Mühendislik ve Teknoloji

LK-99 Bir Süper İletken Değil Ancak Süper İletkenler Konusunda Umutlar Hala Canlı

Süperiletkenler sıradan maddeler gibi görünüyor ama sıcaklık düştüğü zaman süper güçleri ortaya çıkıyor.

Geçtiğimiz günlerde 21. yüzyılın en büyük keşfinin yapıldığı haberi basında geniş biçimde yer aldı. Bu heyecanın nedeni Güney Koreli araştırmacıların 22 Temmuz’da oda sıcaklığında süper iletkenliğe ulaşmayı başaran LK-99 isimli bir malzemeyi geliştirmeyi başarmasıydı. Ancak dünyanın dört bir yanındaki bilim insanlarının takip deneylerinden sonra, LK-99’un o kadar da özel olmadığı görülüyor.

LK-99 Bir Süper İletken Değil Ancak Süper İletkenler Konusunda Umutlar Hala Canlı
Almanya’nın Stuttgart kentindeki Max Planck Katı Hal Araştırma Enstitüsü’ndeki bir ekip tarafından sentezlenen saf LK-99 kristalleri

Elde edilen son bulgular bir çok kişinin hevesini kursağında bıraksa da, oda sıcaklığında bir süper iletken hayali hala çok canlı.

Süper iletken nedir ve neden yararlıdır?

Maddeleri özelliklerine göre sınıflandırdığımız gruplardan bir tanesi elektriksel iletkenliktir. Bakır gibi elektriksel iletkenliği olan metallerde akım malzemenin içinden oldukça kolayca geçer. Elektriksel iletkenlik “yük taşıyan elemanlar” yani elektronlar aracılığıyla gerçekleştirilir.

Elektriği ileten şey, gevşek biçimde dizili elektronlardır. Onları harekete geçirerek elektrik akımı elde edebilirsiniz. Her gün kullandığımız bilgisayar veya cep telefonu gibi cihazlarımızın perde arkasında bu iletim mekanizması vardır.

Süperiletkenler Nedir?

Fakat iletim sırasında oluşan direnç nedeniyle bir miktar enerji, ısı olarak kaybolur. Bu durum kullandığımız ekipmanların verimliliğinin düşmesine de neden olur. İletim ne kadar dirençsiz sağlanırsa enerjiden o kadar kazanırız.

Bir süper iletkende sıfır direnç vardır ve elektrik akımı, herhangi bir enerji kaybetmeden mükemmel bir şekilde sorunsuz bir şekilde akar. Birçok metal çok düşük sıcaklıklarda süper iletken hale gelir. Bir metal kritik bir sıcaklığın altına düştüğünde, metaldeki elektronlar Cooper çiftleri adı verilen bağlar oluşturur.  Bu şekilde kilitlenen elektronlar herhangi bir elektriksel direnç sağlayamaz. Sonucunda elektrik, metalin içinden mükemmel bir şekilde akar.

Süper iletkenler nasıl Keşfedildi?

Hollandalı fizikçi Heike Kamerlingh Onne
Hollandalı fizikçi Heike Kamerlingh Onne

Hollandalı fizikçi Heike Kamerlingh Onnes’e 1911’de laboratuvarında cıvanın elektriksel özelliklerini incelerken, sıcaklığı 4,2 Kelvin’in altına düşürdüğünde ( mutlak sıfırın biraz üstü) cıvadaki elektrik direncinin tamamen ortadan kalktığını keşfetti.

Bu sonucu doğrulamak için Onnes, aşırı soğutulmuş cıva örneğine elektrik akımı uyguladı. Sonrasında da pilin bağlantısını kesti. Elektrik akımının cıvada azalmadan devam ettiğini buldu. Sonucunda bu da elektrik direncinin olmadığını doğruladı ve gelecekteki süper iletkenlik uygulamalarına kapı açtı. Devamında fizikçiler, süper iletkenlerin doğasını ve buna neyin sebep olduğunu anlamak için onlarca yıl harcadılar. 

1933’te fizikçiler Walther Meissner ve Robert Ochsenfeld, süper iletkenlerin yakındaki herhangi bir manyetik alanı itme özelliği olduğunu da buldular. Bu fenomene Meissner etkisi denir.

Süperiletkenler Nedir?
Süperiletkenlerin ilginç ve potansiyel olarak yararlı bir özelliği, güçlü bir mıknatısın yanına yerleştirildiklerinde ortaya çıkar. Manyetik alan, elektrik akımlarının bir süper iletkenin yüzeyinde kendiliğinden akmasına neden olur. Bu da daha sonra kendi manyetik alanlarının oluşmasını sağlar. Bunun sonucu süperiletkenin, görünmez bir manyetik kuvvet tarafından havada asılı halde, mıknatısın üzerinde dramatik bir şekilde yükselmesidir.

Süper İletkenler Bir Çok Defa Nobel Ödülünün Kapısını Açtı

Süperiletkenlerin özelliklerini tahmin etmede başarılı olmakla birlikte ortaya atılan tüm teoriler “makroskobik” idi. Yani gözlemlerimize dayanıyordu. Ancak mikroskobik düzeyde neler olup bittiğine dair henüz bir fikrimiz yoktu.

