Mühendislik ve Teknoloji

  • 51. bölge

    51. Bölge Efsanesinin Arkasındaki Gerçek Hikaye Nedir?

    Güney Nevada’daki çorak bir çölün ortasında bulunan 51. Bölge, öncelikle Amerika’da devamında da tüm dünyada on yıllardır uzaylı komplo teorilerinin odak noktası oldu. Sonrasında da konu ile ilgili kitaplar, TV şovları bu ilgiyi daha da körükledi. Bunun sonucunda da kendi…

  • Turing Testi Nedir? Milyonlarca İnsanın Katıldığı Turing Testi Sonuçları Bize Ne Gösterdi?

    Yapay zeka, çevrimiçi “Ben robot değilim” yani CAPTCHA testlerini geçme konusunda insanlardan daha iyi olduklarını kanıtlayan testi çoktan geçti. Peki Turing testini geçebilirler mi?  1982 yapımı Blade Runner filmini izlediyseniz, sahneyi bilirsiniz. Bir adam bir masada oturur ve sigara dumanı içinde masanın diğer…

  • telefon pil ömrü

    Akıllı Telefonların Pil Ömrü Hakkında 5 Efsane

    Hepimizin yaşadığı bir durumdur. İlk aldığınızda bir gün boyunca rahatlıkla kullandığınız bir cep telefonu bir yıl sonra akşam olmadan şarjı biter hâle gelir. Bizler de elimizde şarj kablosu fiş arar dururuz. Bu durum; tablet, dizüstü bilgisayar vb gibi cihazlar için…

  • saat

    Saatler Neden Saat Yönünde Dönerler?

    Bazı kavramlar yaşantımıza yaygın biçimde yerleştiği için nedenlerini fazla da sorgulamadan kabullenme eğilimi gösteririz. Bunlardan bir tanesi de zamanı ölçme biçimimiz ile ilgilidir. Zamanı söylemeyi öğrendiğimizde çoğumuzun saatler hakkında fark ettiği ilk şey, akrep ve yelkovanın saat yönü denilen bir…

  • Neom / The Line: Suudi Arabistan’ın Distopik Projesi Matematiksel Olarak da Sorunlu

    Suudi Arabistan’ın kuzeybatısındaki Tebük Eyaleti’nde Süveyş Kanalı’na yakın bir mesafede Neom adı verilen yeni bir yüksek teknolojili akıllı şehir inşa edildiğini bir süredir biliyoruz. Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Selman’ın kurucusu olduğu Neom (Yunanca için “yeni” ve Arapça için “gelecek” anlamına gelen…

  • bluetooth

    Harald Bluetooth: Adını Bir İletişim Teknolojisine Veren Efsanevi Viking Kralı

    Hepimiz Bluetooth’un kablosuz bir iletişim teknolojisi olduğunu biliyoruz, ancak adının ve logosunun 10. yüzyıldaki bir Viking kralından ilham aldığını biliyor muydunuz? Danca’da Harald Blåtand Gormsen veya İngilizce’de Harald Bluetooth Gormsson olarak bilinen Kral Harald, 958 ile 986 yılları arasında Danimarka’da hüküm sürdü. Harald…

  • Joseph Weizenbaum: İlk Chatbot’un Mucidi Nasıl Yapay Zeka Muhalifi Haline Geldi?

    1966 yılında MIT’de profesör olan Joseph Weizenbaum, ilk chatbot’u yani Eliza’yı yarattı. Eliza hem çok basit hem de çok ilginç bir chatbot’tu. Sanki karşısındakinin duygularını anlıyormuş gibi sohbet ediyordu. Deyimi yerindeyse bir psikoterapist gibiydi. Elbette Weizenbaum, Eliza’nın bir insan olmadığının…

  • Rüzgar Türbinleri Neden İki Değil De Üç Kanatlıdır?

    İnsanlar yüzyıllardır rüzgar enerjisini kullanıyor. Rüzgar, yelkenlilerden yel değirmenlerine kadar insanlık tarihi boyunca önemli bir enerji kaynağı oldu. Ancak son yıllarda rüzgar enerjisi fosil yakıtlara verimli ve sürdürülebilir bir alternatif olarak daha fazla önem kazandı. Bunun sonucunda da rüzgar türbinleri dünyanın dört bir…

  • kozmik ışınlar

    Bilgisayarınız mı Çöktü? Nedeni Kozmik Işınlar Olabilir!

    Yıldızlar ve diğer objeler etraflarına durmaksızın foton, proton, nötrino gibi atom parçacıkları yayar. Mesela belki de tam şu anda bir yerde patlayan bir yıldız, bir çok parçacığı Kozmosun derinliklerine yolladı. Işık hızına yakın hızlarda hareket eden bu parçacıklara kozmik ışınlar diyoruz.…

  • Etkileyici Filmlerin Çekilmesine İmkan Sağlayan Yeşil Perde Tekniği Nedir?

    Eğer yakın zamanlarda, gişe rekorları kıran bir film izlediyseniz, yeşil perde tekniğinin büyüsünü işbaşındayken görmüşsünüzdür. Aynı zamanda renk anahtarlaması( chroma key) olarak da adlandırılan bu teknik, film ve TV yapımcılarının oyuncuları düz yeşil bir arka plan önünde kaydetmesine ve ardından…

Başa dön tuşu