Toplum ve Yaşam

  • İstem Dışı Körlük Yani Bakıp da Görememe Sorunu Nedir?

    İstem dışı körlük (inattentional blindness), dikkatin başka bir göreve, olaya veya nesneye verilmesi nedeniyle tamamen görünür, ancak beklenmedik bir nesneyi fark edememektir. İstem dışı körlük hakkında bilgilere geçmeden önce, yazıya bir soru ile başlayalım. Aşağıdaki standart bir deste iskambil kağıdı…

  • kumarbaz yanılgısı

    Kumarbaz Yanılgısı Nedir? Bu Bilişsel Hata Nasıl Önlenir?

    Kumarbaz yanılgısı, gelecekte gerçekleşecek bir olayın meydana gelme olasılığının, onunla tamamen alakasız geçmiş olaylara bağlı olduğu varsayma durumunda ortaya çıkar. Adında kumarbaz kelimesi geçse de bu durum sadece şans oyunlar ile ilişkili bir durum değildir. Kumarbazın yanılgısı bilişsel bir önyargıdır. Bunun…

  • İnsanlar Neden Kuşların Gerçek Olmadığına İnanmaya Başladılar?

    Çılgın komplo teorilerini severiz. O zaman en çılgınca olanlardan birisini daha duyun. Kuşlar aslında gerçek değildir. Onları hayvan zannetsek de kendileri hükümet tarafından sizi gözetlemek için gönderilen insansız hava araçlarıdır. Kuşlar hiç var oldu mu? Evet oldular. Ancak ilgili iddianın web sitesine…

  • kandırmanın bilimsel nedenleri

    Doğru İkna Teknikleri İle Hem İkna Edin Hem de İkna Edilmemeyi Öğrenin!

    Ev arkadaşınızın daha fazla ev işi yapmasını ya da meslektaşlarınızın en son fikrinizi desteklemesini sağlamak. Amaç ne olursa olsun, hepimiz dönem dönem başkalarını ikna ve hatta manipüle etmek için önemli miktarda zaman harcıyoruz. Peki bilim, zorbalığa başvurmadan istediğimizi yaptırmak için…

  • Yüzüne Kapıyı Çarpma Tekniği: İkna Etmek İçin İmkansızı İsteyin!

    Muhtemelen öğrencilik yıllarınızda ( belki de halen) anne babanızdan para istemişsinizdir. Onlar bu parayı verdikten sonra da ilk başta istediğiniz miktardan biraz daha fazlasını istemiş de olabilirsiniz. Psikologlar buna “kapıya ayak koyma” tekniği diyorlar. Yani, küçük bir iyilik için bir…

  • Bonhoeffer’ın Aptallık Teorisi: Kötüyü Tespit Etmek Kolaydır; Ancak Aptallık İçin Aynı Şey Geçerli Olmaz

    Çizgi romanlarda ve aksiyon filmlerinde ya da gerçek hayatta kötünün kim olduğuna dair kafamızda bir şemamız vardır. Ancak bu insanlar ne kadar kötü olsalar da, bilindikleri için en büyük tehdit değillerdir. Sonucunda bilinen bir kötülük olduğunda, iyi insanlar ona karşı…

  • Helmholtz İllüzyonu: Dikey Çizgili Kıyafetler Sizi Zayıf Göstermez!

    Moda ile ilgilenelim ya da ilgilenmeyelim bazı söylemler beynimize kazınmıştır. Bunlardan bir tanesi de çizgili kıyafetler hakkındadır. Bize sürekli tekrarlanan olguya göre dikey çizgili kıyafetler sizi daha ince ve daha uzun gösterir. Yatay çizgilerse daha geniş ve şişman. Peki bu…

  • Cömertlik Deneyi: 3 Ayda Harcamak Şartıyla 10000 Dolar Size Verilirse Ne Yaparsanız?

    Size 10.000 dolar verildiğini ve tek şartın bu parayı önümüzdeki üç ay içinde harcamanız gerektiğini hayal edin. Bunu nasıl harcarsınız? Ve eğer başkaları bu hediyeyi alsaydı, bunu nasıl harcayacaklarını düşünüyorsunuz? Bu soru üzerine bir süre düşünün. Sonrasında da sizin gibi düşünen 200…

  • dark academia

    TikTok Ve Instagram Akademisi: Dark Academia Nedir?

    Geçen yılın sonunda, Instagram ilk trend raporunu yayınladı. Raporda çevre bilinci gibi konuların öne çıkması beklenirken ilginç bir sonuç ortaya çıktı. Bu da “Dark Academia” adı verilen yeni bir trend idi. Eğer bu güne kadar “Dark Academia” kelimesini duymadıysanız yalnız…

  • Aristoteles, Platon ve Sokrates Demokrasiden Neden Nefret Etti?

    Günümüzde demokrasi antik dönem Atina’sının bize bıraktığı kalıcı miraslarından biri olarak kabul edilmektedir. Dünyanın hemen her yerinde insanlar demokratik hükümetlere güvenmektedir. Ancak durum bir zamanlar pek de aynı değildi. Aristoteles, Sokrates ve Platon gibi felsefe öğretilerinin kurucu babaları demokrasiden pek…

Başa dön tuşu