Kampüs

Ders Çalışırken Müzik Dinlemek Bizim İçin İyi midir?

Kabul edelim ki bir odada ders kitapları ile baş başa kalmak ve saatlerce oturup çalışma için çabalamak fazla eğlenceli bir durum değil. Ancak öyle ya da böyle ders çalışmak sadece öğrencilik esnasında değil yaşamın ileri süreçlerinde de devam eden bir süreç. Bu nedenle bu süreci daha keyifli bir hale getirmeye çalışmak içgüdüsel bir durumdur. Ders çalışırken müzik dinlemek ise en popüler yaklaşımdır.

müzik dinlemek

Ancak bu esnada akla muhtemel şu soru gelir. Çalışırken müzik dinlemek öğrenme sürecine olumlu ya da olumsuz etki eder mi? Kimi kişiler için çalışırken müzik dinlemek başarılarının anahtarıdır. Kimileri için de herhangi bir arka plan gürültüsü konsantre olmayı imkansız hale getirir. Kısacası müzik herkesi aynı şekilde etkilemez. Sorunun cevabı basit bir “evet” veya “hayır” dan daha karmaşıktır.

Müzik dinlemenin kişinin duygusal durumlarını olumlu yönde etkilediği, stres ve kaygı düzeyini azalttığı bilinen bir gerçek. Ancak bilişsel yetenekler üzerindeki etkileri üzerine yapılan araştırmaların bazıları müzik dinlemenin bilişsel performansı artırdığını, bazıları da özellikle konsantrasyon gerektiren durumlarda olumsuz etkisi olabileceğini gösteriyor. Bu nedenle müzikle çalışmanın artıları ve eksileri hakkında daha fazla bilgi edinmek gerekir.

Çalışırken Müzik Dinlemenin Avantajları

Ders Çalışırken Müzik Dinlemek Bizim İçin İyi midir?

Bir problemi çözmekte zorlandığınızda ya da ezberlemeniz gereken bir metinle boğuşurken buna destek olacak bir çalma listesi olsa elbette harika olurdu. Ancak ne yazık ki müzik o kadar güçlü değil. Bize sağladığı avantajlar daha dolaylı şeyler. Ancak elbette bu faydaları da oldukça önemli.

Diyelim ki uzun bir ödev ile boğuşuyorsunuz ve bitirmeden kalkmamak için kendinizi zorluyorsunuz. Bitiminde de kendinize ödül olarak sevdiğiniz bir diziyi izlemeyi vereceksiniz. Yakın zamanda yapılan bir araştırma işin bitiminde müzik dinlemenin de aynı ödül merkezlerini beyninizde etkinleştirebileceğini gösteriyor. Yani çalışma molalarında en sevdiğiniz şarkıları dinlemek sizi daha çok çalışmaya motive edecektir.

Müzik sizi sadece motive etmez. Ayrıca stresi azaltmaya ve daha olumlu bir zihniyet geliştirmeye fayda sağlar. Araştırmalar, iyi bir ruh halinin genellikle öğrenme sonuçlarını da iyileştirdiğini göstermektedir. Özellikle konuyu tam olarak anlamadığınızda çalışmak stresli olur. Kendinizi bunalmış veya üzgün hissediyorsanız, biraz müzik dinlemek rahatlamanıza ve daha etkili çalışmanıza yardımcı olacaktır. Bu bağlamda en çok işe yarayan da araştırmacılara göre klasik müzik gibi gözüküyor.

Çalışırken Müzik Dinlemenin Dezavantajları

Ders Çalışırken Müzik Dinlemek Bizim İçin İyi midir?

Ders çalışırken müzik dinlemenin en önemli dezavantajı elbette dikkat dağıtma potansiyeli olması. Üzgün ​​veya stresli hissettiğinizde, en sevdiğiniz şarkılarla dikkatinizi dağıtmak moralinizi yükseltmenize yardımcı olabilir. Ancak çalışmanız gerektiğinde muhtemelen dikkat dağılması pek tercih edilmeyecektir.

Herhangi bir şey için çalışmak, özellikle üzerinde çalıştığınız materyal okuma ve anlama gerektiriyorsa, belirli bir miktarda konsantrasyon gerektirir. Problem çözme, öğrenme ve diğer bilişsel görevler için kısa süreli belliğimizi kullanırız. Ancak onun da belli bir kapasitesi vardır. Bu nedenle aynı anda birden fazla iş yapmak zorunda kaldığımızda zorlanırız.

Özellikle hızlı, yüksek sesli ya da sözlü müzikler bu işi en zor hale getirenler arasındadır. Aynı şekilde sizinle sohbet etmeye çalışan biri veya televizyondaki bir haber spikerinin sesi de dikkatinizi dağıtacaktır. İlla müzik dinleyeceğim diyorsanız, en az daha az dağıtıcı unsur barındıran, yavaş tempolu ve sözsüz bir müzik tercih etmelisiniz.

Ders Çalışırken Müzik Dinlemek Bizim İçin İyi midir?
Klasik müzik genellikle ders çalışırken dinlenebilecek en iyi müzik olarak görülür, ancak bunu destekleyecek kesin bir araştırma yoktur. Günün sonunda, her şey kişiliğe ve kişisel tercihe bağlıdır.

Ders çalışırken ne tür müzik dinlemek en iyi sonucu verir?

Müzikle çalışmayı tercih ediyorsanız, bundan vazgeçmenize gerek yok. Ancak bazı ipuçlarını aklınızda tutmanız önerilir.

  • Sözlü müzikleri tercih etmeyin: Anladığınız bir dilde sözleri olan herhangi bir müzik muhtemelen yardımcı olmaktan çok dikkat dağıtıcı olacaktır.
  • Yavaş, enstrümantal müziği seçin. Mevcut araştırmalar genellikle klasik müziğe odaklanır, ancak bu türden hoşlanmıyorsanız, yumuşak tonlu başka şeyleri de tercih edebilirsiniz.
  • Şaşırtıcı veya deneysel müzikten kaçının. Birdenbire değişen veya sabit bir ritmi olmayan müzik türleri, dikkatinizi dağıtır ve işinize odaklanmanızı engelleyebilir.
  • Sesi kısın. Çalışma müziği arka planda kalmalıdır. Çok gürültülü olursa, düşünce sürecinizi bozma riski taşır.
  • Hakkında güçlü duygular beslemediğiniz şarkılara bağlı kalın. Belirli bir şarkıyı seviyorsanız, bu şarkıyı dinlemek çalışma sürecini daha keyifli hale getirecektir. Ancak bu durum hafıza/odaklanma için fazla da iyi değildir. Çok iyi bildiğiniz bir şarkının, ilgili anılar nedeniyle dikkatinizi dağıtma olasılığı daha yüksektir.

Bu arada kimi kişiler ders çalışırken müzik yerine beyaz gürültü olarak tabir edilen veya doğal ortam havası veren sesler tercih ediyor. Bu amaç için Youtube veya benzeri platformlardan faydalanabilirsiniz. Ya da https://lofi.co adresinde hizmet veren siteden çeşitli müzik türleri içinden seçim yapıp bu müziklere yağmur, kuş ve ırmak sesi gibi eklemeler yaparak dinleyebilirsiniz.

Kısacası çalışırken dinlediğiniz müziği dikkatli seçmek, faydalarını en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olacaktır. Bu arada bir şeyler dinlerken aklınıza bir şarkının takılıp kalması da elbette olasıdır. Bunun nedenini de bu yazımızda açıklamıştık: Bazı Şarkılar Neden Aklımıza Takılır Ve Aynı Şarkıyı Sürekli Dinleriz?


Kaynaklar ve İleri Okumalar:


Size Bir Mesajımız Var!

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konular da ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak veya Patreon üzerinden ufak bir bağış yaparak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Matematiksel

Ceren Demir

Kendini, insanları, dünyayı tanıma ve anlama çabasında, belki de kaosta olan; filmin oyuncularından, dünya üzerindeki küçücük noktalardan biriyim.. Dokuz Eylül Üniversitesi'nde Ekonomi bölümünde yüksek lisansa devam ediyorum ve İstanbul Gelişim Üniversitesi'nde akademik görevimi sürdürüyorum. Spora, sanata (özellikle resim sanatı), müziğe, doğaya, doğa sporlarına, felsefeye, psikolojiye, kitaplara, filmlere düşkünüm.. Okumayı, yazmayı, öğrenmeye çabalamayı çok seviyorum. Amaçlı ve amaçsız yaşamanın çeşitli noktalardan artı ve eksileri olduğunu düşünsem dünyadaki her şeyin gelip geçici olduğuna inanıyorum. Yine de -her şeye rağmen- ben uzun süredir amacı olanlardanım.. Buradan enerji sağlayabiliyorum.. Çoğunlukla enerjik, dışa dönük olsam da yeri geldikçe oldukça içe kapanmaya ve yalnızlığa susayabiliyorum. İkisi de keyifli ve öğretici.. Matematiksel sitesinin öncelikle hayranı olan bir okuruyum sonra Matematiksel’e katkı sağlamaya çalışan enfes ekibin bir parçasıyım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu