Mühendislik ve Teknoloji
-
Neden Algoritmalar Bilincin Yerini Alamaz?
Bütün elektronik beyinlerin ve bu beyinleri çalıştıran algoritmaların sorunu hep aynı: döngüseller. Yani çalışabilmeleri için bir başlangıç noktasına geri dönmeleri gerekiyor. Bir algoritma başlangıç noktasına dönmeden önce sayılı işlem yaparak sonlu sayıda yolu tüketmek zorunda. Yani algoritmalar sonlu olmalı. Bunun…
-
Neden Bu Kadar Çok Programlama Dili Var?
Yazılım geliştirme alanında yeniyseniz, programlamayı öğrenmenin en zor kısmı nereden başlayacağınıza karar vermektir. Ancak bu noktada kafanız biraz karışabilir. Programlama dilleri söz konusu olduğunda, aralarından seçim yapabileceğiniz çok fazlası vardır. Bir bilgisayar programının birincil işlevi, verilen bir dizi talimatla (veya…
-
Elbphilharmonie: Algoritmalarla Dolu Bir Konser Salonu
Elbphilharmonie ile tanışın! Çağımızın en ilgi çekici yapısı olmaya aday bir konser salonundan bahsediyoruz. Bu konser salonunun en müthiş yanı, dalga görünümlü dış tasarımıyla Almanya’nın Hamburg şehrinin ortasında yükselmesi değil. Ya da İsviçreli mimarların yarattığı ve içerisindeyken sanki uzaylıların yaşam…
-
Algoritmaların Kökeni Ve Günlük Hayattan Algoritma Örnekleri
Algoritma sözcüğünü günümüzde her zamankinden daha fazla duymaya başladık. Ancak algoritma dendiği zaman halen bir çoğumuzun aklına yapay zeka, bilgisayarlar ve bunun gibi şeyler geliyor. Oysa ki kek pişirmek istediğiniz zamanlarda da aslında algoritmaları kullanırsınız. Bu yazıda kısaca algoritmaların büyüleyici…
-
Tacoma Narrows Köprüsü Çöküşü İle İlgili Efsaneler ve Gerçekler
Yaklaşık 80 yıl önce, 7 Kasım 1940’ta Tacoma Narrows Köprüsü aniden çöktü. Köprüdeki küçük bir tasarım hatası çökmesine neden oldu. Köprünün çöküşü o zamandan beri, mühendislik ve fizik öğrencilerinin ders kitaplarında yer alıyor. Bir çok kişi köprünün çöküş nedeni açıklamaya…
-
Sanal Olarak Gezebileceğiniz 10 Bilim ve Teknoloji Müzesi
Müzeler bilimin ve anlayışın kaleleridir fakat tüm bilim müzeleri doğal olarak bir değildir. Bazı müzeler büyüklükleri ile bazıları ise sergilerinin kalitesi ile diğerlerinden ayrılırlar. Neyse ki dijital bir dünyada yaşıyoruz. Bu sayede bu müzelerin birçoğunu günümüzde sanal turlar yardımıyla da…
-
Akıl Okuma Teknolojisiyle Düşünceleri Konuşmaya Çevirmek Mümkün
İşten çıkıp eve doğru giderken bir anda yağmur başladığını düşünün. O anda gözünüz tam önünüzde yürüyen bir kadına ilişiyor. Kadın kırmızı puantiyeli bir yağmurluk içinde, keyifli bir biçimde yağmurdan ıslanmadan yürümeye devam ediyor. İçinizden keşke ben de bir tane bu…
-
Cep Telefonu Bataryaları Neden Ve Nasıl Patlar?
Cep telefonları artık hepimizin vazgeçilmezlerinin arasında gelmeye başladı. Bununla birlikte, pek çok kişi bir potansiyel tehlikenin yeterince farkında değil. Samsung geçtiğimiz yıllarda yaşanan birkaç patlama vakası nedeniyle Galaxy Note 7 model telefonları tüm dünyada toplatmıştı. Ancak patlayan cep telefonları sadece…
-
5G Teknolojisi İle Uçakların Uçuş Güvenliği Neden Birbiri İle İlişkilidir?
Bazı uluslararası havayolları, 5G mobil iletişim teknolojisinin bazı uçakların ekipmanlarına müdahale edebileceği endişeleri nedeniyle yakın zamanda bazı ABD havaalanlarına uçuşları iptal etti. Telekomünikasyon şirketi AT&T, olası bir havacılık krizini önlemek için önemli havaalanı pistlerinin yakınındaki bazı baz istasyonlarını açmayı geçici olarak…
-
Kağıt Katlama Deyip Geçmeyin, Origami Mühendisliği Geleceğin Mesleği Gibi Gözüküyor
3B yazıcılar yokken, hatta onlardan bir hayli zaman önce, dümdüz bir materyalden üç boyutlu bir form yaratmanın orijinal yolu kağıt katlama sanatı origamiydi. Katlamak yapılara çökme, esneme ve açılma gibi yeni kabiliyetler kazandırırken, bunların mühendislik uygulamalarında da kullanılabileceğinin anlaşılması için yüzyıllar…