 John Bardeen, Leon N. Cooper ve Robert Schrieffer

1957’de fizikçiler John Bardeen, Leon N. Cooper ve Robert Schrieffer süper iletkenliğin mikroskobik mekanizmasını açıklamayı başaracaktı. Bunu yüzyılın ilk çeyreğinde geliştirilen kuantum mekaniğini kullanarak yapacaklardı.

Üçlü fizik tarihinde ender gerçekleştirilebilen bir başarıya imza atarak, sistemin kuantum mekaniksel dalga fonksiyonunu yazdılar. Nobel ödülü kazandıran bu çalışmaları günümüzde soyadlarının baş harflerini taşır ve BCS kuramı olarak bilinir. ( Süperiletkenlik konusu ile ilgili çalışmalar şu ana kadar yedi kez Nobel ödülü almaya layık görülmüştür.)

BCS kuramının temel fikirlerinden ilki, akım taşıyıcısı elektronların bağımsız değil çiftler halinde hareket etmesidir. Bunun sonucunda da yukarıda da bahsettiğimiz Cooper çiftleri ortaya çıkar. Ancak, bu yalnızca düşük sıcaklıklarda çalışır. Metal çok ısındığında, elektronlar Cooper çiftlerinin bağlarını kırmak ve direnç göstermeye geri dönmek için yeterli enerjiye sahip olur. 

Süper iletkenler ne işe yarayacak?

Süper iletkenler Nedir?
Şanghay Maglev Treni, Çin’in Şanghay kentinde bulunan bir manyetik raylı tren hattıdır. Hat, dünyanın ticari olarak işletilen ilk yüksek hızlı manyetik raylı tren hattıdır. Bu süper iletkenler sayesinde mümkün olmuştur.

Süper iletkenler çok faydalıdır. MRI tarayıcılarında, parçacık hızlandırıcılarında, füzyon reaktörlerinde ve maglev trenlerinde olduğu gibi son derece güçlü elektromıknatıslar oluşturmak için kullanılabilirler. Esasen, gerçekten güçlü bir manyetik alana veya elektrik akımına ihtiyacınız olduğunda ve ekipmanınızın açtığınız anda erimesini istemiyorsanız, bir süper iletkene ihtiyacınız vardır.

Mevcut süper iletkenler yalnızca ultra soğuk sıcaklıklarda çalışır, bu nedenle pahalı soğutma sistemleri gerektirirler. Günlük sıcaklık ve basınçta süper iletken olan bir malzeme çok daha yaygın olarak kullanılacaktır.

LK-99 Bir Süper İletken Değil Ancak Süper İletkenler Konusunda Umutlar Hala Canlı
Süper iletkenler, MRI makinelerinde bulunan güçlü elektromıknatısların makineyi eritmeden çalışmasını sağlar. 

Süper iletkenlik olgusu, tam yüz yıldır bilim ve teknoloji dünyasının göz bebeği olmayı sürdürüyor. Bu haklı yeri, hem temel fizikteki, hem de teknolojik uygulamalardaki geniş kullanım alanlarından kaynaklanıyor. Bununla birlikte, konu ile ilgili bilgimiz gelişmiş olsa da, daha yüksek sıcaklıklarda süper iletkenlik gösterecek yeni malzemeleri henüz kesin olarak tahmin edemiyoruz

Peki ya LK-99?

LK-99 Bir Süper İletken Değil Ancak Süper İletkenler Konusunda Umutlar Hala Canlı
Tipik süperiletkenler yalnızca aşırı düşük sıcaklıklarda çalışır.

LK-99 oksijen, fosfor, kurşun ve bakır içeren bir bileşiktir. Belgeler süper iletkenlik iddiasını ortaya attığı sırada bu materyal hakkında çok az şey biliniyordu. Ancak ortaya atılan iddia neticesinde dünyanın dört bir yanındaki araştırmacılar malzemeyi anlama ve sonuçları yeniden oluşturma çabasına girdi. Sonuçlar LK-99 bileşiğinin bir süper iletken olduğunu doğrulamadı.

Ancak elbette araştırmacıların amaçları kitleleri yanıltmak değildi. Bu malzeme de bulunan bakır sülfür, yaklaşık 127°C sıcaklıkta dirençte ani ve büyük bir değişiklik yaşar. Muhtemelen araştırmacılar dirençteki bu düşüşü görmüşler ve bunun LK-99’un bir süper iletken olmasına bağlamışlardı.

Sonuç olarak LK-99’u incelenecek materyaller listesinden çıkarabiliriz, ancak arama devam ediyor. Elektronları bir araya getirmek, süper iletkenliğin anahtarıdır, ancak doğal olarak birbirlerini ittikleri için bunu yapmak zordur. Sonuç olarak oda sıcaklığında kararlı süper iletken malzemeler üretmekse deneysel fizikçilerin rüyalarını süslemeye devam ediyor. Ayrıca göz atmak isterseniz: En İyi Yarı-İletken İle Tanışın: Kübik Bor Arsenit


Kaynaklar ve ileri okumalar


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Sibel Çağlar

Merhabalar. Matematik öğretmeni olarak başladığım hayatıma 2016 yılında kurduğum matematiksel.org web sitesinde içerikler üreterek devam ediyorum. Matematiğin aydınlık yüzünü paylaşıyorum. Amacım matematiğin hayattan kopuk olmadığını kanıtlamaktı. Devamında ekip arkadaşlarımın da dahil olması ile kocaman bir aile olduk. Amacımıza da kısmen ulaştık. Yolumuz daha uzun ama kesinlikle çok keyifli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu