Günlük Hayatımızda Matematik

Beynimizdeki Nöronların Dağılımının Matematiksel Arka Planı: Lognormal Dağılım Nedir?

Forschungszentrum Jülich ve Köln Üniversitesi’nden Human Brain Project (HBP) araştırmacıları, beynimizdeki nöronların dağılımının matematiksel arka planını keşfetti. Beynimizin kortikal (kabuk) bölgelerindeki nöronlar, lognormal dağılım gösteriyor.

Nöronların sayısı ve konumu, beynin yapısını ve işlevlerini şekillendirmede çok önemlidir. Bununla birlikte mevcut sitomimari (hücre yapısı) verilerin zenginliğine rağmen nöronların yoğunluklarının istatistiksel dağılımı büyük ölçüde tanımlanmamıştı. Ancak bu yeni çalışma, memeli beyinlerinin organizasyonunu anlamada bize yol gösteriyor.

Araştırmacılar yedi farklı türün beyninin kortikal alanlarını analiz etti. Analiz ettikleri yedi tür fare, marmoset, makak, galago, baykuş maymunu, babun ve insandı. Her bir türün kortikal alanlarını inceledikten sonra nöron yoğunluklarının tutarlı bir model izlediğini gördüler. Bu tutarlı matematiksel model lognormal dağılımdı.

Lognormal Dağılım Nedir?

İstatistikte ve olasılık teorisinde sıkça karşımıza çıkan lognormal dağılım, Galton dağılımı olarak da bilinir. Söz konusu dağılım, ismini Viktorya Dönemi’ndeki ünlü istatistikçi Francis Galton‘dan alır.

Sir Francis Galton (1822 – 1911), İngiliz Viktorya Dönemi’nde yaşamış polimattır. Coğrafi keşiflerden meteorolojiye, psikolojiden istatistiğe kadar birçok alanla ilgilenmiştir.

Lognormal dağılım; logaritması normal olarak dağılan bir rastgele değişkenin ayrık ve devam eden dağılımıdır. Bir başka deyişle bu dağılımda orijinal veriler normal olarak dağılmak yerine, hesaplanan bu orijinal verilerin logaritmaları normal olarak dağılır. Bu dağılım tanımı gereği sadece pozitif değerlerden oluşur. Çünkü değişkenleri ln(x1), ln(x2), ln(x3) gibi değişkenlerdir.

Kırmızı çizgi normal dağılımı, mavi çizgi lognormal dağılımı göstermektedir. Lognormal dağılım matematiksel yollarla normal dağılıma dönüştürülebilir. Bunun tam tersi de geçerlidir. Normal ve lognormal dağılım arasındaki farklardan biri, normal dağılımın simetrik; lognormalin ise asimetrik olmasıdır. Bir diğer fark ise lognormal dağılım her zaman pozitifken, normal dağılım negatif değer içerebilir.

Galton dağılımının bazı yaygın kullanım alanlarına bakım veri analizlerini veya borsa veri analizlerini örnek verebiliriz. Örneğin borsada lognormal dağılım, hisse senedinin gelecekteki getirilerini tahmin etmek amacıyla kullanılmaktadır. Aynı zamanda tıp ve mühendislik gibi alanlarda da faydalı olabileceği düşünülmektedir.

Lognormal Dağılım Görülen Birkaç İlginç Alan

  • İnternetteki tartışma forumlarında yayınlanan yorumların uzunluğu
  • İnternet kullanıcılarının çevrimiçi makalelerde (haberler, gönderiler vs.) kalma süresi
  • Satranç oyunlarının süresi
  • Hastalıkların kuluçka dönemi
  • Erkek ve dişi olarak alt popülasyonlara ayrıldıktan sonra yetişkinlerin kan basıncı gibi bazı fizyolojik ölçümleri
  • Ameliyathane yönetiminde ameliyat sürelerinin dağılımı

Peki Beyindeki Nöronların Lognormal Dağılım Göstermesi Ne Anlama Geliyor?

Korteks çapındaki bu örgütsel yapılanma hiçbir amaca hizmet etmiyor olabilir. Yani nöronların lognormal dağılımı evrimin bir yan ürünü olabilir. Fakat aynı örgütsel yapının birçok türde ve çoğu kortikal alanda gözlemlenmesi bu dağılımın bir amaca hizmet ettiğini düşündürtmektedir.

Nöral ağlar

Araştırmacılar, nöronlarının bu dağılış biçimlerinin beyin fonksiyonlarını nasıl etkilediğini henüz bilmediklerini söylüyorlar. Yine de hesaplama açısından faydalı olan yüksek ağ heterojenliğiyle ilişkili olabileceğini tahmin ediyorlar. Beyin bağlantısındaki heterojenlikler verimli bilgi iletimini teşvik eden bir unsurdur. Buna ek olarak heterojen ağlar, kalıcı öğrenmeyi destekler ve nöral devrelerin hafıza kapasitesini arttırır.


Kaynaklar ve İleri Okumalar


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Melike Üzücek

Ankara Fen Lisesi'nden mezun oldum. Erdemli insanların yetişmesinde en önemli unsurun eğitim olduğunu düşündüğüm için lisans eğitimime matematik eğitimi üzerinden devam ediyorum. Kitap okumayı yazarların zihinlerine, düşünce dünyalarına girmek olarak gördüğümden kitap okumak benim için boş zaman aktivitesinden çok daha farklı bir konumdadır. Araştırma yapmayı ve sorgulamayı seven biriyim. Matematik ve biyoloji başta olmak üzere felsefe, astronomi, modern fizik ile ilgileniyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu