
Her çocuğun yaratıcı gücü vardır ve sanat eğitimi bunu güdüler. Okullarımızda sanat eğitimi genelde geride tutulsa da aslında sanat, çocukların birçok temel düzeyde gelişmesine yardımcı olur. Çocukların erken yıllarda, yaratıcılık ve estetik duygularının desteklenmesi ileriki yıllarda yaratıcı, üretken ve çevrelerindeki güzellikleri algılayan bireyler olmaları açısından önemlidir. Çocuğun çok yönlü ve farklı yeteneklerinin gelişmesine fırsat sunan sanat eğitimi ile çocuklar, yapıcı yaratıcı etkinliklerle sorumluluk duygusu da kazandırır.
Sanat eğitimi hangi becerileri geliştirir?
Yaratıcılık: Kendi zekalarını kullanarak düşünmek, olaylara farklı bakış açılarıyla yaklaşmak çocuğunuzun diğerlerinden ayrılarak bireyselleşmesini sağlayacaktır. Çocuklarda var olduğu düşünülen yaratıcılık yeteneğinin gelişimi için onlara yaratıcı ortamların hazırlanması önemlidir. Eğer çocuklar sürekli yaratıcı düşünme alıştırması yaparlarsa, bu bir zaman sonra onlara doğal gelecektir. Bunu gelecekteki kariyerlerine taşımaları da doğal bir süreç olacaktır.
Özgüven: Bir konuda uzmanlaşmak kesinlikle öğrencinin özgüvenini artırsa da sanat eğitiminin özel bir yanı vardır. Sahneye çıkmak ve şarkı söylemek ya da yaptığı bir resmi arkadaşlarına göstermek çocuklara konfor alanlarının dışına çıkma şansı verir. Onlar geliştikçe ve kendi ilerlemelerini gördükçe özgüvenleri de artmaya devam edecektir.
Problem Çözme: Bu kili nasıl bir heykele dönüştürebilirim? Belli bir duyguyu dans aracılığıyla nasıl sergileyebilirim? Çocuklar sanat eğitimi alırken, farkına bile varmadan sürekli problem çözmek zorunda kalırlar. Tüm bu problem çözme pratiği, çocukların mantık yürütme ve anlama becerilerini geliştirir. Problem çözme becerisi, çocukların büyüyünce seçecekleri hemen her meslekte ihtiyaç duyabilecekleri çok önemli bir beceridir.
Azim: Bir çocuk eline ilk kez bir keman aldığında hemen Bach’ın bir eserini çalamayacağının da bilincine varır. Çocuk çalma pratiği yaptıkça çalma becerisi gelişir. Bu sayede pes etmemek gerektiğini, Bach’ın konçertosunun artık eskisi kadar uzak olmadığını keşfeder. Rekabetin yoğun olduğu ve insanların sürekli yeni beceriler geliştirmesinin beklendiği bir dünyada, azim, başarıya ulaşmakta çok hayati bir özelliktir.
Sözel Olmayan İletişim: Tiyatro ve dans eğitiminden kazanılan deneyimlerle çocuklar, beden dilinin mekaniklerini çözmeyi öğrenirler. Hareket etmenin farklı yollarını keşfederler. Bu hareketlerin nasıl farklı duygularla iletişim kurmalarını sağladığını fark ederler. Sonra bu keşifler, eğitmenlerin desteğiyle seyirciye karakterlerini etkili bir şekilde canlandırdıkları performans becerisine dönüşür.
Sanat Eğitimi Odaklanma Yeteneğini de Geliştirir

Odaklanma yeteneği, topluluk çalışması yoluyla geliştirilen önemli bir beceridir. Dinleme ve katkıda bulunma arasında bir denge sağlamak, büyük ölçüde konsantrasyon ve odaklanma gerektirir. Her katılımcının sadece kendi rolleri hakkında düşünmesini değil, rollerinin büyük resme nasıl katkıda bulunduğunu da düşünmesini gerekir. Son araştırmalar, sanat eğitiminin çocukların konsantre olma ve hayatlarının diğer yönlerine odaklanma becerilerini geliştirdiğini göstermiştir.
Yapıcı Geri Bildirim Almak: Bir performans ya da görsel sanat eseri hakkında yapıcı geri bildirim almak, her sanat eğitiminin en olağan parçasıdır. Çocuklar, geri bildirimin öğrenmenin bir parçası olduğunu, gücenilecek bir şey olmadığını öğrenirler. Hatalar, sanatta öğrenme sürecinin olağan parçası olduğundan çocuklar hatalarını kabul ederler ve düzeltme çabasında olurlar.
İş Birliği: Çoğu sanat dalının doğasında iş birliği yatar. Koro ve tiyatro gibi birçok sanat, çocukların birlikte çalışmasını gerektirir. Ortak hedeflerine ulaşmak için sorumluluğu paylaşmalı ve uzlaşmalıdırlar. Çocuklar, solo veya başrol olmasalar bile, gruba katkılarının grubun başarısının ayrılmaz bir parçası olduğunu öğrenirler. Çocuklar kendi eylemlerinin başka insanları etkilemesi fikrine de alışırlar ve hataların sorumluluğunu almayı öğrenirler.
Kendini Adama: Çocuklar çabalarının performansa dönüştüğünü gördüklerinde, bir işe kendini adamayı, başarı duygusuyla birleştirmeyi öğrenirler. Ayrıca sanat eğitimi sayesinde provalara zamanında katılmak, başkalarının katkılarına saygı duymak ve bir işin başarıyla sonuçlanması için emek vermek gibi oldukça sağlıklı çalışma alışkanlıkları kazanırlar.
Özetle gelecekte kaliteli bir yaşam sürebilmeleri için çocuklara erken yaştan itibaren sanat eğitimi vermek bir gerekliliktir. Sanatın eğitim programlarımızda hak ettiği yeri bulabilmesi dileğimizle.
Kaynaklar ve İleri Okumalar:
- Top 10 skills children learn from the arts; http://www.washingtonpost.com/
- 10 Reasons Why Arts in Education Is so Important for Kids; https://www.learningliftoff.com/
Matematiksel