
İki genç insanın doğru dürüst yardım almadan ve özel bir teçhizat kullanmadan salt irade gücüyle 1970 ve 80’lerde yaptıkları insanlık tarihindeki en uzun yürüyüş ve tek başına en uzun deniz yolculuğunun hikayesi. Okul eğitimini yarıda bırakmış bu iki kişi ve ulaştıkları zafer asıl okulun hayatın kendisi olduğunun güzel bir örneği…
Tania Aebi

1989 yılında Tania Aebi adında genç bir kız, denizde yelkenlisiyle yalnız başına dünyanın etrafını dolaştıktan iki yıl sonra New York Limanı’na demirledi. Böylece bu göz kamaştırıcı başarıyı tarihte ilk kez gerçekleştiren kadın oldu. Aslında onun denizle ilgili bir geçmişi yoktu, özel bir heves veya doğal yeteneğe de sahip değildi. Yola çıktığında sadece deniz yolculuğuna dair üstün körü bir bilgisi vardı. Girdiği sahil koruma sınavında gök cisimlerinden yararlanarak geminin rotasını bulmayla ilgili soruları da cevaplayamamıştı.
Ama bunların hiçbiri sorun olmadı. Tania, gemide bu konuları kendi kendine öğrendi. Devamında kendi seçtiği yolda ilerleyerek yetişkinliğe, rekor kitaplarına ve tarihte adından söz ettiren biri olmaya doğru yelken açtı. Okul hayatı bu genç kadın için her zaman bir işkence olmuştu. Babası da onun genel davranışlarından bıktığı için ona eğer dünyayı tek başına dolaşacaksa sekiz metre boyunda bir tekne satın alacağını söylemişti. Babasının bu meydan okumasını kabul edişi onu, evden ayrılmaya teşvik etmişti. Kendisi macerasını Maiden Voyage [Tek Başına] adlı kitabında kaleme aldı.
George Meeghan

İngiltere’de fakir bir genç adam, her nasılsa insanlık tarihindeki en uzun yürüyüşü yapma fikrine kapıldı. George Meeghan adındaki bu adamın bir üniversite diploması yoktu. Özel bir eğitim almamıştı, teknolojik bir teçhizatı filan da yoktu. Okul eğitimi sadece üçüncü sınıfa kadardı. Meegan, Güney Amerika’nın ucuna doğru yol alan sıkıcı bir vapurda basit bir güverte tayfasıydı sadece.
Kararı neticesinde, gemiden ayrılarak Tierra del Fuego’nun yolunu tuttu, yüzünü kuzeye döndü ve yürümeye başladı. Tüm eşyası, tekerlekli valiz gibi elle çekilen dayanıksız bir çantanın içindeydi. Şaka gibiydi ama And Dağları’nı aşmak, tehlikeli dağ halklarıyla görüşmek, yolu olmayan Darien Geçidi’ni aşmak ve Amerika Birleşik Devletleri’nin tamamını yürüyerek geçmek, George Meeghan’ın sadece yedi yılını aldı. Kendisi yürüyüşünün bitiminde The Longest Walk’u [En Uzun Yürüyüş] adlı kitabı kaleme aldı.
Yeryüzünde hiçbir okul, onların öğrenmiş olduklarını öğretme yetisine sahip değildir. İlham vermesi ve hayallerinizin peşinden gitmeniz dileğimizle.
Kaynaklar ve ileri okumalar:
- Profile: George Meegan – the man who completed the longest walk in the world; Bağlantı: https://geographical.co.uk/
- Tania Aebi; Bağlantı: https://en.wikipedia.org/wiki/Tania_Aebi
Dip Not
Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konularda ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.