Günlük Hayatımızda Matematik

Trafik Levhalarındaki Geometrik Şekiller Ne Anlama Gelir?

Dur işaretlerinin sekizgen biçiminde olduğunu fark etmişsinizdir. Aslında dikkat ederseniz, trafik levhalarının birbirinden farklı geometrik şekillere sahip olduğunu da fark edeceksiniz. Bu levhaların kimi daire, kimi üçgen kimi de kare biçimindedir. Trafik işaretlerinin bu biçimde üretilmesinin nedenini merak ediyorsanız okumaya devam edin.

Öncelikle dur işareti ile başlayalım. Bildiğiniz gibi trafikte bir tali yoldan anayola çıkmak durumuna kaldığınız zamanlarda dur levhası ile karşılaşırsınız. Trafik planlamacılarının bu işareti sekiz kenarlı bir şekil seçmesinin iki nedeni vardır.

Trafik işaretleri, sadece sürücüye değil, tüm yol kullanıcıları için iletmeleri gereken mesajın önemine bağlı olarak farklı şekillere sahiptir. Dur işareti ilk olarak 1915 yılında ABD’de Michigan Detroit’te resmi olarak kullanılmıştı. Ancak bu işaret kare biçimindeydi. Beyaz bir arka planın üzerine yazılı siyah bir metin vardı. Bu ilk bakışta yeterince basit ve anlaşılır gibi gözükecektir. Ancak ne yazık ki zaman içinde, bir sürücünün dikkatini çekmek için, gerekli aciliyet mesajını taşımadığı fark edilecekti.

Trafik Levhalarının Geometrisi Taşıdıkları Mesaj İle İlişkilidir

Trafik levhalarının geometrisi ö

Sekiz yıl sonra yani 1923’te, Mississippi eyaletindeki otoyol departmanı yetkilileri, işaretlerin düzenlenmesini önerecekti. Bu düzenlemeye göre trafik işaretlerinin geometrisi, önümüzdeki yolun tehlike seviyesini iletecekti. Yapılan çalışmalar daha karmaşık formların daha dikkat çekici olduğunu ortaya koymuştu.

Bu tarihten sonra da artan kenar sayısı ile artan tehlike gösterilmeye başlandı. Uzmanlara göre, levhanın ne kadar çok kenarı olursa sürücüler için o kadar uyarıcı oluyordu. Sonrasında getirilen bir standartla da trafik işaretleri bugünkü halini aldı.

Günümüzde üçgen biçimindeki levhalar, sürücüye trafik kuralları ve yollar hakkında bilgi verir. (Sola tehlikeli viraj, yol çalışması gibi…). Kare ve dikdörtgen gibi dört kenarlı şekiller stabil durumları belirtmek için bilgi vermek amacını taşır. Kaygan yol vb gibi uyarılar için de eşkenar dörtgen tercih edilir. Daireyi ise sınırsız kenarlı bir çokgen gibi de düşünebilirsiniz. Bu yüzden sürücülerin demiryolu geçişleri gibi maksimum dikkat etmesi gereken noktalarda uyarılması için kullanılmaktadır.

Başta da dediğimiz gibi sekizgen ise sadece dur işaretinde karşımıza çıkar. Bunun nedeni hem köşe sayısının daha fazla olması nedeniyle daha çok dikkat çekmesini, hem de birden çok yönden hatta arkadan baktığınız zaman bile kolaylıkla anlaşılmasını sağlamaktır.

Trafik Levhalarının Renkleri de Yıllar İçinde Değişmiştir

Trafik işaret levhalarında, levhanın kullanım amacına göre, kırmızı, mavi, sarı, yeşil, kahverengi renkler kullanılır. Kırmızı renk tehlike uyarı işaretlerinde, mavi renk standart bilgi işaretlerinde, sarı renk yapım, bakım ve onarım işaretlerinde, yeşil renk otoyollarda, kahverengi renk ise turistik yollarda kullanılmaktadır.

trafik levhaları

Trafikte kırmızı renk durmanız gerektiği anlamına gelmektedir. Ancak aslına bakarsanız 1954 yılına kadar dur işareti, bugün bildiğimiz kırmızı renge dönüşmedi. Sekizgen şekil resmi olarak uygulanmaya başlansa da uzun bir süre sarı bir zemine sahip oldu.

Aslında bu renk biraz da zorunluluktandı. 1912’de icat edilen elektrikli trafik ışıklarında kırmızı zaten “dur” anlamına geldiğinden, bu işaretin de kırmızı olması gerektiği düşünülmüştü. Bununla ilgili sorun ise şuydu. O dönemlerde zamanla solmayacak kırmızı boya yoktu. Ancak 1954’te tabelacılar solmaya karşı dirençli bir porselen emaye kullanmaya başladılar. O zamandan sonra da bu standart olarak kullanılacaktı.



Kaynaklar ve ileri okumalar


Dip Not:

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu