önemli. Bir bölgede yüz binlerce kullanıcıdan alınan anlık verilerle çok daha sağlıklı tahminler yapabilecektir. Uygulamanın kullanımı basittir. Arka planda sessizce çalışır, sismik aktiviteyi kaydeder ve gerçek deprem titreşimlerini tespit eder.

MyShake ayrıca yakınlardaki veya dünyanın herhangi bir yerindeki son deprem hareketlerini görmenizi sağlar. MyShake uygulaması, yapılan ölçümlerde yüzde 60 civarında başarı sağlamış ve depremleri saniyeler öncesinden kullanıcısına bildirmiş. Saniye kavramı çok kısa gelecektir. Ancak bir insanın deprem esnasında bir saniyenin bile çok büyük bir önemi var. MyShake Android için ücretsizdir.

6. BOINC

BOINC, UC Berkeley’in bir dizi bilimsel deneye katılmanıza olanak tanıyan bir projesidir. En iyi yanı siz uyurken çalışmasıdır. Uygulama, bilim insanlarının telefonunuzun kullanılmayan bilgisayar gücünden yararlanarak dünya dışı yaşamı bulmasına, pulsarlar için gökyüzünü taramasına ve yeni proteinleri keşfetmesine olanak tanır.

bilim uygulaması

Tüm bu verileri analiz etmek çok fazla bilgisayar gücü gerektirir. Ancak kullanıcılardan oluşan geniş bir ağ bunun gerçekleşmesine yardımcı olur. Uygulamada farklı projeler vardır ve bu projelerin sonuçlarına ilişkin çok sayıda bilimsel araştırma makalesi de bulunmaktadır. Tek yapmanız gereken bir proje seçmek ve kaydolmaktır. Ancak BOINC’in çalışması için sağlam bir Wi-Fi bağlantısına ve bir telefon şarj cihazına ihtiyacınız olacaktır.

7. Wolfram Alpha

Wolfram Alpha, Matematiksel hesaplar yapan bilim insanlarının tercihlerinden biri olan Mathematica yazılımının geliştiricisi Stephen Wolfram’ın sahibi olduğu Wolfram Research tarafından geliştirilen bir bilgi motorudur. Kullanıcılara matematik, fizik, kimya, mühendislik, istatistikler, dilbilim, biyoloji, astronomi gibi birçok konuda hesaplamalar yapma ve bilgi edinme imkanı sunar. Karmaşık sorulara doğru yanıtlar ve adım adım açıklamalar verir.

Mobil Bilim Uygulaması

Uygulamanın olumsuz yönü çalışması için İnternet’e bağlı olmanın gerekmesi. Ayrıca çözüm adımlarına ulaşmak için ücretli uygulamayı satın almanız gerekiyor.

8. Science Journal

Science Journal ile deneyleri ve gözlemleri telefonunuza kaydedebilirsiniz! Google firması tarafından geliştirilen Science Journal uygulaması sayesinde akıllı telefon ve tablet kullanıcıları, cihazlarından çok kolay bir şekilde deneysel çalışmalar yapabilecek. Söz konusu bilim uygulaması, özellikle amatör bir şekilde bilimsel çalışmalarla uğraşan kişilerin işine son derece yarayacak.

Mobil Bilim Uygulaması

Yapacağınız deneyleri fotoğraflayıp deneyler hakkında detaylı bir şekilde not tutabilirsiniz. Ayrıca Google Drive hesabınız sayesinde cihazınızda bulunan notlara erişebilir ve bu notları bulut servisine kolay bir şekilde aktarabilirsiniz. Böylece herhangi bir cihazdaki bir web tarayıcısından çalışmaya devam etmenizi mümkün hale gelir. Science Journal Android ve iOS için ücretsizdir.

Bonus ISS Dedektörü: Bu eğlenceli ve basit uygulama Uluslararası Uzay İstasyonunu takip eder. Ayrıca konumunuzun üzerinden uçacağı zaman sizi uyarır, böylece dışarı çıkıp bir göz atabilirsiniz. Yazımızın sonunda bu uygulamalar da ilginizi çekecektir. Android ve iPhone İçin En İyi Matematik Çözme Programları


Kaynaklar ve ileri okumalar:


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Batuhan Erdik

Grafik tasarımcısı ve bilgisayar meraklısı...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu