π(pi) sayısı matematiksel bir sabittir ve bir çemberin çevre uzunluğunun çapına oranı şeklinde tanımlanabilir. Çemberin boyutu hangi oranda değişirse değişsin…
SAYILAR
Negatif sayılar bize yüzyıllarca zihinsel eziyet yaşattı ve bir çoğumuza halen yaşatmaya devam ediyor. Bu nedenle, binalardaki yer altı katlarını…
XVI veya XCV gibi sembolleri gördüğünüz zaman kafanız karışıyorsa yalnız değilsiniz. Roma rakamları bugünlerde okullarda daha az öğretildiği ve daha az…
Ağustos böcekleriyle ilgili yapılan araştırmalar bize asal sayıların doğanın döngüleri arasına gizlenmiş olabileceğini gösteriyor… Yalnızca Kuzey Amerika’da 190’dan fazla ağustosböceği…
“Bütün, parçalarından büyüktür.” cümlesi, matematikçiler için belki de yüzyıllardır kutsal kitap olarak kabul edilen Öklid’in Elemanları kitabının beşinci aksiyomudur. Bu…
Matematikte ispatın önemi çok büyüktür. İspatlanmayan bir ifade (aksiyom ya da belit değil ise) matematikçiler tarafından doğru kabul edilemez. İspat…
Bu yazı dizimizde, Pisagorcuları bile rahatsız eden İrrasyonel Sayıların tuhaflığı ve onlara gerçekten ihtiyacımız olup olmadığını inceleyeceğiz. Bu arada da…
Matematikte çözülememiş birçok problem vardır. Özellikle sayılar teorisinin neresinden bakarsanız bakın, derinlerine indikçe çözülemeyen problemlerine denk gelirsiniz. Bu yazının konusunu…
1990’ların ortalarında bir lise öğrencisi olan Pace Nielsen, bugüne kadar hala uğraştığı bir matematik sorusuyla karşılaştı. Onu büyüleyen, mükemmel sayı…
En büyük sayı nedir? Googol nedir? Sentilyon nedir? Büyük sayıların adları nasıl veriliyor? Bunun gibi sorular, genellikle merak edilen sorulardır.…