Fizik

Stephen Hawking Neden Bir Nobel Ödülü Kazanamadı?

İngiliz matematikçi Roger Penrose, genel görelilik teorisine göre kara deliklerin var olabileceğini matematiksel olarak kanıtladığı için 2020 yılında Nobel ödülünü kazanmıştı. Ancak bir çok kişi bu ödülün çok geç geldiğini düşünüyordu. Çünkü 2018’de hayatını kaybeden astrofizikçi Stephen Hawking tüm katkılarına rağmen bir Nobel ödülü kazanamamıştı.

Stephen Hawking Neden Bir Nobel Ödülü Kazanamadı?
Stephen Hawking, ALS hastalığı sebebiyle günlük hayatında yaşadığı tüm zorluklara rağmen kuramsal fiziğe önemli katkılar yapmayı başarmış bir bilim insanıydı. Kendisi özellikle karadelikler üzerine yaptığı çalışmalarla karadelikler ile ilgili mevcut anlayışımızı oluşturdu. Ancak yine de Stephen Hawking Nobel Fizik ödülü alamadı

Zamanın Kısa Tarihi kitabının yazarı Hawking, kozmoloji alanında yaşayan bir efsaneydi. Evreni görme ve inceleme biçimimizde devrim yaratan kara delikler ve görelilik üzerine yaptığı çalışmalarla ünlüydü. Sir Roger Penrose ile birlikte Einstein’ın genel görelilik teorisi üzerine yaptığı çalışma, uzay ve zamanın bir başlangıcının (Büyük Patlama) ve kara delikler yoluyla bir sonunun olduğunu gösterdi.

Ancak tüm şöhretine ve teorik fizik üzerindeki etkisine rağmen, Hawking, alanının en ünlü ödülünü hayatı boyunca elinden kaçırdı. Peki neden bilimin en ikonik öncülerinden biri hiçbir zaman Nobel Fizik Ödülü’nü kazanamadı? Aslında cevap oldukça basit. Çünkü bu cevap Nobel ödülünün tanımlanma biçimi ile ilişkili.

Nobel Fizik Ödülü’nü kazanabilmek için, ortaya atılan teorinin gözlemlenebilir deneylerle kanıtlanması gerekiyor. Ve bir kara deliği gözlemlemek biraz zordur. Teorik keşifleri test edecek bilimsel ekipmanı oluşturmak onlarca yıl alır. Bunu bir bağlama oturtmak gerekirse, Einstein’ın ilk kez 1920’lerde öne sürdüğü uzaydaki kütleçekim dalgaları teorisi ancak yakın zamanda 2016’da kanıtlandı.

Hawking Radyasyonu (Işıması) Nedir?

Hawking’in en önemli bulgularından biri, kara deliklerin tamamen kara olmadığını, sonuçta onların yok olmasına neden olan radyasyonlar yaydığını öne süren teori olan “Hawkings Radyasyonu” idi. Sorun şu ki, bu radyasyonu gözlemlemek için gereken teknoloji, Hawking’in teorisinin doğrulanması için yıllar alacak ve milyonlara mal olacak.

Stephen Hawking Neden Bir Nobel Ödülü Kazanamadı?
Görselde mavi ile gösterilen kısım kara deliğin olay ufkudur. Mor ve kırmızı ile gösterilenler ise parçacık/anti-parçacık çiftleridir. Bu çifti oluşturan parçacıklardan biri kara deliğin içine düştüğünde diğer parçacık Hawking radyasyonu olarak dışarı salınır. Bu olay kara deliğin buharlaşarak yok olmasına sebep olacaktır.

1974 yılında Hawking’in makalesi fizikte bir dönüm noktası olmuştu. Bu makalesinde Hawking, Einstein’ın genel göreliliği ile kuantum fiziğini bir araya getirmişti. Bu dahice kombinasyonu sayesinde Hawking, kara deliklerin olay ufkunda hipotetik parçacıklar oluşacağını öngörmüştü. ( Hipotetik varsayımsal anlamına gelir)

Hiçlik Nedir?” yazımızda da bahsettiğimiz gibi kuantum alan teorisinde boş vakum diye bir şey yoktur. Onun yerine, yeterli enerjiyle dolu olduğunda rastgele sanal parçacıklar ve düşük enerjili fotonlar üreten küçük titreşimlerle dolu bir şey vardır. Stephen Hawking işte tam da bu yüzden olay ufkunda hipotetik parçacıklar oluşacağını düşünüyordu.

Özetle Hawking radyasyonu, bir kara deliğin olay ufku ve civarında oluşan hipotetik parçacıklar yoluyla gerçekleşen kara cisim ışımasını ifade eder. Bu teoriye göre kara deliklerin kütlesi ile sıcaklığı ters orantılıdır. Yani bir kara delik ne kadar küçükse o kadar fazla ışıma yapıp bir o kadar da hızlı buharlaşacaktır.

Stephen Hawking Bir Nobel Kazanamasa da Halkın Sevgisini Kazandı

Hawking, hayatının sonuna kadar kuantum-yerçekimi problemi ve kozmolojinin ilgili meseleleri üzerine araştırmalarına devam etti. Ancak eşzamanlı olarak, bilimin ve özellikle de kendi fikirlerinin popülerleştirilmesiyle giderek daha fazla ilgilenmeye başladı. 

Stephen Hawking Neden Bir Nobel Ödülü Kazanamadı?
Hawking ünlü Bekenstein-Hawking entropi formülü olarak da bilinen karadelik termodinamik teorisini formüle etmişti. Hawking, 60. doğum günü konuşmasında, “Bu basit formülün mezar taşımda olmasını istiyorum” diyecekti. Onun bu dileği günümüzde gerçek oldu. Sol üst köşede gördüğünüz bu denklemde,  “k” harfi Boltzmann sabitini, “c” ışık hızını, üstü çizikli “h” harfi Planck sabitini ve “G” ise evrensel kütle çekim sabitini ifade ediyorlar. 

Bu, 40 kadar dile çevrilen ve dünya çapında 25 milyondan fazla satan, şaşırtıcı derecede başarılı Zamanın Kısa Tarihi (1988) kitabının yazılmasıyla başladı. Sonrasında da diğer kitapları geldi. Stephen Hawking hiçbir zaman Nobel kazanmadı, ancak bir bilim elçisi olarak etkisi derindi. Hepimizin kalbinde bir yer edindi ve adını ölümsüz fizikçiler arasına yazdırdı.


Kaynaklar ve ileri okumalar


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu