Matematik Öğrenelim
-
Fibonacci Dizisi İle İlgili Duyduğunuz Her Şeye İnanmayın
Matematik, bir yerde kalıpların incelenmesi ile ilgilidir. Bu kalıplar bazen hiç beklemediğimiz yerlerde karşımıza çıkar. Bu yüzden de her daim ilgimizi çeker. Şimdi size bir sayı dizisi verelim. 13-3-2-21-1-1-8-5. Tanıdık geldi mi? Aslında bu sayıları Da Vinci Şifresi isimli filmi…
-
Kolakoski Dizisi: En İlginç Sayı Dizilerden Birisi İle Tanışın
Matematikte birbirinden ilginç sayı dizileri bazen tesadüfen bazen de akıllıca planlanmış bir biçimde karşımıza çıkar. Şimdi size bir sayı dizisi vereceğiz. Bu diziyi gerçekten ilginç bulacaksınız. Dizimiz sadece 1 ve 2 sayılarından oluşacak. ( 1, 2, 2, 1, 1, 2,…
-
Kurt Gödel ve Eksiklik Teoremi: Cevabı Olmayan Sorular Her Zaman Vardır
Yaşadığımız dünya giderek daha zorlaşıyor ve her geçen gün daha da karmaşıklaşıyor. Yalanlar, gerçekler, tartışmalar ve belirsizlikler denizinde sanki bir kıyıdan diğer kıyıya sürüklenip duruyoruz. Neyse ki en azından matematik var. Sonuçta matematik mutlak bir kesinlik anlamına gelir. Sorduğumuz her…
-
Bilinen En Büyük Asal Sayı ve Mersenne Asalları
Asal sayılar yani yalnızca kendilerine veya 1’e bölünebilen sayılar, tüm pozitif tamsayıların yapı taşları olarak kabul edildikleri için ilk kez Antik Yunan’da Pisagor okulunda incelendikleri günden beri matematikçileri büyülemişti. 1536 yılına kadar matematikçiler, 2n – 1 denkleminin başka bir asal…
-
2000 Yıllık Çözümsüz Bir Soru: Tek Mükemmel Sayı Var mıdır?
Mükemmel sayılar hem matematikçileri hem de matematikçi olmayanları tarih boyunca büyülemiştir. Bunun en temel nedeni tanımlanmalarının kolay olmasından gelir. Ancak matematikteki en eski problemlerden birisi de mükemmel sayılar ile ilgilidir. Bu problem tek mükemmel sayının olup olmadığını araştırır. Bir sayının…
-
Fibonacci Sayılarının Kardeşi Lucas Sayıları İle Tanışalım
Günümüzde bir biçimde Fibonacci sayılarını ve elbette bu sayıların meşhur altın oranla olan bağlantısını duymuş olmalısınız. Aslında Leonardo Fibonacci bu sayılar için ‘Fibonacci serisi’ veya ‘Fibonacci sayıları’ terimini kullanmamıştı. Zaten kendisinin asıl adı da Leonardo Bigollo Pisano idi. ‘Bonaccio’nun oğlu’ anlamına gelen…
-
Dünyanın En Sıkıcı Sayısı Sizce Nedir?
En sevdiğiniz sayı hangisidir? Birçoğunuzun vereceği cevap, pi sayısı (π), Euler sayısı ( e ) veya 2’nin karekökü gibi irrasyonel bir sayı olacaktır. Ancak kiminizin en sevdiği sayı belki de şanslı olduğunu düşündüğünüz bir sayıdır. Yada pek çok yerde karşımıza çıktığı için yedi…
-
Sayıları Göstermenin Bir Başka Yolu: Matrisler
Bir çok kişinin aklına matris (ing: matrix) dendiği anda ilk olarak baş rolünü Keanu Reeves’in oynadığı bilimkurgu filmi gelecektir. Aslında matematik ve bilgisayar bilimlerinde kullanılan matrisler ile bu filmin ilgisi var. Sonuçta, matrisler bilgisayar grafiklerinin olmazsa olmazı. Bu yazımızda gelin…
-
Sihirli Kareler Basit Bir Kareden Çok Daha Fazlasıdır!
Sayıları kullanmaya başladığı ilk günden itibaren insan sayıların içinde saklı sırlar arar durur. Bulduğu sırları da tanrıların kendisine yaptığı oyunlar olarak değerlendirir. İşte binlerce yıl insanları meşgul eden “sihirli kareler” de bu sırlardan biri ile ilgilidir. Sihirli kareler karşımıza ilk…
-
Bugüne Kadar Çözülmüş En Zor 9 Matematik Problemi
Morley’nin şu sözünü hiç duymuş muydunuz? “Bir matematik problemine dalıp gitmekten daha büyük bir mutluluk yoktur.” Belki Morley’nin abartıyor olduğunu düşünebilirsiniz ancak gerçek bir matematikçinin en büyük zevki genelde matematiğin derya deniz sularında kaybolmaktır. Matematik öylesine ilginç bir bilimdir ki…