Matematik Öğrenelim
-
Matematikte Optimizasyon Nedir? Neden Önemlidir?
Hepimiz dönem dönem bir şeylerin en iyisini yapmak isteriz ancak çoğu zaman bunu nasıl yapacağımızı bilemeyiz. Bu gibi durumlarda bize gereken optimizasyon adı verilen bir matematik alanıdır. Bu alan genellikle bir şeyi maksimuma çıkarmayı (mesela bir tarladan yetiştirebileceğimiz mahsul miktarını) veya…
-
Korelasyon ve Nedensellik Nedir? Korelasyon Neden Nedensellik Anlamına Gelmez?
Sık duyduğumuz bir söz vardır. Korelasyon, nedensellik anlamına gelmez. Yani iki değişken arasında bir örüntü oluşması birinin sebep diğerinin sonuç olduğu ve birinin diğerine neden olduğu anlamına gelmez. Peki ama bu söz tam olarak bize ne anlatmak istiyor. Korelasyon, değişkenler…
-
Matematiğin Temelinde Peano Aksiyomları Bulunur
1,2,3’ten başlayarak sıralı giden sayıları içgüdüsel olarak kolayca anlarız. Ama gerçekten düşünürseniz, bu rakamlar aslında nelerdir? Mesela kayı içgüdüsü olmayan bir uzaylıya onları nasıl anlatırsınız? İşte bu sorunun cevabını İtalyan matematikçi Giuseppe Peano vermiştir. Matematik bir yasalar ve kabuller bütünü. Bunun temelinde de Peano…
-
Fermat’ın Küçük Teoremi ve Carmichael Sayıları Hakkında Bir Lise Öğrencisi Bize Ne Öğretti?
Pierre de Fermat profesyonel bir matematikçi değildi. Günlük işi hukuk danışmanlığıydı. Ama tutkusu matematik özellikle de günümüzde sayılar kuramı adını verdiğimiz tamsayıların özellikleri ile uğraşmaktı. İşte bu nedenle kendisi günümüzde “Amatörler Matematikçilerin Prensi” olarak tanınır. Ancak çok büyük bir ihtimal…
-
Sıfır Faktöriyel Neden Bire Eşittir?
Matematikte bazı kavramları ezberler ve öylesine uygularız. Bunlardan bir tanesi de karşımıza faktöriyel tanımında çıkar. Konu ile ilk tanıştığımız zamanlarda sıfır faktöriyelin bire eşit olması gerektiği söylenir ve devamında da örnekler ile konuya devam edilir. Peki ama neden sorusu da…
-
Çarpım Tablosu İçinde Saklanan Simetrileri Keşfedin
Okullarda çarpım tablosu ilk öğretimin ilk yıllarında öğretilir. Devamında da öğrencilerin uzun süre devam eden bu tabloyu ezberleme çabaları gelir. Doğal olarak akıllara çarpım tablosunun sıkıcı ve hatta gereksiz ( sonuçta hesap makinesi de çarpabiliyor!) olduğu fikri yerleşir. Oysa ki…
-
Henüz Kimsenin Çözemediği 11 Matematik Problemi
Matematikte çözülememiş birçok problem vardır. Özellikle sayılar teorisinin neresinden bakarsanız bakın, derinlerine indikçe çözülemeyen problemlere denk gelirsiniz. Çözümü oracıkta gibi gözükür ancak ne yaparsanız yapın cevaba bir türlü ulaşamazsınız. Bazı örnekler sunalım… 1- Goldbach Hipotezi Goldbach hipotezi, Alman Matematikçi Christian…
-
Bailey Borwein Plouffe Formülü İle Pi Sayısının İstediğimiz Basamağını Bulmak Mümkün
Matematikçiler fazla büyük konuşmayı sevmezler. Çünkü söyledikleri sözlerin bir zaman sonra çürütülebileceğini bilirler. Örneğin yakın zamana kadar, π sayısının herhangi bir basamağını örneğin kentilyonuncu ondalık basamağının değerini bilmemiz imkansız görünüyordu. Bunu yapmak için tek yönteminin önceki basamakları birer birer hesaplamak…
-
Matematiksel Mantık Nedir ve Neden Öğrenilmelidir?
Matematik, bilgisayar bilimi, felsefe ve dil bilimini birleştirdiğinizde ne elde edersiniz? Cevap matematiksel mantık olacaktır. Peki ama matematiksel mantık nedir ve daha da önemlisi neden okullarda hala öğretilmektedir? Matematiksel mantığın amacı insanın konuşma dilini ve düşünme sürecini matematikle ilişkilendirmektir. Günümüzde…
-
7, 13 ve 17 Sayıları İçin Bölünebilme Kuralları Aslında Son Derece Kolaydır
Matematikte bölünebilme kuralları genellikle ilköğretimin ilk yıllarından itibaren öğretilir ve aslında üzerine fazla bir ekleme yapılmadan yıllar içinde aynı biçimde devam eder. Ancak okullarda öğretilen kurallar genellikle 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11 ve bu sayıların birleşimi…