McDonald’s Hamburger Üniversitesi Olduğunu Biliyor muydunuz?

Hamburgerin üniversitesi mi olur diye de düşünmeyelim. Bal gibi de olur! Bunun nasıl olduğunu birazdan açıklayacağız. Ancak öncelikle başka bir konuya dikkat çekelim. Aşağıda gördüğünüz fotoğraf tarihteki en eski döner fotoğrafı. Fotoğraf 1855 yılında Osmanlı topraklarında çekilmiş. Döner bu kadar lezzetli ve doyurucu iken ve tarihi de bu kadar eskilere dayanıyor iken sizce neden kendisinden en az bir asır sonra kurulmuş olan McDonald’s firmasıyla kıyaslanamayacak durumda?

en eski döner fotoğrafı

Dünyanın en büyük fast-food restoran şirketi McDonald’s, günde 69 milyon müşteriye hizmet veriyor. Türk Döner’e göre de ülkemizde günde 500 milyon porsiyon döner tüketilmekte. Ama aradaki fark şu, McDonald’s bir Amerikan firması olarak tek başına bu değerlere ulaşmışken, döner bir besin olarak bu değerde. Yani tek bir Türk döneri firmasından bahsetmiyoruz.

Belki şuan için teknolojide övünülecek bir başarımız yok. Ama Türk mutfağı ile epey övünürüz haklı olarak. Peki buna rağmen neden bu alanda da dünya markamız yok? Döner ve McDonald’s arasındaki fark, stratejik planlama ve eğitim olsa gerek.

McDonald’s tesadüfen dünyanın en büyük fast food zinciri olmadı. Bu onlarca yıllık başarının arkasında, 1940’ların sonlarında ilk McDonald’s’ın açılmasından bu yana pek çok yenilik ve sıra dışı kurumsal strateji yatmaktadır. McDonald’s’ın dünya çapında yayılmasının ardındaki en önemli yeniliklerden biri muhtemelen McDonald’s Hamburger Üniversitesi olmuştur.

İlk McDonald’s restoranı 1940 yılında Dick ve Mac McDonald tarafından California San Bernardino’da açılmıştır. Günümüzde 118’den fazla ülkede 32.000 den fazla restoranla hizmet veren McDonald’s restoranların yaklaşık yüzde yetmişi işletmeciler tarafından çalıştırılmaktadır.

Burada okusam obez olurum diye düşünmeyin. :) Zira ne kadar sağlıksız olduğunu düşünürsek, orada okuyanların bu fast-food’u yakından tanıdığını ve pek de tüketmediğini anlayabiliriz. Bu okulda Big Mac’i nasıl yapacağınızı öğrenmekten çok daha fazlası var.

Hamburger Üniversitesi Nasıl Oluyor?

Öğrencilerin McDonald’s Hamburger Üniversitesi’nde öğrendikleri derslerin arasında tek tip burgerler ve pişirme teknikleri de yer alıyor. Ancak bu, müfredatın sadece küçük bir kısmı. Aslında burası geleceğin McDonald’s yöneticilerine ve franchise sahiplerine başarılı bir McDonald’s franchise operasyonunu yürütmek için gereken her şeyin öğretildiği yer. McDonald’s Hamburger Üniversitesi sadece fast food zincirinin franchise sahiplerinin yararlanabileceği bir kaynak değil, aslında zorunludur.

Hamburgerin üniversitesi mi olur diye de düşünmeyelim. (Ben ilk böyle düşünmüştüm :) ) Burada McDonald’s küresel ölçekte başarıyı kovalayan insanlar yetiştiriyor. Hem de kurulduğu 1961 yılından beri. Yani, hamburger kariyerini değil stratejik yönetim ve küreselleşme meselesini masaya yatırıyor Hamburger Üniversitesi öğrencileri.

Ayrıca okulun öğrencileri dünyada girilmesi en zor okullardan birine girmeyi başarmış kişiler. Örneğin 2010’da faaliyet göstermeye başlayan Çin’deki kampüsü, 1.000 başvurudan sadece 8’ini kabul etti. 1961 yılında ABD’nin Illinois eyaletinde kurulan Hamburger Üniversitesi’nin ayrıca Tokyo, Londra, Sidney, Münih, S.Paulo ve Şangay’da da kampüsleri bulunuyor.

İlk kurulduğunda sadece 14 öğrencisi mezun olan üniversite, kuruluşundan bugüne kadar 275 binin üzerinde yönetici mezun etti. Hamburger Üniversitesi, 28 farklı dilde eğitim verebilecek yeterlikte bir eğitmen kadrosuna sahip. Verilen derslerde, bir iş yerinin nasıl yönetilmesi gerektiğini irdeleyen ve satışları artırmanın yeni yollarını arayan McDonald’s Hamburger University, geleceğin yöneticilerini yetiştirmeye ve cirosunu artırmaya devam ediyor. Burada bile fark eğitim anlayacağımız.. Darısı çok daha lezzetli ve sağlıklı olan dönerin başına..



Kaynaklar ve ileri okumalar:


Dip Not

Matematiksel, 2015 yılından beri yayında olan ve Türkiye’de matematiğe karşı duyulan önyargıyı azaltmak ve ilgiyi arttırmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Sitemizde, öncelikli olarak matematik ile ilgili yazılar yer almaktadır. Ancak bilimin bütünsel yapısı itibari ile diğer bilim dalları ile ilgili konularda ilerleyen yıllarda sitemize dahil edilmiştir. Bu sitenin tek kazancı sizlere göstermek zorunda kaldığımız reklamlardır. Yüksek okunurluk düzeyine sahip bir web sitesi barındırmak ne yazık ki günümüzde oldukça masraflıdır. Bu konuda bizi anlayacağınızı umuyoruz. Ayrıca yazımızı paylaşarak da büyümemize destek olabilirsiniz. Matematik ile kalalım, bilim ile kalalım.

Ceren Demir

Kendini, insanları, dünyayı tanıma ve anlama çabasında, belki de kaosta olan; filmin oyuncularından, dünya üzerindeki küçücük noktalardan biriyim.. Dokuz Eylül Üniversitesi'nde Ekonomi bölümünde yüksek lisansa devam ediyorum ve İstanbul Gelişim Üniversitesi'nde akademik görevimi sürdürüyorum. Spora, sanata (özellikle resim sanatı), müziğe, doğaya, doğa sporlarına, felsefeye, psikolojiye, kitaplara, filmlere düşkünüm.. Okumayı, yazmayı, öğrenmeye çabalamayı çok seviyorum. Amaçlı ve amaçsız yaşamanın çeşitli noktalardan artı ve eksileri olduğunu düşünsem dünyadaki her şeyin gelip geçici olduğuna inanıyorum. Yine de -her şeye rağmen- ben uzun süredir amacı olanlardanım.. Buradan enerji sağlayabiliyorum.. Çoğunlukla enerjik, dışa dönük olsam da yeri geldikçe oldukça içe kapanmaya ve yalnızlığa susayabiliyorum. İkisi de keyifli ve öğretici.. Matematiksel sitesinin öncelikle hayranı olan bir okuruyum sonra Matematiksel’e katkı sağlamaya çalışan enfes ekibin bir parçasıyım.

Bu Yazılarımıza da Göz Atınız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu