Mühendislik ve Teknoloji

Makine Öğrenimi İle 54 Roma İmparatoru Hayata Döndürüldü

Kanadalı tasarımcı, Makine Öğrenimi ile Roma İmparatorlarının Gerçeğe Benzeyen Görüntülerini Oluşturuyor.

Normal hayatta her gün bir Roma imparatoruyla karşılaşmıyor olabilirsiniz. Ancak tasarımcı Daniel Voshart sayesinde bu da artık mümkün. Daniel Voshart, makine öğrenimi araçları ve sanatsal yetenekleri sayesinde 54 Roma imparatorunun gerçekçi görüntülerini oluşturdu. Voshart oluşturduğu yüzleri geleneksel taş büst görüntülerine dayanarak ortaya çıkarttı.


Herhalde karantina sürecini geçirmenin en ilginç yolu bu olmalı ki zaten Voshart bunu yapmasının nedeninin karantina olduğunu da bloğunda açıkladı. İşte 54 Roma imparatoru. Merak ederseniz: Yapay Zeka Gündelik Hayatımızda Nerelerde Karşımıza Çıkıyor?

Sanatı Gerçek Hayata Geçirmek

Görüntü yönetmeni ve sanal gerçeklik tasarımcısı Voshart, bu inanılmaz gerçekçi görüntüleri oluşturmak için makine öğrenimi, Photoshop, yapay sinir ağı, sanatsal yeteneği ve araştırmalarından yararlandı. Voshart, gerçekçi yüz şekilleri, özellikleri, saç ve cilt oluşturmak için yaklaşık 800 büstü analiz etti.

Ardından renk ekleyen Artbreeder adlı yapay sinir ağını kullandı. Voshart imparatorları gerçek hallerine benzetmek için imparatorlar ile ilgili açıklamaları, çizimleri, paralardaki resimleri ve günümüze ulaşmış büstlerini inceledi. Daha sonra Artbreeder ile yaptığı resimlere araştırmalarını uyguladı.

“İlk önce Photoshop da çalışmama başlar sonra yaptığımı Artbreeder’e ekleyip üzerinde değişiklikler yaptıktan sonra geri Photoshop’a dönüp toparlamasını yapıyorum. Bu işlem sonuç olarak çok gerçekçi bir görünüm ortaya çıkarıyor.”

Nero, MS 54’te üvey babası İmparator Claudius’un ölümünden sonra 17 yaşında imparator oldu. 

Voshart’ın resimlerinde farklı imparatorların farklı ten tonları var. Voshart bunun nedeninin ten renginin “Doğum yerlerinden ve U.V. güneş ışınlarına maruz kalma oranlarından” dolayı olduğunu söyledi. Voshart açıklamasında tüm sanat eserlerini ve metinleri toparlamasının yaklaşık iki ay sürdüğünü söyledi. Sonrasında her bir portrenin oluşturulması da yaklaşık 15 ila 16 saat kadar zamanını almıştı.

Görüntüler, bir insan zihninin ve yapay zekanın birlikte yaratabileceklerinin inanılmaz bir temsilidir. Voshart’ın daha fazla rekonstrüksiyonunu kendi web sitesinde inceleyebilirsiniz.


Kaynak: Fabienne Lang; Designer Creates Lifelike Images of Roman Emperors with Machine Learning; Yayınlanma Yeri: İnterestingengineering; Yayınlanma tarihi: 3 Ekim 2020; Bağlantı: https://interestingengineering.com/

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu