Sanat ve Edebiyat

Olağanüstü Miras: Minyatür Ahşap Oymacılığı

İnsanlık tarihinde yitip gitmiş muhteşem uğraşılara bakınca hayıflanmamak elde değil.

Dünya üzerinde yalnızca 135 adet minyatür ahşap oyması bulunduğu söyleniyor. Araştırmacılar, müzelerden ve özel koleksiyonlardan topladıkları bu nadide parçaları incelemeye alıyorlar. Sonrasında da bu esrarengiz minyatür oymacılık sanatının sırlarını keşfetmeye çabalıyorlar. Sonunda ilginç birtakım bilgilere de ulaşılıyor.

Minyatür Ahşap Oymacılığı

Minyatür Ahşap Oymacılığı Tarihi

En başta bu ahşap oymaların tarihsel ölçekte çok kısa bir zaman dilimi içerisinde Belçika’nın kuzeyinde Flamanca konuşulan Flandre bölgesinde veya Hollanda’da, 1500 ilâ 1530 yılları arasında yapıldıkları tahmin ediliyor. Avrupa’da o dönemde ortaya çıkan bir sosyal sınıf olan tüccarların bu tarz dini figürlerin işlendiği ahşap oymacılığı piyasasını talepleriyle hareketlendirdikleri ve bu sayede yöredeki insanların bu çok zahmetli minyatür sanatında yüksek kaliteli ürün verecek ustalığa ulaştıkları anlaşılmış.

Ne var ki hemen ertesinde Reform hareketleri başlayınca bu kısa dönemde ortaya çıkan ve çoğunlukla dinsel konuların işlendiği minyatür oymalar bir kenara bırakılmış. Mikro CT taramalar ve ileri düzey 3 boyut analiz yöntemleriyle yapılan incelemeler sonucunda araştırmacılar bu minyatür ahşap oyma kutuların ne denli girift yapıya sahip olduğunu keşfetmişler. İç tabakalar, eklem yerleri son derece iyi gizlenerek birbirine bağlanmış.

Yalnızca bir mikroskop ya da X-ışını görüntülemesi yoluyla fark edilebiliyorlar. Çıplak gözle görülmesi neredeyse tamamen imkansız ayrıntılar var. Eserlerin kimi parçaları ayrıca bir çim tohumundan daha küçük boyutta iğneler barındırıyorlar. Fakat bu kutuların yapım süreciyle ilgili çok fazla ayrıntıya ulaşılamamış. Bunun nedeni içeriklerindeki altın kalıntılarıyla birtakım diğer dekorasyon materyallerinin X-ışınımı sonuçlarını olumsuz yönde etkilemiş olması.

Minyatür Ahşap Oymacılığı

Sonuç Olarak;

500 yıl öncesine ait bu eserlerin çok kısa bir tarihsel dönemde kullanılmış olması ve günümüze kadar kalması iyi haber. Ancak geliştirilememiş ve diğer toplumsal konularla da çeşitlendirilerek uyarlanamamış olması da üzücü.

Böylesi bir mikro-sanat, insan topluluklarının çoğu dönemsel alışkanlık veya çalışmaları hakkında günümüze taşınan daha aydınlatıcı bilgiler içerebilirdi. Sanatın diğer kollarıyla da bütünleştirilebilirdi. İnsanlar arasında daha çok rağbet görerek sanatsal ve estetik anlamda da eğitimde önemli ve ilerici roller üstlenebilirdi.

Minyatür Ahşap Oymacılığı

Bazen insanlık tarihinde yitip gitmiş muhteşem uğraşılara bakınca hayıflanmamak elde değil. Derinliğiyle ve kalıcılığıyla büyük etkiler uyandıracak eserler yok olma tehlikesiyle karşılaşabiliyor. Yine de bu göz kamaştırıcı üretimleri dünyaya kazandırmış olan minyatür ahşap oymacısı ustalara ve onları son teknolojiyle inceleyerek sırlarını dünyayla paylaşan bilim insanlarına minnet duyguları beslemekten kendimizi alamıyoruz. Ayrıca göz atmak isterseniz: Elbphilharmonie: Algoritmalarla Dolu Bir Konser Salonu


Kaynak: 16th Century Boxwood Carvings Are So Miniature Researchers Used X-Ray To Solve Their Mystery. Bağlantı: https://www.boredpanda.com/


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

a. caner sönmez

yaşamı anlamlandırma yürüyüşünde, "hiç" olmaya giden yoldayım. bir gün tüm beyinlerin birbirine bağlanması, dolayısıyla birbirimizi doğru anlama kapasitelerimizin sonsuzluğa kavuşması hayalim. ve çocukların hepsinin birlikte gülmesi, doyması, doğru yaşaması.. “Bilimsel bilgiyi küçük bir grubun tekeline bırakmak bir toplumun düşün gücünü zayıflatır, onu tinsel yoksulluğa sürükler.” Albert Einstein “Gelmiş geçmiş tüm dikkat gerektiren uğraşlar içerisinde, sevmek uğraşı üzerinde gösterilen dikkat, en yaşamsal önemde olanıdır.” Bertrand Russell "Meselemi hiç'e bıraktım." Max Stirner

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu