Astronomi
-
Dünya ve Tüm Gezegenler Neden Yuvarlaktır?
Güneş Sistemimizde tüm gezegenler, birçok ay ve daha küçük nesneler ve Güneş yuvarlaktır. Ama dünyanın neden başka bir şekil değil de yuvarlak biçiminde olduğunu hiç merak ettiniz mi? Eğer ettiyseniz fizik size bunun nedenini açıklayabilir. Düz dünyacıları dinlemeyin, yanılıyorlar; Dünya…
-
Gökyüzünde Sekiz Biçiminde Gördüğümüz Analemma Nedir?
Bizim için Güneş doğar, yükselir ve de sonrasında batar. Ancak aslında, Güneş’in gökyüzündeki hareketi oldukça karmaşıktır. Bunu gözle anlamak kolay değildir. Ancak belli zaman aralıklarıyla, aynı noktada, aynı zamanda Güneş’in bir fotoğrafını çekerseniz, sonuçlar belirginleşir. Karşınıza sekize benzer bir görüntü çıkacaktır.…
-
Evrendeki En Yaşlı Yıldız Hangisidir? Peki Ya En Genç Olanı?
Evrendeki en yaşlı yıldız HD140283 ya da yaygın adıyla Methuselah’tır. Gökbilimciler yıldızın yaşını yaklaşık 14,3 milyar yıl (evrenden daha yaşlı), artı eksi 800 milyon yıl olarak belirlediler. Bir de genç yıldızlar vardır. Üstelik genç olanı belirlemek daha da zordur. JWST’nin…
-
Bir Sonraki Merkür Retrosu Etkilerinden Kendinizi Nasıl Korursunuz?
Sabah kahvenizi hazırlarken kahve demliğiniz mi tıkanıyor? Harika bir ilk buluşmanın ardından birisi sizi terk mi etti? En sevdiğiniz uygulamayı açmaya çalıştığınızda akıllı telefonunuz açıklanamaz bir şekilde kilitleniyor mu? Tüm bu kötü niyetli talihsizliklerin nedeni ne olabilir? Eğer ki astrolojiye inanıyorsanız Merkür’ü…
-
Gizemi Çözülemeyen Bir Soru: Dünya’daki Suyun Kaynağı Nedir?
Dünya’mızın yüzeyinin yaklaşık %70’i su ile kaplıdır. Bu suyun sıvı fazda var olabilmesi için güneş sistemimizde tam olarak doğru noktada bulunuyoruz. Ama o su buraya nasıl geldi? Aslında dünyada var olan suyun kaynağı bilim dünyasında uzun süredir devam eden bir…
-
Ay Dünya’dan Uzaklaşıyor Peki Bu Bizim İçin Ne Anlama Geliyor?
Ay yaklaşık 4,51 milyar yıl önce varoluşunun ilk zamanlarından beri gezegenimizin etrafında dönüyor. Ancak uydumuz anlaşılan bu işbirliğinden pek de memnun değil. Çünkü bir süredir biliyoruz ki Ay Dünya’dan uzaklaşıyor. Peki Dünya bir noktada uydusunu kaybedecek mi? Ay, gökyüzünde giderek…
-
Uzay Havası Nedir? Güneş’teki Değişimler Dünyayı Nasıl Etkiler?
Dünya’da enerjimizi Güneş’ten alarak huzur içinde yaşamaya çalıştığımızı düşünebilirsiniz. Ancak aslında Güneş’imiz aktif bir nükleer reaktör gibidir. Füzyon tepkimeleri sonucu saniyede yaklaşık 620 milyon ton hidrojen atomunun tepkimeye girmesi ile 616 milyon ton helyum atomu üretir. Sonrasında da yüklü parçacıklarını…
-
Voyager 2 İle İletişim Kuruldu Peki Voyager 1 Ve 2 Neredeler?
Derin uzayın sırlarını keşfetmek adına inşa ettiğimiz ve neredeyse 50 yıldır bu görevi başarı ile yerine getiren Voyager 1 ve Voyager 2 uzay araçları her geçen gün bizden uzaklaşıyor. Yakın zamanda NASA Voyager 2 ile bir kere daha iletişim kurmayı…
-
Yıldızlararası Ziyaretçi “Oumuamua” Hakkında Neler Öğrendik?
Bazen sıradan bir şey ararken beklenmedik bir şeyle karşılaşırsınız. Potansiyel bir yıldızlararası ziyaretçi olarak uluslararası manşetlere çıkan tuhaf ‘Oumuamua için de durum kesinlikle böyleydi. Cismin yıldızımıza kütle çekimsel olarak bağlı olmadığının ortaya çıkması, onu bir yabancı olarak ele verdi. ‘Oumuamua…
-
Cecilia Payne: Yıldızların Yapısını Keşfeden Kadın
En basit atom olan hidrojenin günümüzde, evrenin temel yapı taşı olduğunu biliyoruz. Fakat hidrojenin evrenin yaygın ve temel bir bileşeni olduğunu nasıl öğrendik? Daha da ötesinde yıldızların nelerden oluştuğunu nasıl biliyoruz? Bu sorulara verilecek olan cevap, Radcliffe Koleji’nden ilk doktora…