Refik Anadol: Sanatla Yaşayan Bir Türk Devi

Sanatçıların kıymetini onlar yaşarken de bilelim diye bugün başarılı bir genç sanatçımız ile tanıştıralım sizleri: Refik Anadol. Refik Anadol, algoritmaları ve makine zekasını kullanarak sanatını ve sinirbilimi birleştiriyor. Ortaya özgün tasarımlar çıkıyor. Kimileri kendisini modern zamanın Leonardo da Vinci’si olarak da tanımlıyor.

1985 İstanbul doğumlu medya sanatçısı, yönetmen ve tasarımcı olan Refik Anadol, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden yüksek onur derecesiyle Fotoğraf ve Video lisans, yine aynı üniversiteden Görsel İletişim Tasarımı alanında yüksek lisans, ve Kaliforniya Üniversitesi’nden (UCLA) Medya Sanatları bölümünden yüksek lisans diplomasına sahip. Refik Anadol şimdilerde Los Angeles’ta yaşıyor. Canlı görsel/işitsel performans, bölgeye özel üç boyutlu yerleştirme ve parametrik heykel alanlarında yükselen bir sanatçı olan Anadol’un eserleri dijital ve fiziksel nesneler arasındaki uzamı, mimari ve medya sanatları arasında melez bir ilişki yaratarak keşfediyor.

Refik Anadol’un yapay zeka ve sanatın sentezi ile oluşturduğu özgün ve uluslararası çalışmaları Bill Gates’in de dikkatini çekmiş. Anadol, Microsoft Research’ün, Bill Gates’in de jüri üyeliğini yaptığı tasarım ve teknoloji sempozyumundan “En İyi Vizyon” ödülüyle dönerek maddi ve manevi bir destek kazanmayı başarmış.

Refik Anadol projesini ’’Her bir şekil arşivden alınan bir bilginin temsili. Bu algoritmaları bir fırça gibi kullanmak. Şiirdeki denge gibi. Bazen karşınıza çıkan sonuçlar gerçek, bazen makine tarafından yaratılmış oluyor. Ürettiğim her proje bir çeşit bilim kurgu hikayesi. Bu hatırlayan,öğrenen ve hayal eden bir bina hakkında.’’ cümleleri ile özetliyor.

Microsoft Araştırma- En İyi Vizyon Ödülü, Alman Tasarım Ödülü  (German Design Award), UCLA Sanat ve Mimarlık Moss Ödülü  (UCLA Art+Architecture Moss Award), Google’s Art and Machine Intelligence Artist Residency Award gibi önemli ödüllerin de sahibi olan Refik Anadol aynı zamanda Kaliforniya Üniversitesi’nde (University of California, Los Angeles -UCLA- ) Tasarım Medya Sanatları Bölümü’nde öğretim görevlisi ve misafir araştırmacıdır. Çalışmaları Walt Disney Sergi Salonu (ABD), Uluslararası Dijital Sanatlar Bienali Montreal (Kanada), l’Usine Genève (İsviçre), Arc De Triomf (İspanya), Zollverein | SANAA’s School of Design Binası (Almanya), İstanbul Tasarım Bienali (Türkiye), Sydney City Art (Avustralya), Lichtrouten (Almanya) ve daha pek çok yerde sergilendi.

Refik Anadol’un 19 Mart – 25 Nisan tarihleri arasında Pilevneli Dolapdere’de gerçekleşecek olan “Makine Hatıraları: Uzay” sergisi de kapılarını ziyaretçilere açtı. Sergi içerisinde “Hatıralar” ve “Düşler” adı verilen iki farklı bölüm yer alıyor. Bu bölümlerin her ikisi de birbiriyle ilişkili. Sergi tekrar tekrar gezildiğinde daha farklı eserlerle, daha farklı deneyimler yaşayabiliyorsunuz. Kaçırmamanızı öneririz. Detaylar için kişisel instagram sayfasına da göz atabilirsiniz.

Refik Anadol İmzalı Bazı Çalışmalar

MACHINE HALLUCINATIONS – LATENT STUDY: MARS

ENGRAM: DATA SCULPTURE FOR MELTING MEMORIES

BLACK SEA

MACHINE HALLUCINATIONS – STUDY I

BOSPHORUS

WIND OF BOSTON

ARCHIVE DREAMING ISTANBUL

VISIONS OF AMERICA, Amériques LOS ANGELES PHILHARMONIC

INFINITY ROOM

AUGMENTED STRUCTURES ISTIKLAL STREET ISTANBUL

LIMINAL ROOM ISTANBUL

  VIRTUAL DEPICTIONS – SAN FRANCISCO

Refik Anadol: The Leonardo da Vinci of the 21st Century; https://interestingengineering.com

Matematiksel

Ceren Demir

Kendini, insanları, dünyayı tanıma ve anlama çabasında, belki de kaosta olan; filmin oyuncularından, dünya üzerindeki küçücük noktalardan biriyim.. Dokuz Eylül Üniversitesi'nde Ekonomi bölümünde yüksek lisansa devam ediyorum ve İstanbul Gelişim Üniversitesi'nde akademik görevimi sürdürüyorum. Spora, sanata (özellikle resim sanatı), müziğe, doğaya, doğa sporlarına, felsefeye, psikolojiye, kitaplara, filmlere düşkünüm.. Okumayı, yazmayı, öğrenmeye çabalamayı çok seviyorum. Amaçlı ve amaçsız yaşamanın çeşitli noktalardan artı ve eksileri olduğunu düşünsem dünyadaki her şeyin gelip geçici olduğuna inanıyorum. Yine de -her şeye rağmen- ben uzun süredir amacı olanlardanım.. Buradan enerji sağlayabiliyorum.. Çoğunlukla enerjik, dışa dönük olsam da yeri geldikçe oldukça içe kapanmaya ve yalnızlığa susayabiliyorum. İkisi de keyifli ve öğretici.. Matematiksel sitesinin öncelikle hayranı olan bir okuruyum sonra Matematiksel’e katkı sağlamaya çalışan enfes ekibin bir parçasıyım.

Bu Yazılarımıza da Göz Atınız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu