Ünlü Matematikçiler
-
Şair, Filozof Ve Matematikçi: Ömer Hayyam
Bertrand Russell, History of Western Philosophy kitabında Ömer Hayyam’ı “hem şair hem de matematikçi olan tanıdığım tek adam” olarak tanımlar.…
-
Battani: Modern Trigonometriyi Geliştiren Astronom ve Matematikçi
Latince adı Albategnius olarak bilinen veya bazen Albatenius veya Albategni olarak anılan Al-Battani, MS 858’de Urfa’nın Harran bölgesinde doğmuş bir…
-
Paul Erdös: Kahveyi Teoreme Dönüştüren Büyük Yaşlı Adam
Tatilde yeni tanıştığınız birinin okuldaki en iyi arkadaşlarından birinin komşusu olduğunu fark ettiğinizde ne sıklıkla “dünya ne kadar küçük” dersiniz?…
-
Florence Nightingale: Tutkulu Bir Matematikçi
Hemşirelik deyince akla ilk gelen isimlerden birisi, modern hemşireliğin kurucusu olarak tarihe geçen, Florence Nightingale olur. Ancak kendisinin pek de…
-
Andrew Wiles ve Fermat’ın Son Teoreminin İspatlanmasının Hikayesi
Bu yazı, dünyanın en büyük matematik problemini kendine takıntı haline getirmiş bir adamın hikâyesidir. Bahsettiğimiz kişi Profesör Andrew Wiles, uğraştığı…
-
Yutaka Taniyama Neden İntihar Etti?
Yutaka Taniyama’nın adı, matematikteki en ünlü problemlerden biriyle ilişkilidir: Fermat’ın son teoremi. Ancak ne yazık ki onun hayatı, bu teorem ile…
-
John Dee: Ortaçağın Gizemli Matematikçisi İle İlk Müze Arasındaki İlişki Nedir?
Müze sözcüğü Yunanca ”mouseion” kelimesinden türemiştir. Bu, ”ilham perilerinin yaşadığı yer” veya ”bilimler tapınağı” anlamına gelir. İlk müzenin M.Ö. 300’lü yıllarda, İskenderiye’de I. Ptolemaios…
-
Filozof, Astronom ve Matematikçi: Batı Felsefesinin Babası Miletli Thales Kimdir?
Miletli Thales, antik çağın yedi bilgesinden biriydi. Aristoteles onu ilk filozof ve felsefi selefi olarak görüyordu. Her şeyin sudan yapıldığı fikri…
-
İlk Filozof Milet’li Thales, MÖ 585’te Bir Savaşı Nasıl Durdurdu?
Günümüzde geometrinin çıkış noktasının Mısır olduğunu biliyoruz. Antik Yunan tarihçisi Herodot bize Nil nehrinin neden olduğu sel baskınlarının sınırları ve…
-
Sokrates Gibi Suçlanarak İdam Edilen Molla Lütfi’nin Asıl Suçu Neydi?
Osmanlı düşünce tarihinin en canlı dönemlerinden biri, 15. yüzyıldır. Bu yüzyılda gerek siyasî gerekse bilim açıdan büyük bir yoğunluk yaşanmıştır. Bu dönemde,…