Tıp ve Sağlık
-
Marie Antoinette Sendromu Gerçek mi? İnsanın Bir Gecede Saçlarının Beyazlaması Mümkün mü?
‘Canities Subita’ olarak da bilinen Marie Antoinette Sendromu, hastanın baş veya vücut kıllarının kısa bir süre içinde aniden ve dramatik bir şekilde beyaza dönüştüğü nadir bir olgudur. Eski Türk filmlerinde görmeye alışık olduğumuz bir sahne vardır. Filmin kahramanı yaşadığı travmatik bir…
-
Güzel ve Çirkin Masalına İlham Veren Hipertrikoz (Kurt Adam Hastalığı) Nedir?
Walt Disney tarafından 1991 yılında vizyona giren fantastik animasyon filmi Güzel ve Çirkin’i hepimiz biliriz. Animasyon, canavara dönüşen bir prens ile genç bir köylü kadın arasındaki bir aşk hikayesini konu alır. Hikayenin ardındaki hikaye ise fazla romantik değildir. Bu yazıda Petrus Gonsalvus’u,…
-
Snellen Göz Testi Görme Kalitemizi Nasıl Belirler?
Hepimiz baktığımız şeyi net olarak görmek istesek de bunu yapamayız. Bunun nedeni bir çoğumuzun gözlerinin bozuk olmasıdır. Bunun sonucunda da göz muayenesi olmaya gittiyseniz muhtemelen Snellen Göz Testi ile karşılaşmışsınızdır. Snellen göz çizelgesi, genellikle göz uzmanları tarafından, okullarda ve görme…
-
Tıp Sembolü Olan Asada Neden Bazen Bir Bazen de İki Yılan Var?
Tıbbın gerçek sembolü konusunda çok fazla kafa karışıklığı vardır. Kaynaklara dikkat ettiğiniz zaman kimi zaman asaya dolanmış bir, kimi zaman da iki yılan ile karşılaşırsınız. Üstelik, birçok doktor bile, iki farklı kökene sahip iki farklı sembol olduğunun farkında bile değildir.…
-
Gerçeklik Algımızı Bozan Alice Harikalar Diyarında Sendromu Nedir?
Matematikçi Lewis Carroll’un 19. yüzyılın ortalarında kaleme aldığı, genç bir kızın bir tavşan deliğine yaptığı bir yolculuğun hayali öyküsü olan Alice Harikalar Diyarında, tüm zamanların en popüler kitaplarından biridir. Hatta kitabın adını taşıyan bir nörolojik bozukluk bile vardır. Bu bozukluk…
-
Beyinde Biriken Mikroplastikler Davranışlarımızı Değiştirme Gücüne Sahip Olabilir!
♦Yeni bir araştırmaya göre mikroplastikler memelilerin beyinlerinde birikebiliyor ve hatta davranış değişikliklerine bile yol açabiliyor. ♦Bu araştırma mikroplastiklerin çevremize verdiği zarara dair giderek artan kanıtlara katkıda bulunuyor. Aynı zamanda bunların vücudumuza neler yapabileceğine dair de önemli yeni bilgiler sağlıyor. Okyanus…
-
Sindirim Sistemi İle İlgili Bilmeniz Gereken Pek Çok Şey!
Vücudumuzla ilgili çoğu şey gibi sindirim sistemimize de yalnızca bize sorun çıkardığı zaman dikkat ederiz. Aksi takdirde, onu gözden kaçırmaya ve hiç düşünmeden her türlü şeyi yemeye eğilimliyiz. Ancak sindirim sisteminizin nasıl çalıştığını bilmek, genel sindirim sağlığı açısından da önemlidir. Midenin asıl görevi her…
-
Neden Acıktığımızda Midemiz Guruldar?
Bu sabah katılmanız gereken önemli bir toplantı var. Ancak dün gece Netflix’e biraz fazla takıldınız ve sabah erken uyanamadınız. Bu nedenle çaresiz 10 dakikada hazırlanmanız ve kahvaltıyı da geçiştirmeniz gerekiyor. En şık takım elbisenizi giydiniz ve ekibi etkilemek için hazırsınız.…
-
Habsburg Çenesi Nedir? Neden Bir Hastalık Adı Bir Hanedanlık İle İlişkilidir?
Yüzün alt çene kemiği ve alt dişlerin öne doğru çıkık şekilde geliştiği yüz biçimine tıp dilinde prognatizm denir. Ancak ilginç biçimde bu hastalık Habsburg çenesi olarak da adlandırılmaktadır. Bir hastalık ile bir hanedanlığın ilişkilendirilmesi ise, temelinde üzerinde düşünülmesi gereken önemli bir…
-
Alzheimer Hastalığı Beyni Nasıl Etkiler ve Bu Sorunu Olmadan Önlemek İçin Neler Yapabiliriz?
Eğer bir aile üyenizin bilişsel gerilemeye yenik düştüğüne tanık olma talihsizliğini yaşadıysanız, o zaman Alzheimer hastalığının neden bu kadar korkutucu olduğunu biliyorsunuzdur. Başlangıçta anahtarının yerini ya da tanıdık birinin ismini hatırlayamama gibi basit semptomlar vardır. Ancak devamında hızla bir düşüş…