Graz Teknoloji Üniversitesi’ndeki (TU Graz) araştırmacılar, vanilini farklı bir amaç ile kullanmayı denediler.
Vanilin deyince aklıma ilk olarak binbir çeşit kek ve pasta geliyorken, bilim insanlarının onunla yapmaya çalıştıklarını öğrenince utanmadım değil.. 🙂
Gelin bu şaşırtıcı çalışmayı inceleyelim çok kısaca..
Graz Teknoloji Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının şurada tamamına erişeceğiniz araştırmalarına göre, vanilinin sıvı pillerde kullanılmasıyla sert kimyasallara karşı çevre dostu bir alternatif yaratılması mümkün olabilir..
VANİLİN İLE PİL KULLANIMI İLİŞKİSİ
Ağustos ayında Angewandte Chemie’de yayınlanan çalışma, vanilini sıvı piller için de kullanılabilir bir kaynak olarak sunmak istiyor.
Bu arada vanilin dediğimiz orkide meyvelerinden elde edilen vanilyadan değil, bildiğimiz kağıt üretiminin yan ürünü olan bir polimer türü ligninden elde edilen kimyasal bir üründür.
Vanilin elbette bu çerçeveden bakınca farklı kullanımlara sunulabilir gibi gözüküyor. TU Graz’daki Biyo-bazlı Ürünler ve Kağıt Teknolojisi Enstitüsü’nden Stefan Spirk’e göre bu araştırma, sürdürülebilir enerji depolama teknolojileri alanında çığır açan bir başarı.
Spirk ve ekibi, elektrik enerjisini depolayan şarj edilebilir bir pil türü olan redoks akış pillerinin ana unsurunu, yani sıvı elektrolitlerini, çevre dostu vanilinle değiştirmeyi başardı.
Sıvı elektrolitler çoğunlukla tehlikeli ağır metallerden oluştuğu için bir süpermarketten satın alınabilecek veya ligninden elde edilebilecek olan vanilinin kullanılması, çok daha yeşil bir versiyona vesile olabiliyor.
Enerji dünyasında büyük bir keşif olabilecek çalışma, tipik lityum iyon pillere göre daha az yanıcı ve daha kolay geri dönüştürülür olan redoks akışlı pillerin temel bileşeni için güvenli bir alternatif bulmanın yanında maliyetlerin de ciddi oranda düşmesini sağlayabilir.
Çünkü küresel inovatif piller, bataryalar ve akülerin üretimleri kapsamında kullanılan metallerin fiyatlarının piyaasada hakimiyetin birincil belirleyicilerinden..
Maliyetlerin düşmesi de endüstriler için daha fazla rekabet edilebilirliğe sebep olur mu?
Hem de zorunlu bir yeşil rekabete..Zaman ve çalışmaya yapılan/yapılacak yatırımlar gösterecek..
Kaynak:
Researchers Develop Eco-Friendly Liquid Battery Running on Vanillin;https://interestingengineering.com/researchers-develop-eco-friendly-liquid-battery-running-on-vanillin
Matematiksel