Normalde vücudumuzdaki hücrelerin matematik problemlerini çözebileceklerini düşünmezsiniz, ancak araştırmalar tam olarak da bunu yapabildiklerini gösteriyor. Söz konusu hücreler, vücudun bağışıklık…
MATEMATİK HER YERDE
İnsan ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik ortaya çıkan teknolojiler hayatımızın birçok alanına girmiş durumdadır. Öyle ki yatağımızdan çıkmadan okuldaki ders takibini yapabilir,…
Sosyal medya bugünlerde olmazsa olmazımız. Muhtemelen bu yazıyı okuyan sizler de Twitter’ı, Facebook’u belki de Pinterest ve Instagram’ı kullanıyorsunuz. Bizleri…
1968’de Alman matematikçi Dietrich Braess, ağ bağlantılı sistemlerin sağduyuya meydan okuyan garip bir özelliğini keşfetti. Dr. Braess trafik akışını incelerken…
ISBN numaraları (veya Uluslararası Standart Kitap Numarası), kitapları ve “kitap benzeri” ürünleri benzersiz şekilde tanımlayan 13 basamaklı bir sayıdır. Numara,…
Matematik ne işe yarar? Neden matematik öğrenmeliyiz? Bu soruyu bir adli Bilim insanına sorsanız alacağınız cevap karşısında şaşırabilirsiniz. Okulda öğrendiğimiz…
Bilim kurgu yazarları uzaylılarının Dünya ile iletişim kurmasını istediklerinde karşılaştıkları bir problemleri vardır. Uzaylılarının gerçekten zeki olduklarını ve yerel dili…
Müzik organize edilmiş sestir. Yani bu basınç değişimlerinin enstrümanlar yardımıyla belli şekillerde yaratılmasıyla müzik ortaya çıkar. Aynı notayı farklı müzik…
Simpsonlar dizisinde birçok matematiksel gönderme ve şaka yer alır. Bunları fark etmek bazen o kadar kolay olmayabilir, bazen ise çok…
Kaos teorisi, öngörülebilir olmayan kaotik fenomenleri inceleyen matematiğin bir alt dalıdır. Bu tarz fenomenlere hava durumu veya sigara dumanının havada…