Trigonometri ile tanıştığımız anda karşımıza kulağa yabancı gelen üç kelime daha çıkar: Sinüs, kosinüs ve tanjant… Sözlük karıştırmayı seven biri…
KALKÜLÜS
Bu yazıda limitin tanımından hareketle bir önceki yazının ” Limit Kavramına Neden İhtiyaç Duyuldu? ” sonundaki sorunun cevabını verip limit…
Yazımızın birinci bölümünde “Matematikte Limit Nedir?” diye sormuş ve anlatmaya çalışmıştık. Yazıda ele almış olduğumuz problemin çözümünde sonsuz sayıda toplamın…
Hem sonsuzluğu hem de sonluluğu barındıran iki tane matematiksel yapıyı inceleyelim: Koch eğrisi ve diğeri ise Cebrail’in borusu… Koch Eğrisi…
“Bir kez yapılan her zaman yinelenebilir.” Zenon’a atfedilen bu beylik cümle matematikte limit kavramının temelini aydınlığa kavuşturmuştur. Poincare daha da…
Optimizasyon eldeki kısıtlı kaynakları en verimli biçimde kullanmak olarak tanımlanabilir kısaca. Matematiksel olarak ifade etmek gerekirse de bir fonksiyonun minimize veya…
Augugtin Louis Cauchy’nin (1789-1857) yaşadığı dönem, Fransa’da toplumsal kargaşaların, savaş ve ihtilallerin yoğun olduğu bir dönemdir. Buna karşın matematikte getirdiği…
Matematikte limitin ne olduğunu biliyor musunuz? Limit kullanarak bir daireyi nasıl tanımlayabileceğinizi biliyor musunuz? Öğrenmek için okumaya devam edin! Günlük…
Hayır, yanılıyorsunuz! Matematikte söylenmiş en güzel sözü söyleyen adam bir matematikçi değil. (En azından bildiğimiz kadarıyla.) Fakat, onu yakından tanıyorsunuz! En…
Doğru, düzlem ve katı cisimlerdeki sonsuzluğu görmeyi öğrenmek, matematiği sonsuza dek değiştirdi. Yunan filozof Hippasus’tan Fransız matematikçi Cauchy’e uzanan bir…