Sanat ve Edebiyat

  • Hans Holbein Elçiler (The Ambassadors) Tablosuna Neden Bir Kafatası Sakladı?

    Hans Holbein tarafından 1533 yılında çizilen, The Ambassadors – Elçiler isimli tablo ilk bakışta sıradan bir tablo gibi görünür. Resimde süslü elbiseleri içinde ayakta duran iki diplomat bulunmaktadır. Çevrelerin ise değerli objeler vardır. Ancak aslında bu resim gördüğümüz değil, göremediğimiz…

  • Land Art – Arazi Sanatı: Doğayı Şekillendiren Sanat

    Tam olarak ne olduğunu bilmeseniz bile, muhtemelen arazi sanatını tanıyorsunuzdur. Bir kumsalda karmaşık desenler çizdiyseniz veya taşları üst üste yerleştirdiyseniz, kendiniz bile yapmış olabilirsiniz. Bu yaptıklarınız profesyonel boyutta ele alındığı zaman toprak sanatı, yeryüzü sanatı ya da orijinal adı ile Land…

  • Istvan Orosz

    Anamorfoz Nedir? Anamorfik İllüzyonlar Nasıl Yapılır?

    Anamorfik illüzyon, anamorfik görüntü ve anamorfik sanat gibi çeşitli adlandırmalarla da bilinen Anamorfoz; Rönesans’tan günümüze kadar çeşitli sanat pratiklerinde bazı perspektif kuralları, matematiksel hesaplamalar ve özel yöntemlerle uygulanmış bir yanılsama tekniğidir. Anamorfoz yöntemiyle uygulanan çalışmalar, perspektif kavramıyla ilişkili olmakla birlikte…

  • Olağanüstü Miras: Minyatür Ahşap Oymacılığı

    Dünya üzerinde yalnızca 135 adet minyatür ahşap oyması bulunduğu söyleniyor. Araştırmacılar, müzelerden ve özel koleksiyonlardan topladıkları bu nadide parçaları incelemeye alıyorlar. Sonrasında da bu esrarengiz minyatür oymacılık sanatının sırlarını keşfetmeye çabalıyorlar. Sonunda ilginç birtakım bilgilere de ulaşılıyor. Minyatür Ahşap Oymacılığı…

  • Da Vinci’nin Vitruvius Adamı Bize Ne Anlatmak İster?

    İç içe geçmiş bir çember ve bir karenin ortasında bir erkek vücudu. Vitruvius Adamı olarak tanıdığımız bu eskiz Leonardo da Vinci tarafından yapıldı. Da Vinci bu görselle matematik ve sanatı birleştirdi. Peki ama bizlere ne anlatmak istedi? Her kültürün ideal…

  • Basit Bir Şekilden Çok Daha Fazlası: Mandala Nedir?

    Pek çok eski kültürde, bazı geometrik şekiller kutsal kabul edilmektedir. Şekillerde oluşan kalıpların bazı özel anlamlara sahip olduğuna inanılmaktadır. Köklerini antik çağlardan alan bu düşünce günümüzde de Kutsal Geometri (Sacred Geometry) olarak biliniyor. Kutsal geometri ile ilgilendiğimiz zamanlarda da karşımıza…

  • İki İmkansız Şekil Tanıyalım: Penrose Üçgeni Ve Penrose Merdiveni

    Gözleriniz bir resim gördüğünde, beyninize bir görüntü gönderir ve beyninizin onu anlamlandırması gerekir. Ama bazen beyniniz yanlış anlar. Sonuç, optik bir yanılsamadır. Optik illüzyonlar, beynimize oyun oynayan ve algımızı şaşırtan resimlerdir. Bunlar, hatalı görmenin sonucu değildir. Işığa, görüş açısına veya resmin çizilme şekline bağlı olarak,…

  • Christina’nın Dünyası Bize Ne Anlatıyor?

    Andrew Wyeth, 20. yüzyılın en etkili ve yetenekli sanatçılarından biri olarak kabul edilmektedir. Resimlerinde kişilere, gündelik hayata ve manzaraya odaklanma eğilimindedir. Ancak Christina’nın dünyası adını verdiği resimde bunlardan farklı bir şeyler daha vardır. Amerikan resim sanatının ikonu haline gelmiş bu…

  • Bir Rönesans Şaheseri: Atina Okulu Tablosu Ve Hikayesi

    Rönesans döneminin İtalyan ressamı ve mimarı Raffaello Sanzio’in şaheseri olarak kabul edilen, The School of Athens yani Atina Okulu isimli tablo ( aslında fresk) barındırdığı birçok özellik ile ilgi çekicidir. Günümüzde Vatikan’daki Apostolik Sarayı’nın bir duvarını kaplamakta bulunan bu fresk,…

  • İlk Çocuk Kitabı Kız Çocuklarına Okumanın Önemini Öğretti

    Sarah Fielding 18. yüzyılda kadın olmanın tüm zorluklarını yaşadı. Karşılığında ise ilk çocuk kitabı The Governess’ı kaleme aldı. Bu kitap ise kız çocuklarına okumanın gücünü gösterdi. Sarah Fielding, 1749 tarihli The Governess kitabının önsözüne, “Benimle birlikte, okumanın gerçek anlamının ne olduğunu keşfedin”…

Başa dön tuşu